Coronavirus i Norge:

Familien Skappels familiedagbok: – I ei tid som dette kan det være fint

Flere tyr til pennen i denne unntakstilstanden vi plutselig lever i. I Dorthe Skappels familie har de sett den terapeutiske effekten av familiedagbok i årevis.

FIKK UT FRUSTRASJONER: Dorthe Skappel og døtrene Maria og Marthe opplevde at familiedagboka som lå på do hjalp dem til å få ut frustrasjoner. Den hjalp også familien til å snakke om ting som var vanskelig. Foto: Yvonne Wilhelmsen/KK
FIKK UT FRUSTRASJONER: Dorthe Skappel og døtrene Maria og Marthe opplevde at familiedagboka som lå på do hjalp dem til å få ut frustrasjoner. Den hjalp også familien til å snakke om ting som var vanskelig. Foto: Yvonne Wilhelmsen/KK Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Vi startet doboka i en periode der alle var mye i sine egne verdener. Ungene kom hjem fra skolen og hadde mye å meddele. Doboka hjalp dem til å få utløp for ting som hadde skjedd i løpet av dagen mens det var ferskt, sier Dorthe Skappel til Vi.no.

Les også: Her besøker Anne-Lise barnebarna - uten at de møtes

Hun snakker om hele familiens dagbok. Ei bok med blanke sider som lå på do. Her skrev ungene om kjærlighet og forelskelser. Den neste som gikk på do svarte på det som var skrevet tidligere med tekst eller illustrasjoner.

EN FAMILIESAGA: Dorthes barnebarn synes det er gøy å bla i familiedagbøkene. - De spør og jeg forteller hva som skjedde, forteller Dorthe. Fra venstre: Maria, Sophia, Marthe og Dorthe og Lieben i familien Skappel. Foto: Yvonne Wilhelmsen/KK
EN FAMILIESAGA: Dorthes barnebarn synes det er gøy å bla i familiedagbøkene. - De spør og jeg forteller hva som skjedde, forteller Dorthe. Fra venstre: Maria, Sophia, Marthe og Dorthe og Lieben i familien Skappel. Foto: Yvonne Wilhelmsen/KK Vis mer

Etter at coronaviruset kom til Norge lager folk timeplaner med oppgaver for å ha en struktur i hverdagen. Noen tyr også til den gode, gamle dagboka for å skrive ned hvordan denne perioden i livet oppleves.

Skappel tror at dagbøker for hele familien kan være bra i tida vi nå er inne i med karantene, isolasjon, hjemmeskole og hjemmekontor grunnet coronaviruset.

TEGNINGER: Dorthe Skappels døtre skrev om forelskelser og frustrasjoner i familiedagboka. Den ble også flittig brukt til tegninger. Foto: Yvonne Wilhelmsen
TEGNINGER: Dorthe Skappels døtre skrev om forelskelser og frustrasjoner i familiedagboka. Den ble også flittig brukt til tegninger. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– I ei tid som dette her kan det være en fin ting å gjøre, selv om vi nå har større mulighet til å snakke med hverandre ansikt til ansikt. Barn går kanskje rundt med redsler det ikke er så lett å forklare. Det kan være lettere å forklare med tekst og tegninger, sier hun.

Skappel tror også det kan være fint å se i bøkene seinere.

– Det kan være fint å gå tilbake og se på hva man var redd for og hva som egentlig skjedde.

For ettertida

– Det er mye vi ikke vet om denne underlige tida vi er inne i, men vi vet at det er en helt spesiell situasjon som vi opplever for første gang – og kommer til å huske resten av livet. For oss er det å skrive om det en måte å behandle tankene på nå, og bevare dem for ettertida, sier Martine Aurdal, journalist og kommentator i Dagbladet, til Vi.no.

VIKTIG FOR ETTERTIDA: Martine Aurdal og datteren Leona skriver sammen i coronadagboka. - Vi er i en spesiell situasjon som vi kommer til å huske resten av livet. Vi ser for oss at denne dagboka blir spennende å lese i når vi blir gamle, sier Aurdal. Foto: Privat
VIKTIG FOR ETTERTIDA: Martine Aurdal og datteren Leona skriver sammen i coronadagboka. - Vi er i en spesiell situasjon som vi kommer til å huske resten av livet. Vi ser for oss at denne dagboka blir spennende å lese i når vi blir gamle, sier Aurdal. Foto: Privat Vis mer

Les også: Hjemmetrening som holder kroppen sterk

Aurdal skriver coronadagbok sammen med datteren Leona. Hun opplever at det er en fin ting å gjøre sammen i en periode hvor familien må ha hjemmekontor og hjemmeskole.

Dagene kan bli lange for barn som plutselig ikke får gå på hverken skole eller fritidsaktiviteter. Vi har spurt barna om deres beste tips til å unngå i kjede seg hjemme. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

– Det mest slående så langt er hvor lang tid vi bruker på å innse hva som kommer til å skje. Torsdag gikk vi jo på skole og jobb som normalt, og i løpet av dagen var alt endret. Torsdag virker allerede som en evighet siden, sier Aurdal.

I tillegg til at både mor og datter skriver i dagboka tar de også bilder av hva de gjør disse dagene med unntakstilstand. Bildene limes inn i boka.

– Vi ser for oss at denne dagboka blir spennende å lese i når vi blir gamle, sier Aurdal.

Utløp for sinne

Dorthe Skappels døtre Maria og Marthe har tidligere fortalt til KK at det ble skrevet mye om kjærlighetssorg og forelskelser i familiens dodagbok.

– Da jeg var rundt 14 år, var jeg sint så lenge! Doboka ble et utløp for sinnet, og et sted å si unnskyld. Mye av det som var vanskelig å snakke om, var det lettere å skrive om, fortalte Marthe.

Les også: Psykologens råd når du isoleres: – Hold på rutinene

Ifølge Skappel ble doboka en måte familien kunne få ut gleder og frustrasjoner på.

DOKUMENTASJON: Coronadagboka til Martine og Leona er ment som en dokumentasjon for ettertida. Foto: Privat
DOKUMENTASJON: Coronadagboka til Martine og Leona er ment som en dokumentasjon for ettertida. Foto: Privat Vis mer

– Vi tok opp ting som var vanskelig å ta opp enten det handlet om kjærlighet, frykt, sorg og glede. Det ble en veldig terapeutisk bok for hele familien. Når noe var alvorlig tok vi det opp i boka først før vi snakket om det etterpå. Jeg kom veldig nær barna mine i de åra, forteller Skappel til Vi.no.

I familien Skappel er det opp gjennom åra blitt mange dobøker.

Skappels datter Maria har også innført doboka med sine barn.

– Barnebarna elsker å se i bøkene. De spør og så forteller jeg hva som skjedde. De tegner også oppå tegningene som allerede er der. Det er en felles dagbok for alle i vår familie, sier Dorthe Skappel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.