Når er det lov å pynte til jul?

Er det innafor å pynte til jul nå?

På tide å ta debatten!

Kommentar: Naboen har pynta på balkongen. Det synes jeg er koselig, selv om jeg sjøl venter til første søndagen i advent. Foto: Scanpix/Shutterstock
Kommentar: Naboen har pynta på balkongen. Det synes jeg er koselig, selv om jeg sjøl venter til første søndagen i advent. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Like årviss som julemarsipanens inntog i butikkene i oktober, er diskusjonen om at jula starter tidligere for hvert år som går. Jeg er ikke blant dem som klager over noe godt, og må innrømme at jeg har prøvesmakt både julebrus og pinnekjøtt for lengst. At butikkene er fulle av julepynt kan jeg også forstå, vi skal jo ha tid til å kjøpe inn og glede oss til å pynte. Men å faktisk henge opp lyslenker på balkongen og adventsstjerne i vinduet? Der går grensa for meg. Ikke at jeg irriterer meg over naboer som pynter før, jeg synes jo bare det er koselig med lys i mørketida, men hjemme hos meg går startskuddet første søndag i advent.

Av den enkle grunn at denne regelen følges av min mor.

Fra barndommen husker jeg første søndag i advent som selve startskuddet på jula: Da ble adventsstjerna i vinduet tent. Det var (nesten) like viktig for julefølelsen som første luken i den broderte adventskalenderen jeg delte med brødrene mine. Stjerna var bare begynnelsen, for hver eneste dag gjennom hele desember kom jeg hjem fra skolen til enda ei rød sløyfe, enda en engel eller nisse som pyntet opp heimen.

Siden har jeg sagt at jeg falt i gløggryta som barn og derfor er blitt et av de mest julete menneskene jeg vet om. Men jeg pynter ikke før tida. Jeg bare passer på at stjerna ligger klar i boden, at røkelsen er innkjøpt, spillelista fra i fjor oppdatert og at vi har stearinlys nok til langt over nyttår. I år skal jeg dessuten investere i ny belysning på balkongen, en ordentlig julete en og ikke bare en sånn helårs lyslenke med store pærer.

Jeg gleder meg som en unge og har startet nedtellingen til den koselige ventetida.

Og den starter første søndag i advent. Ikke en dag før.

Hva mener du? Delta i vår uhøytidelige meningsmåling:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.