Coronavirus i Norge:

FHI: - Kos er mulig!

Her er alt du trenger å vite om de nye besøksreglene på institusjon.

Unn deg en klem, men unngå tette ansikter, råder Folkehelseinstituttet på Facebook. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Unn deg en klem, men unngå tette ansikter, råder Folkehelseinstituttet på Facebook. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I går var det mange som trakk et lettelsens sukk: Myndighetenes pressekonferanse varslet flere lettelser i smittevernet som på god vei kan gi en følelse av normalitet for mange familier: Skoler og barnehager skal tilby fulle dager fra neste uke, ved at enmetersregelen ikke lenger gjelder for personer i samme klasse eller barnehagegruppe.

Og besøksforbudet på institusjoner som sykehus og sykehjem, oppheves.

Ja, du kan gi en klem

Da Folkehelseinstituttet delte de nye besøksreglene som gjelder nå på Facebook, var det flere som kommenterte illustrasjonen som fulgte med: For blir det her antydet at man nå kan ha fysisk kontakt?

Antyder denne illustrasjonen at vi kan klemme våre kjære når vi besøker dem på institusjon? Illustrasjon: FHI
Antyder denne illustrasjonen at vi kan klemme våre kjære når vi besøker dem på institusjon? Illustrasjon: FHI Vis mer

Spørsmålene kom umiddelbart i kommentarfeltet: «Så kos er innafor slik bildet viser?»

Folkehelseinstituttets ansatte svarte fortløpende:

Skjermdump fra Facebook
Skjermdump fra Facebook Vis mer
Skjermdump fra Facebook
Skjermdump fra Facebook Vis mer

Og svarene fra FHI frembragte gledestårer hos flere: «Nå ble jeg så glad at tårene triller. Savner så fælt å gi mamma & pappa en GOD KLEM», skrev en.

Besøksbegrensingene i institusjoner som følge av coronautbruddet er blitt kritisert av flere. I begynnelsen av mai uttrykte også helseminister Bent Høie at besøksforbudet er blitt praktisert for strengt ved flere sykehjem. Mange har ikke kunnet besøke sine nærmeste på lang tid, og da det ble åpnet på gløtt for besøk var reglene så strenge at kommuneoverlegen i Drammen uttalte at han trodde det kom til å bli tøft å besøke sine kjære. Sykehjemsoverlege Pernille Bruusgaard opp temaet på Facebook: «Hvis de strenge smitteverntiltakene fortsetter, kan vi se for oss at like mange pasienter kan dø av tiltakene, som av selve coronaviruset?», spurte hun.

De nye reglene

De nye besøksreglene vil gjelde til det kommer ny beskjed om ytterligere oppmyking eller innstramming, avhengig av hvordan smittesituasjonen endres etter hvert som samfunnet åpnes mer og mer opp.

Her er rådene som gjelder nå, ifølge Folkehelseinstituttet:

 • Avtal besøket på forhånd
 • Ikke gå på besøk dersom du er coronasyk, har luftveissymptomer eller er i karantene (enkelte unntak kan vurderes)
 • Husk god håndhygiene både før, under og etter besøket
 • Gjennomfør helst besøket utendørs eller på pasientens/beboerens eget rom
 • Ikke opphold deg i fellesarealer
 • Hold minimum én meters avstand til alle andre enn den du besøker
 • Forsøk også å holde minimum én meters avstand til den du besøker, men her kan det gjøres lokale vurderinger om muligheten for fysisk kontakt. Det er uansett fint å unngå tett ansikt-til-ansikt-kontakt.
 • Du har lov til å ha med gaver, blomster og lignende
 • Hvis du har med mat bør alle utføre håndhygiene før maten serveres og inntas. Du som er på besøk skal ikke bruke kjøkkenet i institusjonen.
 • Forhold deg til institusjonens smittevernrutiner
 • Dersom du får covid-19-symptomer få dager etter du har vært på besøk, må du si fra om dette til institusjonen slik at du bidrar til effektiv smittesporing

Institusjonen har ansvar

FHI understreker at det er institusjonen som har ansvar for at alle besøk gjennomføres på en smittevernfaglig forsvalig måte, men at det er viktig at du som besøkende kjenner til og følger rådene.

Hvis pasienten eller beboeren du ønsker å besøke har bekreftet eller sannsynlig covid-19, gjelder egne råd og rutiner. Det første rådet er å utsette besøk. Hvis ikke det lar seg gjøre, skal besøket skje i rommet der beboeren er isolert. Som ved alle besøk må det varsles på forhånd, og du må i tillegg ha hjelp av en ansatt til å bruke beskyttelsesutstyr riktig før du går inn i rommet. Besøkende må ha kirurgisk munnbind (type II eller IIR), frakk med lange ermer, hansker og beskyttelsesbriller eller visir. Håndhygiene må utføres før og etter at du går inn i rommet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.