Redd for å bli avvist

Farmor frykter dette mer enn mormor

– Kan være vanskelig å konkurrere med mormor.

FARMORS FRYKT: Å «miste» barnebarna i et samlivsbrudd er en større frykt for farmor enn mormor. Foto: Scanpix.
FARMORS FRYKT: Å «miste» barnebarna i et samlivsbrudd er en større frykt for farmor enn mormor. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Farmødre bærer på en frykt som de fleste mormødre slipper unna.

Det viser den norske studien Postmoderne bestemødre: Dannelsen av en rolle i tid og rom, som nettsiden Kjønnsforskning.no tidligere har omtalt.

– Å være farmor er å være i en spesielt sårbar situasjon, opplyser Randi Karin Sivertsen, som står bak studien.

Redd for å bli avvist

Sivertsen sluttførte sin hovedfagsoppgave i sosiologi ved Høgskolen i Bodø i 2006 da hun selv var fersk bestemor. I sin studie intervjuet hun et lite utvalg bestemødre født under den store babyboomen på begynnelsen av 1950-tallet.

Flere av bestemødrene som ble intervjuet, reflekterte blant annet over forskjellen på å være farmor og mormor. De som var farmødre var opptatte av forholdet til svigerdøtrene. Enten fordi de var redde for at det skal komme et samlivsbrudd som kan «ta barnebarna fra dem» , eller fordi samlivsbruddet har skjedd, mens de fortsatt ønsker å være bestemor for barna, ifølge Sivertsen.

– Ingen snakker om å avvise barnebarna eller slå hånden av svigerdøtrene. Det er farmødrene som frykter at de skal bli avvist, rapporterer Sivertsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.