De beste tipsene for oppbevaring av epler

Eplesmør, sufflé eller tilslørte bondepiker

Gjør som Eva i paradis, la deg friste av et eple.

Langpanne: Gled dine nærmeste med en saftig og duftende eplekake. Foto: Synøve Dreyer
Langpanne: Gled dine nærmeste med en saftig og duftende eplekake. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

Epler er et mellommåltid proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer.
Epler er et mellommåltid proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer. Vis mer

(Vi.no): Vi liker å skryte av alt som er norsk, og eplene våre er definitivt i verdensklasse. Høsten er over oss og det er tid for å nyte de norske eplene, som har den gode smaken av sol og lange netter.

Epler er den nest mest spiste frukten i Norge etter banan. Faktisk har eplene sin egen dag i Norge. Siste tirsdag i september er «Den store norske epledagen.»

Her i landet var det munkene som først startet med fruktdyrking. De forsto fort at Hardanger var et velegnet sted for dette, og siden er det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal.

Mer glad i plommer? Her er våre beste plommeoppskrifter.

Lovende utsikter for årets epler

Både på Østlandet og Vestlandet blir det mer epler i år enn i fjor, skal vi tro beregninger fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd. Alle sorter har godt med epler.

«En eplenikkers er en nikkers som er veldig vid ved knærne og derfor egnet til å stappe epler i på epleslang.» Frukt.no

Vi spiser omtrent 10 kilo epler i året, og mye er importert siden den norske sesongen er kort.

Epler kommer i alle slags farger, fasonger og med ulik smak. Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.

Les også: Dette spiste nordmenn under krigen

Aroma

  • Norges største eplesort. Aroma er en krysning mellom de mer tradisjonsrike sortene Filippa og Ingrid Marie. Utvikles i stadig nye varianter.
  • Særlig godt til: Spiseeple, matlaging og juice.
  • Form og farge: Gult eple med rødmende kinn på solsiden. Fruktkjøttet er middels fast, gulhvitt og har en deilig sødme og friskhet.
  • Rød aroma har helt rødt skall.
  • Sesong: Oktober-desember

Gravenstein

  • Klassikeren blant norske epler. Fremdeles ett av de viktigste eplene i norsk fruktdyrking, over 200 år etter at det første treet ble plantet her til lands. Finnes som rød eller gul.
  • Særlig godt til: Som spiseeple, til matlaging og juice.
  • Form og farge: Lett å kjenne igjen på skallet som virker litt ”fett”. Litt knudrete ved stilkfestet.
  • Inni skjuler det seg gult og saftig fruktkjøtt som er aromatisk og litt syrlig.
  • Sesong: September-desember.

Åkerø

  • Regnes av mange som de norske eplenes Rolls Royce. Med sin milde, runde og karakteristiske smak er Åkerø en saftig favoritt. Åkerø Hassel er en variant med litt rødere skall.
  • Særlig god til: Nydelig spiseeple.
  • Form og farge: Et middels stort eple med litt avlang form og som oftest med en karakteristisk utvekst ved stilkfestet. Fruktkjøttet er fast og gullhvitt, dekket av et gulgrønt skall med rød dekkfarge.
  • Sesong: Oktober-desember. Har begrenset holdbarhet. Taper smak og fasthet ved lagring.
Eplesmør
Eplesmør Vis mer

Summerred

  • En nyere eplesort her til lands som har vunnet stor popularitet for sin gode smak og allsidighet.
  • Særlig god til: Spiseeple, matlaging og juice.
  • Form og farge: Middels stort, litt avlangt eple med en vakker, rød farge.
  • Innenfor rødmen skjuler det seg et kremgult fruktkjøtt som er middels fast, sprøtt og saftig med en syrlig, frisk smak.
  • Sesong: September-november.

Kilde: Nyt Norge

Hageepler er en ressurs

Det finnes mange gode norske epler å velge mellom, og mange smakfulle måter å bruke dem på.

Epler egner seg godt i for eksempel fruktsalater, til ost, i desserter, bakst og ikke minst kan de spises som de er.

Kanskje er du så heldig å eie et epletre som bærer frukt. Ta vare på eplene og del gjerne med andre.

Epler som ikke er helt feilfrie er supre i kaker, desserter, chutney eller mos. Nedfallsfrukten er en ressurs og pressede epler kan nytes hele året.

Mange steder er det mulighet for å få presset eplemost av egne epler. Eplene går rett i pressa uten tilsetningsstoffer, ekstra vann eller sukker. Mosten pasteuriseres ved å varmes opp til 78 grader for å forhindre gjæring. 1 kilo epler gir cirka 3/4 liter most og flaskene har god holdbarhet.

Tørkede epler er deilig snacks.
Tørkede epler er deilig snacks. Vis mer