Farmor sa det med kjøttkaker

Kommentar: Det er mange måter å vise kjærlighet på.

HUN HAR NAVNET MITT: Bergitte og Birgitte på den eldstes 95-årsdag. Farmor var så stolt over at jeg var oppkalt etter henne. Foto: Privat
HUN HAR NAVNET MITT: Bergitte og Birgitte på den eldstes 95-årsdag. Farmor var så stolt over at jeg var oppkalt etter henne. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Eller, det var ikke alltid kjøttkaker. Noen ganger var det koteletter. Eller steik. Eller en helt fantastisk kokoskake som jeg aldri har fått servert av noen andre, og som hun alltid bakte til bursdagen min. Alltid i flere porsjoner, middag alltid etterfulgt av dessert og kaker. Spiste vi ikke opp, fikk vi pent ta med oss mat hjem.

Det verste vi kunne gjøre mot henne, var å takke nei. Vi møtte alltid sultne på besøk hos farmor. Helst skulle vi være så stappmette at vi måtte hvile middag etterpå. Hvis ikke hun så fysiske tegn på metthet, eller - gud forby - vi ikke var sultne når vi kom på besøk, ble hun sittende og gjenta de samme spørsmålene: «Ka kan eg by deg? E det nokke du har lyst på? Ka med en appelsin?»

Farmor var av generasjonen som bygget landet. Helt bokstavelig, med sine egne hender. Da hun og farfar var nygifte foreldre og ønsket å kjøpe egen bolig, fantes ikke sånt med mindre de bygget selv. De følte seg uendelig heldige da de fikk mulighet til å bli med i et selvbyggerlag ved foten av Ulriken i Bergen. Begge var fra landet, innflyttede striler med mindreverdighetskomplekser i møte med bergensfiffen. Med selvbygget, selveid rekkehus rettet de ryggen. Fabrikkarbeideren og husmoren foretok en materiell klassereise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.