Filmstjernens far var leiemorder

Hollywood-stjernen Woody Harrelson var i tiårsalderen da han fikk høre farens navn på radio. Da var Charles V. Harrelson tiltalt for drap.

KONTRAST: Woody Harrelson (til venstre) fotografert under Oscar-utdelingen i 2018. Faren Charles Harrison (til høyre) fotografert iført lenker utenfor rettslokalet i San Antonio i 1982. Foto: AP/Scanpix
KONTRAST: Woody Harrelson (til venstre) fotografert under Oscar-utdelingen i 2018. Faren Charles Harrison (til høyre) fotografert iført lenker utenfor rettslokalet i San Antonio i 1982. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Woody Harrelsons skjeve smil og litt naive galskap la tidlig grunnen for en karriere i Hollywoods toppsjikt. Fra gjennombruddsrollen som «Woody» i «Cheers» til hovedroller i filmer som «Natural Born Killers», «No Country for Old Men» og «The People vs. Larry Flynt». Etter en litt utagerende livsstil bor han i dag på Hawaii med kone og barn. Han går i miljøvennlig produserte klær, er vegetarianer og opptatt av miljøsaker.

Harrelson har fortalt om en oppvekst med sterke kvinner rundt seg. Faren Charles forlot familien da Woody var sju år gammel. Noen år senere hørte Woody farens navn bli nevnt på radio.

- Jeg satt i bilen og ventet på en kvinne som skulle skysse meg hjem fra skolen, og radioen sto på. De pratet om Charles V. Harrelson og en drapsrettssak og bla-bla-bla, og jeg bare sitter der og tenker at det kan jo ikke finnes en annen Charles V. Harrelson. Det må jo være pappaen min. Jeg mener, det var helt sinnssykt, fortalte Woody Harrelson til avisen The Guardian i 2012.

Største CIA-jakten på lang tid

Rettssaken den unge Woody hørte om, gjaldt et leiemord på kornhandleren Sam Degelia i 1973. Charles V. Harrelson ble dømt til 15 års fengsel, men ble løslatt etter fem år på grunn av god oppførsel. I 1981 røk han inn igjen. Da ble Charles dømt for drapet på den føderale dommeren John Wood i San Antonio. Wood, også kalt «Maximum John», var gått ut døra hjemme og skulle ta bilen til jobb. Et dekk var punktert, og da dommeren bøyde seg ned for å ta skaden i øyesyn, ble han truffet av et skudd i ryggen.

GJENNOMBRUDDET: Filmen «Natural Born Killers» ble Woody Harrelsons store gjennombrudd. Her med motspiller Juliette Lewis. På samme tid som sønnen gjorde suksess, ble faren dømt for sitt andre leiemord. Foto: NTB
GJENNOMBRUDDET: Filmen «Natural Born Killers» ble Woody Harrelsons store gjennombrudd. Her med motspiller Juliette Lewis. På samme tid som sønnen gjorde suksess, ble faren dømt for sitt andre leiemord. Foto: NTB Vis mer

Drapet på dommeren hadde høyeste prioritet, det var den største CIA-jakten på lang tid. Under etterforskningen forsøkte man til og med å hypnotisere vitner. Men etter to års arbeid fant man at sporene ledet til den allerede beryktede leiemorderen Charles V. Harrelson. Ifølge ryktene hadde Harrelson en lukrativ jobb på gang vestpå ved tidspunktet for drapet. Oppdragsgiveren skulle være Jimmy Chagra. En av datidens største narkotikasmuglere, som skulle for retten og risikerte årevis i fengsel. Det var den rettssaken John Wood hadde vært på vei til.

Et vitne sa at han hadde sett Charles i nærheten den dagen, og en gullfarget Oldsmobile var blitt sett idet den kjørte fort vekk. Chagras telefon ble avlyttet i flere tusen timer. Senere ble det funnet en geværkolbe i en grøft i området. Kolben knyttet man senere til et gevær som Charles’ daværende kone hadde kjøpt to år tidligere.

Fengslet da sønnen slo gjennom

Charles, om innimellom utga seg for å jobbe med tannlege-utstyr, nektet for anklagene. Forsvaret ordnet vitner som skulle gi ham alibi. Blant annet en frisør som oppga at han hadde sittet i frisørstolen i Dallas den dagen. Det skulle vise seg at han hadde rotet med datoene. Charles kunne knyttes til den gullfargede bilen og hadde ifølge påtalemakten gjort jobben for 250 000 dollar. En jury fant ham skyldig, og Charles havnet i fengsel omtrent samtidig med at sønnen Woody slo gjennom. De fikk en slags kontakt, og sønnen spanderte atskillige dollar på å forsøke å få i stand en ny rettssak om drapet på dommer Wood.

Ingen av forsøkene lyktes, og i 2007 døde Charles V. Harrelson i fengsel. Han holdt fast ved at han var uskyldig helt til det siste.

I podkastserien «Son of a hitman», på norsk «Sønn av en leiemorder», har journalist Justin Cavanagh gått gjennom drapene Charles både var mistenkt og dømt for. Woodys lillebror Brett mener at familien ikke har noen illusjoner om faren.

– Tror jeg at han drepte mennesker i sin tid her på jorden? Absolutt! Men hvor mange kan jeg bare spekulere om.

Brett er den eneste av sønnene som bodde sammen med faren - i fire måneder da han var 16. Hans oppfatning er at faren, som alltid var bevæpnet, tjente til livets opphold som profesjonell gambler. En kveld han kom inn på farens soverom, så han en veske full av kontanter.

En veske full av kontanter

– Han våknet og skrek: «Gå aldri inn hit uten å banke på».

I Charles V. Harrelsons fotspor finnes også drapet på Alan Berg i 1968. Berg var en teppeselger som hadde satt seg i gjeld. Ifølge påtalemakten ble han lokket til en bar av en kvinne, kjæresten til Charles. Berg ble lurt med ut til en grøft, der Charles Harrelson skal ha skutt og drept ham. Levningene ble ikke funnet før seks måneder senere. Men aktors bevis ble smuldret i stykker av Harrelsons forsvar. Et veldig slapt stykke arbeid, ifølge Alan Bergs bror David, som skrev om drapet i boken «Run, brother, run». Han orket ikke å se Woody Harrelson på film engang etter det.

– Om man ser en film som «No Country for Old Men», kan man forstå hvordan et drap som det på broren min kan skje. Javier Bardems rollefigur der er ikke så langt fra Charles V. Harrelson.

Harrelson-sønnene har alltid vært fullstendig klar over at faren levde et lovløst liv. Men de har også satt spørsmålstegn ved rettssaken der Charles ble dømt for drapet på dommer Wood. Innsigelsene handler blant annet om at mange av vitnesbyrdene mot Charles kom fra andre kriminelle som fikk strafferabatt mot at de fortalte. Dessuten protesterte forsvaret mot skjulte opptak som ble tatt med i grunnlaget for dommen.

Woody Harrelson har fortalt at han har betalt millioner av dollar til «advokat etter advokat» uten å nå gjennom.

– Men jeg vet ikke om han fortjente en ny rettssak … Jeg var bare en sønn som forsøkte å hjelpe pappaen sin, har han sagt.

Broren Brett er mer sikker på at faren var blitt offer for en større konspirasjon.

– Det er viktig for meg å avsløre rekkevidden av hvor korrupt rettssaken var, og at faren min ikke fikk en rettferdig rettssak.

Blant vitnemålene fra dem som hadde truffet Charles, handlet mye om sjarmen. Han kunne til og med sjarmere kvinner mens hans satt bak lås og slå. Charles var også veldig belest. Fengselsbetjenter fortalte om en mann som kunne sitere både loven og Bibelen. Andre forteller om en hensynsløs og kald fisk. Ikke minst aktor Ray Jahn, som fikk Charles dømt for drapet på dommer Wood.

– Han var ingenting annet enn en psykopat. En kaldblodig drapsmann.

Kilder: The Guardian, New York Times, The Independent, Oxygen.com, «Son of a hitman».

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.