Frivillig og ufrivillig barnløshet

- Et stort, sårt og eksistensielt tema

Stadig flere av oss går barnløse gjennom livet. Det kan bli et minefelt i sosiale sammenhenger.

DRØMMEN? For mange er nok familie selve livsdrømmen, men det gjelder slett ikke for alle. Foto: Scanpix/Shutterstock
DRØMMEN? For mange er nok familie selve livsdrømmen, men det gjelder slett ikke for alle. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): I diskusjonsfora på nettet, på arbeidsplassen og blant venninner uten barn går diskusjonen fritt: Eldre venninner, slektninger og kolleger spør og graver om hvorfor du ikke har barn. Ikke godtar de svaret heller, og er det egentlig greit å spørre?

- Det ville aldri ha falt meg inn å spørre noen hvorfor folk har valgt å få barn. Hvorfor skal det være greit å spørre meg hvorfor jeg ikke har barn? Spør «Tonje» (36).

Hun er frivillig barnløs og opplever at den avgjørelsen får folk til å se annerledes på henne. Temaet er blitt så betent i familien at hun velger å la seg intervjue anonymt.

Sårt og eksistensielt tema

- Jeg har alltid vært glad i barn og fått kommentarer på at jeg er flink med barn, men når jeg sier at jeg aldri har ønsket å bli mor er det som jeg plutselig blir barnehater i andres øyne. Jeg synes det er rart.

Nå er det gått så langt at hun gruer seg til familieselskap på grunn av den ene tanta som aldri gir seg på barnemaset. Hun kan ikke forstå at Tonje verken ønsker barn eller føler for å diskutere denne avgjørelsen foran hele slekta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.