Anbefalte planter

Fem planter perfekte til å ha hjemme

Å ha planter inne kan ha mange fordeler. Her får du tips til hvilke du bør velge.

SVIGEMORS TUNGE: Planten har fått sitt navn etter formen på bladene og trenger lite vanning. Foto: Shutterstock
SVIGEMORS TUNGE: Planten har fått sitt navn etter formen på bladene og trenger lite vanning. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Kristina Bjureke, botaniker ved Naturhistorisk museum, har plukket ut fem planter med ulike kvaliteter.

- To av plantene er veldig lette å stelle, og som man lett kan ha hjemme mens man drar på ferie, da de liker å tørke ut, sier hun.

Les også: Tidenes verste og beste platecovere

BOTANIKER: Kristina Bjureke har fem planteanbefalinger til det norske folk. Foto: Privat.
BOTANIKER: Kristina Bjureke har fem planteanbefalinger til det norske folk. Foto: Privat. Vis mer

1. Aloe vera

En plante som opprinnelig kommer fra Afrika, og ikke må forveksles med agave, som er en amerikaner. Vi har laget norske navn på våre populære stueplanter, men akkurat Aloe vera er det vitenskapelige navnet som blitt akseptert som normalt navn.

Aloe er slektsnavnet og vera er artsnavnet. Det finnes mange hundre arter av slekten Aloe, men det er denne som er vanlig i handel.

ALOE VERA: Denne planten kan du bruke mot solbrenthet. Foto: Shutterstock
ALOE VERA: Denne planten kan du bruke mot solbrenthet. Foto: Shutterstock Vis mer

- En kjent flerårig sukkulent som er lett å stelle. Bare ikke vann den for mye. Den er moro å ha i stuen med tanke på at den brukes både innen medisin og hudpleie. Blir du veldig solbrent, kan du bruke den geléartede saften i et blad som lindring, sier Bjureke.

Les også: Derfor blir du lykkelig av hagearbeid

2. Svigermors tunge

En annen kjent og lettstelt flerårig plante, som man kan la stå igjen hjemme uten vanning, uten å ha dårlig samvittighet når man reiser på ferie.

SVIGERMORS TUNGE: Det er formen på bladene som har gitt denne planten navnet. Foto: Shutterstock
SVIGERMORS TUNGE: Det er formen på bladene som har gitt denne planten navnet. Foto: Shutterstock Vis mer

- Både denne og Aloe vera må ikke overvannes, men bør få tørkeperioder som ute i naturen. Den er lett å formere vegetativt; du kan be om å få skjære av et blad når du besøker noen som har den. Står den ikke i direkte sollys kan den få vakre blader. Så må vi håpe at du ikke har en svigermor som tar ille ved seg når du forteller at den fått sitt navn på grunn av den lange spisse bladtungen.

Les også: Slik lager du en smart arbeidsbenk

3. Sanseplante

Sanseplanten må man følge med på vanningen med, og den kan lett tørke ut med kraftig sollys. For å få store fine sanseplanter som får rosa blomsterhoder så må man ha litt grønne fingre.

SANSEPLANTE: Denne planten rører på seg hvis du er nær den. Foto: Shutterstock
SANSEPLANTE: Denne planten rører på seg hvis du er nær den. Foto: Shutterstock Vis mer

- Skal man ha en plante hjemme som kan være moro for barna og en «icebreaker», anbefaler jeg sanseplanten. Når man berører småbladene så feller de seg sammen, og ved kraftigere berøring bretter bladstilken seg nedover. En halvtime senere er de normale igjen.

Les også: Slik kan du leie ut skattefritt

4. Venus fluefanger

En utrolig morsom kjøttetende plante som i likhet med sanseplanten egner seg fint for å stimulere barn å bli interesserte i planteverden.

Den er ikke lett å ha i en tørr, moderne leilighet. Den vil ha mye vann, gjerne høy luftfuktighet og bra med lys - men ikke direkte sollys.

VENUS FLUEFANGER: Krever grønne fingre. Foto: Shutterstock
VENUS FLUEFANGER: Krever grønne fingre. Foto: Shutterstock Vis mer

- Man kan, sammen med barna, innrede et terrarium av et gammelt akvarium med torvmose og ha Venus fluefangere og eventuelt andre kjøttetende planter der. Den lever naturlig i næringsfattig miljø, og det er derfor den har utviklet fangstapparater for å få en liten mengde næring i form av nitrogen og fosfor fra insekter.

- Tenk nøye gjennom om du kan gi den nok luftfuktighet. Jeg har sett uttørkede eksemplarer i stuer hjemme hos tenåringsfamilier. Klarer du å holde den i live så blir det familiens favoritt, sier hun.

Les også: Ta med strømmen på tur

Duftpelargonier/duftgeranier

DUFTPELARGONIA. Planten kan gi deg nydelige duftopplevelser. Foto: Plantasjen.
DUFTPELARGONIA. Planten kan gi deg nydelige duftopplevelser. Foto: Plantasjen. Vis mer

Dette er ikke de kjente pelargoniene man kjøper for å pryde balkongen eller altanen med: De har mindre prangende lyserosa-lilla blomster og kan stå inne i stuen.

Potteplantene har litt «bestemor-preg», men begynner å bli populære igjen, mener Bjureke.

- Det finnes mange forskjellige arter og kultivarer, alle med ulike og flotte bladverk, og spennende dufter. Du kan stryke fingrene over dem når du går forbi vinduskarmen og få nydelige duftopplevelser av både sitron, eple og såpe.

- De trenger regelmessig vanning, men tåler å tørke ut noe om du reiser vekk. De er lette å stiklingformere, men beskjær dem når de vokser opp. Ellers blir det lange ranglete planter, og de blir finest når de er buskformete. På sommeren kan du gjerne ha dem ute på altanen. Om vinteren bør de stå kjølig.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.