Hva er nostalgi?

Er du nostalgisk? Det kan bety at du har ekstra dype følelser

- Folk får en bittersøt opplevelse av nostalgi.

NOSTALGI: Hvorfor blir vi nostalgiske? Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB scanpix.
NOSTALGI: Hvorfor blir vi nostalgiske? Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Nostalgi har blitt definert på forskjellige måter med tiden, men i dag forstår de fleste at følelsen henvender seg til lengsel, eller lengsel etter noe i vår fortid.

- Noen mennesker tenker på nostalgi som sentimentale, eller hyggelige følelser fra fortiden, kalt «personlig nostalgi», mens følelser knyttet til å foretrekke en tidligere periode i historien, kalles «historisk nostalgi».

Det sier psykologiprofessor Krystine Batcho, som har forsket på nostalgi på Le Monye College i New York.

Hun mener følelsen en gang ble ansett for å være en dårlig ting. Folk tenkte på det som regressivt, fordi det ble antatt å være et hinder for fremgang, og en motvilje mot å bevege seg fremover, eller utvikle seg psykologisk.

- Men i dag viser det meste av psykologisk forskning at folk opplever nostalgi som en god ting, og nyter mange fordeler fra følelsen.

Les også: Derfor føler du deg yngre

BITTERSØT: Krystine Batcho tror nostalgi er en bittersøt følelse for de fleste. Foto: Privat.
BITTERSØT: Krystine Batcho tror nostalgi er en bittersøt følelse for de fleste. Foto: Privat. Vis mer

Mange fordeler med å være nostalgisk

Nostalgiske mennesker pleier nemlig å være mennesker som verdsetter andre mennesker, og prøver å fremme sunne forhold.

- Disse menneskene har en tendens til å være i stand til å føle følelser dypt - så når de er glade kan de være veldig glade, men når de er triste, kan de være veldig triste.

Samlet sett har ikke nostalgiske mennesker mer sannsynlighet for å være mer deprimerte enn andre mennesker.

- De klarer seg godt med vanskeligheter, delvis fordi de er villige og i stand til å nå ut for sosial støtte og hjelp når de trenger det.

Hun mener nostalgiske følelser oppfordrer folk til å hjelpe andre, og kan motvirke ensomhet ved å minne oss om de som elsker oss.

- I vanskelige situasjoner minner nostalgisk reminisens oss om at vi en gang ble elsket betingelsesløst av familien vår, og vi kan huske hvordan vi kom over vanskelige problemer før i våre liv. Så, generell nostalgi er en gunstig følelse, sier Batcho.

Les også: Tipsene som hjelper deg å beholde en god hukommelse

- Minnene er ofte forvrengte

Nostalgi innebærer følelser basert på et minne fra vår fortid. Minner er ofte, hvis ikke alltid, litt forvrengte. De er ikke helt nøyaktige representasjoner fra fortiden.

- Ofte husker folk deres fortid på en positivt forspent måte, referert til som rosenrød retrospeksjon. Det er mer sannsynlig at vi husker de gode aspektene av en bestemt tid, sted eller person, enn de dårlige delene.

Hun mener at minner om de fleste negative ting forsvinner gradvis over tid, mens hyggelige opplevelser huskes bedre. Unntaket er minner for traumatiske opplevelser, som kan bli veldig forstyrrende over tid.

FORVRENGT?: Det er godt mulig følelsen du husker fra et gammelt minne har blitt forvrengt med tiden. Foto: NTB Scanpix.
FORVRENGT?: Det er godt mulig følelsen du husker fra et gammelt minne har blitt forvrengt med tiden. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Mesteparten av tiden føler vi at gode tider i våre liv var bedre enn de egentlig var. Når vi tenker på tenårene våre, er det mer sannsynlig å huske hvor fantastisk det var å ha venner vi kunne stole på, og dele spennende og morsomme opplevelser med, enn å huske bekymringer om skole, eller skuffelser i våre unge romantiske forhold.

- Tenårene blir ofte husket som bekymringsløse, morsomme og full av optimistiske muligheter, mens i virkeligheten opplever mange tenåringer angst, tristhet og mellommenneskelige problemer.

Les også: Syv ting du bør vite om aldring

Den bitre siden kan ødelegge

Batchos forskning tyder på at nostalgi er best forstått som en bittersøt følelse. Det er søtt, fordi vi gjenoppliver gode tider fra vår fortid, men det er også bittert, fordi de gode tingene er borte for alltid og kan ikke komme tilbake.

For noen mennesker, spesielt i visse situasjoner, kan den bitre siden av nostalgi forstyrre fremtiden.

- For eksempel kan folk som har en tendens til å bekymre seg regelmessig, finne seg fanget i nostalgiske minner når de føler at deres nåværende liv er for mye for at de skal klare seg. De gode tidene i fortiden, gjør at nåtidslivet kjennes verre ut i sammenligning.

I spesielt vanskelige situasjoner, som hvis man blir tvunget til å flytte fra noen, mener hun nostalgi kan være en blandet velsignelse. Det kan være trøstende og holde en person forankret i sin følelse av identitet og tilhørighet.

- Men det kan også hindre dem fra å endre seg til å passe inn i deres nye hjem, deres nye sett med venner, eller nye kultur. Med god støtte og holdning kan en person lære å bruke nostalgiske minner for å hjelpe deres reise fremover.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.