Langpanne: Gled dine nærmeste med en saftig og duftende eplekake. Foto: Synøve Dreyer
Langpanne: Gled dine nærmeste med en saftig og duftende eplekake. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

De beste tipsene for oppbevaring av epler

Eplesmør, sufflé eller tilslørte bondepiker

Gjør som Eva i paradis, la deg friste av et eple.

Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

Epler er et mellommåltid proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer.
Epler er et mellommåltid proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer. Vis mer

(Vi.no): Vi liker å skryte av alt som er norsk, og eplene våre er definitivt i verdensklasse. Høsten er over oss og det er tid for å nyte de norske eplene, som har den gode smaken av sol og lange netter.

Epler er den nest mest spiste frukten i Norge etter banan. Faktisk har eplene sin egen dag i Norge. Siste tirsdag i september er «Den store norske epledagen.»

Her i landet var det munkene som først startet med fruktdyrking. De forsto fort at Hardanger var et velegnet sted for dette, og siden er det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal.

Mer glad i plommer? Her er våre beste plommeoppskrifter.

Lovende utsikter for årets epler

Både på Østlandet og Vestlandet blir det mer epler i år enn i fjor, skal vi tro beregninger fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd. Alle sorter har godt med epler.

En eplenikkers er en nikkers som er veldig vid ved knærne og derfor egnet til å stappe epler i på epleslang. Frukt.no

Vi spiser omtrent 10 kilo epler i året, og mye er importert siden den norske sesongen er kort.

Epler kommer i alle slags farger, fasonger og med ulik smak. Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.

Les også: Dette spiste nordmenn under krigen

norske eplesorter:

 • Summerred, Aroma, Rød Gravenstein, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Rød Prins/Kronprins, Lobo og vanlig Gravenstein.
 • Nyere sorter: Caroll og Geneva Early.

Kilde: Frukt.no

Aroma

Slik holder eplene lenger

Epler oppbevares lengst i kjøleskap, men den beste smaken kommer best frem når eplene er tempererte. Epler kan oppbevares på kjøkkenbenken, men da vil de ganske raskt bli overmodne og etterhvert råtne. Grønnsaksskuffen i kjøleskapet er det beste stedet. Ideell temperatur er faktisk helt ned mot null grader. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt kan de holde seg i 10 dager i kjøleskapet. En holdbarhet på 10 dager er jo ikke så imponerende. Men det finnes måter å øke holdbarheten ytterligere. Første bud er uansett å fjerne epler med flekker eller skader først. Legg eplene i en plastboks eller glassbolle og dekk med litt fuktet kjøkkenpapir. Dette forhindrer at fuktigheten forsvinner, men du må ikke oppbevare eplene i en tett skuff eller legge lokk over dem. De må ha tilgang til luft for å holde seg godt. Med denne metoden kan du forvente at de holder i 3-4 uker. Hvis du virkelig vil at eplene fra hagen skal holde lenge, må du ha en tørr og mørk kjellerbod: Ta en pappeske, kurv eller boks og legg en gammel avis i bunnen. Pakk deretter hvert eple inn i en papirserviett eller kjøkkenpapir (ikke sterkt farget, fargene i papiret kan inneholde skadelige stoffer), og plasser dem pent i pappesken. Poenget med å skille dem fra hverandre er å begrense skaden etylengassen gjør på eplene. Hvor lenge de da holder avhenger av eplesorten. Jo tykkere skall, jo lenger holdbarhet. Men du kan forvente at de holder fra 2-4 måneder. Husk bare å sjekke dem jevnlig og fjerne epler som har fått flekker.

Gravenstein

Åkerø

Eplesmør

 • 1 kg eple
 • 2 dl eplemost
 • 1 dl lønnesirup
 • 200 g brunt sukker
 • 1 ts kanel
 • 1 hel nellik
 • 1 stjerneanis
 • saft og revet skall av ½ lime
 1. Skrell, fjern kjernehusene og grovhakk eplene. Legg ingrediensene i en tykkbunnet kjele, og kok opp under omrøring. Kok til eplene er møre.
 2. Fjern anis og nellik. Mos eplemosen med en stavmikser. La mosen småkoke i 1,5 - 2 timer til en smørbar konsistens.
 3. Oppbevar i rene glass med lokk i kjøleskapet.
Eplesmør
Eplesmør Vis mer

Summerred

Kilde: Nyt Norge

Hageepler er en ressurs

Det finnes mange gode norske epler å velge mellom, og mange smakfulle måter å bruke dem på.

Epler egner seg godt i for eksempel fruktsalater, til ost, i desserter, bakst og ikke minst kan de spises som de er.

Kanskje er du så heldig å eie et epletre som bærer frukt. Ta vare på eplene og del gjerne med andre.

Epler som ikke er helt feilfrie er supre i kaker, desserter, chutney eller mos. Nedfallsfrukten er en ressurs og pressede epler kan nytes hele året.

Mange steder er det mulighet for å få presset eplemost av egne epler. Eplene går rett i pressa uten tilsetningsstoffer, ekstra vann eller sukker. Mosten pasteuriseres ved å varmes opp til 78 grader for å forhindre gjæring. 1 kilo epler gir cirka 3/4 liter most og flaskene har god holdbarhet.

Tørking av epler

 • Epler med tynt skall trenger ikke skrelles. Stikk ut kjernehusene og skjær frukten i cirka 1 cm tykke skiver.
 • Tre frukten på snor eller treskaft, som kan henges på rillene i stekeovnen.
 • Forvarm stekeovnen til 90 grader og tørk eplene til de har fått en fløyelsaktig hinne, 1-1 1/2 time.
 • Senk temperaturen til 50-40 grader, og tørk frukten til det ikke kommer mer fuktighet ut når du klemmer på den. Det tar ca. 1 døgn.
 • Avkjøl frukten og oppbevar i tett boks på et mørkt og kjølig sted.
Tørkede epler er deilig snacks.
Tørkede epler er deilig snacks. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.