Coronavirus i Norge

FHI løsner på corona-rådene til besteforeldre

Er det lenge siden du har sett barnebarna? Nå åpner Folkehelseinstituttet for at vi kan omgås igjen, så lenge vi følger noen enkle råd.

Selv besteforeldre i risikogrupper kan igjen møte barnebarna sine, så lenge alle følger gjeldene smittevernråd. Og møtene må gjerne foregå utendørs, og helst ikke over så veldig lang tid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Selv besteforeldre i risikogrupper kan igjen møte barnebarna sine, så lenge alle følger gjeldene smittevernråd. Og møtene må gjerne foregå utendørs, og helst ikke over så veldig lang tid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert



Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Besteforeldre kan treffe barnebarn så lenge de holder seg til reglene. Du kan godt gå tur med barnebarna dine, selv om du er i risikogruppen, forklarer FHI-overlege Margrethe Greve-Isdahl i et intervju med Bergens Tidende.

– Er du i en risikogruppe, bør du være mer påpasselig enn hvis du ikke tilhører en risikogruppe.

Etter at forskere i Trondheim utviklet en ny testmetode, annonserte helseminister Bent Høie onsdag 29.april at alle med symptomer på Covid-19 snart kan testes. Tidligere var testen forbeholdt enkeltgrupper, som ansatte i helsevesenet.

Dette er et av argumentene for å løsne på de strenge restriksjonene vi har levd under siden 12.mars. Et annet argument er at smittetallene nå er lave, og at helsevesenet vårt har kapasitet til å hjelpe dem som trenger det.

Oppdaterte råd

Overfor Vi.no uttrykker FHIs overlege, som er spesialist i barnesykdommer, forståelse for at det er vanskelig å holde barnebarn og besteforeldre fra hverandre.

- Det kjenner jeg på selv – jeg vil gjerne at mine barn skal treffe sine besteforeldre, men vi bor på hver vår side av landet. Hadde vi bodd i samme by, hadde det vært mulig å møtes, sier hun.

Hun påpeker at vi stadig får mer kunnskap om personer som har økt risiko for Covid-19, og om barns smittsomhet. Mye er endret siden Erna Solberg 12.mars uttalte at besteforeldre ikke skulle passe barnebarna sine.

- Nå vet vi at den viktigste risikofaktoren for alvorlig covid-19 er økende alder, det vil si alder over 65 år. Det er også mulig at personer som er yngre enn dette men har hjerte-karsykdom eller diabetes kan ha høyere risiko. I tillegg vet vi at barn sjeldnere blir smittet, og oftest får milde symptomer. Det er først og fremst personer med symptomer som smitter andre, forklarer overlegen.

- Dette er bakgrunnen for at man kan tilråde møter mellom barnebarn og besteforeldre gitt at smittevernråd følges. Det viktigste er at man ikke skal treffes hvis noen har symptomer på luftveisinfeksjon, selv ved milde symptomer. I tillegg skal alle ha rene hender, og man må holde avstand. Hvis besteforeldrene har høyere risiko for alvorlig covid-19, er det best å treffe barnebarn utendørs og for eksempel gå en tur et sted det er lett å holde litt avstand.

Hovedreglene gjelder fortsatt:

  • Hold deg hjemme ved det minste symptom på luftveisinfeksjon.
  • Vask hendene ofte og grundig med vann og såpe, eller bruk håndsprit om du ikke har vann tilgjengelig.
  • Host i albuen eller i et papir som du kaster med det samme.
  • Hold avstand.

Dette er også hovedrådene når FHI-overlegen åpner for at besteforeldre og barnebarn kan gjenoppta kontakt.

Mange besteforeldre er definert som risikogruppe ut fra alderen sin, hvis de er over 65 år. Har du i tillegg kronisk eller alvorlig sykdom, kan dette øke risikoen for å bli alvorlig syk hvis du blir smittet av coronaviruset.

Hvilke sykdommer dette gjelder, oppdateres i takt med kunnskapen helsevesenet tilegner seg underveis. Astma er for eksempel fjernet fra lista siden de første rådene kom. Det beste er å følge med de oppdaterte rådene på Helsenorges samlesider om corona. Oppdatert liste over risikogrupper og helsevesenets spesifikke råd til dem følger du på FHIs oversikt.

- Er du helt frisk og under 65 år, så kan du treffe barnebarna, men bør fortsatt prøve å holde avstand. Man kan spise middag sammen, men trenger ikke sitte så tett og kan for eksempel servere mat porsjonsvis slik at man unngår deling av ulike gjenstander som serveringsbestikk. Hvis man deler, må man huske å unngå å ta seg i ansiktet og vaske hendene etter måltidet.

En gjensynsklem er lov

Alle som har småtasser de er glade i vet hvor vanskelig det er å ikke møte dem med åpne armer og oppfordre til en varm klem. Da Vi.no intervjuet Anne-Lise Økland om hvordan hun holder kontakt med barnebarna på Facetime, beskrev hun hvordan det føltes å ikke kunne klemme treåringen da hun møtte ham utendørs.

Nå beroliger FHI-overlegen alle som gruer seg til å måtte stoppe en gjensynsklem fra en liten tass som ikke har forutsetninger for å forstå sosial distansering. Hun sier at man heller ikke skal la være å trøste et barn som gråter.

- Hvis en klem er uunngåelig, for eksempel fra et mindre barn som ikke forstår, så er det ingen forbrytelse! Den enkelte situasjonen er kanskje ikke så risikabel når alle i utgangspunktet er friske, men det handler om å unngå fysisk kontakt i størst mulig grad for å minimere risiko. Hvis man har fysisk kontakt, så vask hender etterpå, råder Greve-Isdahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.