Starten på den moderne spiritismen:

Etter 40 år avslørte mediet at alt hadde vært en bløff

Tenåringsjentene Kate og Margaret hevdet at de kunne snakke med ånder. Det ble starten på den moderne spiritismen.

LYDHØRE SØSTRE: Margaret og Kate Fox gjorde god karriere på sin evne til å formidle beskjeder fra bankeånder. Storesøster Leah fungerte en stund som manageren deres.
LYDHØRE SØSTRE: Margaret og Kate Fox gjorde god karriere på sin evne til å formidle beskjeder fra bankeånder. Storesøster Leah fungerte en stund som manageren deres. Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): På den tida, for 170 år siden, var det moderne å tro på spøkelser, og søstrene Fox gjorde suksess med sine seanser.

Religionsviter Anne Kalvig ved Universitetet i Stavanger tok for seg fenomenet i boka «Spiritisme – Samtaler mellom levende og døde» i 2016. Hun uttalte til forskning.no: «Fenomenet har inntil nylig vært stemoderlig behandlet innen religionsfaget», og mente at «Spiritisme er religion, som jo nettopp kjennetegnes ved kommunikasjon med åndelige vesener og universer, på tvers av tid og rom».

I dag kan du finne annonser fra medier som tilbyr seanser per telefon, og det arrangeres også live seanser. Men spiritisme er slett ikke noe nytt. Man pleier å si at spiritismen har sin opprinnelse på 1700-tallet og opplysningstiden. All kunnskap skulle bygge på vitenskap og målbare bevis. Religionen ble hardt kritisert av opplysningsfilosofene ettersom den bygget på blind tro, men det betød også at det åpnet seg muligheter for andre verdensbilder når kirken ikke lenger hadde det samme grepet om menneskene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.