75 år siden frigjøringen av Auschwitz

Et mirakel at hun overlevde Auschwitz

Eva Umlauf var to år gammel, alvorlig syk og en av de yngste fangene som for 75 år siden ble befridd fra Auschwitz av sovjetiske soldater.

SKYGGE OVER LIVET: 77 år gamle Eva Umlauf var bare to år gammel da hun ble sendt til Auschwitz, sammen med foreldrene. Foto: AP /NTB Scanpix
SKYGGE OVER LIVET: 77 år gamle Eva Umlauf var bare to år gammel da hun ble sendt til Auschwitz, sammen med foreldrene. Foto: AP /NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Selv om hun ikke har noen minner fra tiden i nazistenes konsentrasjonsleir, har de første barneårene i Auschwitz alltid kastet en mørk skygge over livet hennes.

Auschwitz er brent inn i både kropp og sjel, sier den 77 år gamle legen, som bor i München.

– Det rådet en tomhet gjennom oppveksten etter Auschwitz, for så mange familiemedlemmer var borte, forteller hun.

– Det var bare moren min, søsteren min og jeg som overlevde. Vi så faren min for siste gang da vi gikk av toget i Auschwitz, forteller Umlauf.

Mirakel

At hun selv overlevde, var et mirakel. 6 millioner europeiske jøder døde under holocaust, 1,1 millioner av dem i tyskokkuperte Polen.

I Auschwitz-leiren ble de fleste som ikke ble ansett for å være arbeidsdyktige, sendt i gasskammeret og drept. Syke, gamle, kvinner og barn.

Gassingen stanset to eller tre dager før lille Eva ankom leiren i november 1944, sammen med faren og sin gravide mor, fra en arbeidsleir i Novaky i Slovakia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.