Hjemmelaget konfekt, syltetøy og julesild

Forsker: Spiselige julegaver blir kastet

Det betyr ikke at du ikke bør bake julegaver i år, men at du bør sjekke hva mottakeren liker. Her er oppskriftene du trenger!

Flere karameller, takk! Disse
settes garantert pris på. Form innpakningspapir til kremerhus og fyll med karameller. Foto: Synøve Dreyer
Flere karameller, takk! Disse settes garantert pris på. Form innpakningspapir til kremerhus og fyll med karameller. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert

(Vi.no): Hva gir man til den som har alt? Svaret er stadig oftere mat eller drikke. Ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFO er halvparten av julegavene vi gir mat eller drikke, inkludert alkohol.

- Matgaver blir ansett som mer miljøvennlige fordi de ikke er varige forbruksgoder, sier Nina Heidenstrøm, som sammen med Marie Hebrok står bak SIFOs kvalitative undersøkelse om matsvinn.

Undersøkelsen viser at matgaver ofte ender i søpla. Kjøpte matgaver, med unntak av alkohol, kastes oftere enn hjemmelagde gaver.

- Stues bort

- Det er flere grunner til at gavene kastes, forklarer Heidenstrøm.

- Mottakeren finner gjerne ingen bruksanledning for gaven, den passer ikke inn i familiens etablerte måltider og blir dermed ikke brukt. Mottakeren har ikke kunnskap om hvordan produktet skal brukes, han liker ikke matvaren som er gitt, eller den blir glemt eller stuet bort.

Ofte blir matgavene liggende «på vent» for å finne en bruksanledning, men ender opp med å bli kastet. Det betyr ikke at mottakerne ikke hadde lyst til å bruke gaven, men at den ikke helt finner sin plass.

- I forrige ukes Morgenbladet ble det gitt et glitrende eksempel på hvorfor matgaver ikke brukes, her om en plommechutney: «Ikke er det syltetøy, og ikke er det godt» . Og det er nettopp denne typen varer vi finner hjemme hos husholdningene stuet vekk i skuffer og skap: Syltetøy, chutneyer, krukker med marshmallows, kakao, kjeks og gourmetprodukter som gåselever, forteller forskeren.

Det betyr ikke at matforskeren mener vi bør slutte å gi hverandre spiselige gaver. Hun oppfordrer til å gi noe vi vet mottakeren liker og vil spise med det samme, heller enn å tenke at vi skal utfordre eller overraske med nye smaker.

Vi har samlet noen av våre beste gave-oppskrifter i bunnen av denne artikkelen. Et godt tips er å legge merke til hva folk setter pris på og lage mye av det. Samle på spennende bokser, esker og glass, bruktbutikker har ofte godt utvalg av fine krukker som kan bli personlig innpakking av dine hjemmelagde delikatesser. Supre vertinnegaver til julas mange selskap, i stedet for en blomst!

Julegaver før i tida

Skikken med å gi hverandre gaver er egentlig veldig gammel. I riktig gamle dager pleide de rike å gi hverandre gaver til nyttår. Dette skulle bringe lykke for det nye året.

Da kristendommen kom til Norge forklarte man skikken med å gi hverandre gaver, med historien om de tre vise menn og deres gaver til det nyfødte Jesusbarnet.

Så sent som på 1960-tallet var de fleste av av julegavene hjemmelaget, og mat og drikke var vanlig blant gavene.

Her er matgavene som garantert blir spist!

...

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.