Råd mot ensomhet

Forsker: - Det er sunt å være ensom

Ensomhet blant eldre kan være helsefarlig, men faktisk også sunt.

POSITIVT: Ensomheten er i enkelte tilfeller positiv; den skaper oppmerksomhet og motivasjon for endring i vårt forhold til andre, mener forsker. Foto: Scanpix.
POSITIVT: Ensomheten er i enkelte tilfeller positiv; den skaper oppmerksomhet og motivasjon for endring i vårt forhold til andre, mener forsker. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være usosial fra tid til annen er en naturlig del av livet, men utvikler dette seg til å bli alvorlig ensomhet, kan dette faktisk være livsfarlig.

- For dem som opplever ensomhet er dette selvsagt et stort problem, og noe det er viktig å gripe fatt i, sier Linn-Heidi Lunde, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og psykologspesialist ved Haukeland universitetssykehus.

Helseskadelig ensomhet

- Ensomhet kan være en risikofaktor for å utvikle depresjon som potensielt sett kan være dødelig dersom den ikke behandles, understreker Lunde videre.

Intens, langvarig ensomhet – det å savne sosial kontakt over lengre tid – kan innvirke både på den fysiske og mentale helsen, ifølge Magnhild Nicolaisen, sosiolog ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

Hun forsker på helse og livskvalitet hos eldre, og kan fortelle at studier har vist en overdødelighet hos eldre i perioden etter at ektefellen døde.

– Dette kan ha sammenheng med at følelsen av sorg, savn og ensomhet kan virke sterkere blant skrøpelige og sårbare eldre, og bidra til mindre motstandskraft mot sykdommer, sier Nicolaisen og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.