Leeds-fansen trofast siden 70-tallet

- En sovende kjempe som er på vei til å våkne

Leeds-supporterne i Norge er ferdig med sorgen - nå ser de store likheter fra storhetstiden.

GJENNOM TYKT OG TYNT: Supportergruppa har stått ved Leeds gjennom tykt og tynt siden 1970-tallet. Her er en gruppe fra Fredrikstad på vei til England for å se kamp. Foto: Privat.
GJENNOM TYKT OG TYNT: Supportergruppa har stått ved Leeds gjennom tykt og tynt siden 1970-tallet. Her er en gruppe fra Fredrikstad på vei til England for å se kamp. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Hos de norske Leeds-supporterne som har fulgt laget i over 50 år er stemningen i fyr og flamme om dagen.

- Det er en sovende kjempe som er på vei til å våkne opp, sier Anders Palm, leder for den femte største supporterklubben i Norge, med kallenavnet «LUSCOS».

Etter 29 kamper leder Leeds tabellen i Championship, og spiller strålende offensiv fotball. Nesten hvert touch laget har på ballen i kampene blir møtt av elektriske forventningsbrøl fra fansen, både fra de som er på stadion, og de som ser kampen fra Dr. Jekyll’s Pub i Oslo.

- Vi prøver å ikke ta av helt, men vi ligger veldig godt an. Laget bør være blant de to beste ved slutten av sesongen, forteller Palm.

Les også: Tipsene til deg som vil reise alene

Har vært Leeds-fan siden 70-tallet

Størstedelen av den norske kjernen, inkludert Palm, begynte å heie på Leeds på 1970-tallet.

Mye takket være tippekampene som ble sendt på TV.

- Det var bare én kanal og ikke noe internett, så vi satte oss ned foran TV-en på lørdagene og så på fotball. Vi holdt også på med fotballkort og fotballblader fra England, så vi fikk rett og slett den engelske fotballkulturen inn i stua.

Leeds United var en gigant mellom 1965 og 1975. Her holder kaptein Billy Bremner pokalen etter at laget vant ligacup-finalen mot Arsenal i 1968. Foto: AP Photo/Leslie Priest.
Leeds United var en gigant mellom 1965 og 1975. Her holder kaptein Billy Bremner pokalen etter at laget vant ligacup-finalen mot Arsenal i 1968. Foto: AP Photo/Leslie Priest. Vis mer

- Hvorfor valgte så mange norske å heie på Leeds?

- Det var et morsomt lag å se på. De spilte angrepsfotball og scoret mye mål. De var det beste laget i England mellom 1965 og 1975. De hadde også veldig gode spillere, som Peter Lorimer. Han var kjent for å ha det hardeste skuddet i verden, sier Palm.

OPTIMISTISK: Anders Palm (til venstre) tror Leeds rykker opp denne sesongen.
OPTIMISTISK: Anders Palm (til venstre) tror Leeds rykker opp denne sesongen. Vis mer

- FA cup-finalen mot Arsenal i 1972 er det mange som setter veldig høyt, og som de husker som sitt første øyeblikk med Leeds, legger han til.

En av dem er Rune Glomstein, som begynte å heie på Leeds etter at de seiret 1-0 i den kampen.

- Før jeg ble ordentlig interessert, var de kjedelige og hadde kallenavnet Dirty-Leeds, men da jeg begynte å følge dem var de i endring. De begynte å bli kalt Super-Leeds og spilte fantastisk fotball.

I 1975 tapte Leeds Europacupfinalen mot Bayern Munchen på flere tvilsomme avgjørelser, noe som gjorde at de fikk mange sympati-supportere i Norge og en supporterkjerne som skulle vare i mange år.

Les også: Du må selv passe på bagasjen din i sikkerhetskontrollen

Gigantens fall: - Det har vært blytungt

SAMLET FOR KAMP: Supportergruppa samles på Dr. Jekyll’s Pub i Oslo når Leeds spiller kamper. Foto: Sondre Tallaksrud.
SAMLET FOR KAMP: Supportergruppa samles på Dr. Jekyll’s Pub i Oslo når Leeds spiller kamper. Foto: Sondre Tallaksrud. Vis mer

Året er 2004. Leeds United, den tidligere fotballgiganten, rykker ned fra Premier League etter flere sesonger preget av økonomisk krise.

Viktige spillere som Rio Ferdinand, Robbie Keane, James Milner, Alan Smith og Robbie Fowler er alle solgt.

Leeds klarer aldri å reise seg, og hverdagen har siden vært preget av hyppige trenerbytter, poengstraff og en tur ned på Englands 3. høyeste nivå.

- Det har vært blytungt, men når man har en klubb i hjertet sitt så følger man de i tykt og tynt. Leeds gamblet veldig høyt på Europaspill og høye utgifter, og da det ikke gikk, falt korthuset sammen, sier Palm.

Likevel ga ikke den norske fansen opp håpet om at de en gang skulle få oppleve en ny storhetstid.

- Det har jo vært litt galgenhumor med alt det som har skjedd. Det har også vært med på å lage et samhold, og man skal aldri - aldri bytte fotballag, sier Palm.

På vei mot ny storhetstid?

I tiden som fulgte var Leeds nede i en bølgedal hvor de slet med å fornye seg, men på slutten av 80-tallet og starten av 90-tallet ble de på ny et topplag som vant titler, og supportergruppa fikk en ny generasjon med ivrige nordmenn.

Når vi spoler tiden frem til 2019, er det mye ved Leeds United som minner om storhetstiden.

Den norske fansen har begynt å få tilbake håpet om at noe stort er på ferde.

- Det har definitivt skjedd noe med stemningen for både lag og supportere denne sesongen. Ikke bare leder vi, men vi spiller også veldig fin fotball, sier Palm.

SAMMENLIGNER LEEDS MED LEICESTER: Rune Glomstein synes Leeds minner om Leicester som gjorde en kanonsesong i Premier League med små ressurser. Foto: Sondre Tallaksrud.
SAMMENLIGNER LEEDS MED LEICESTER: Rune Glomstein synes Leeds minner om Leicester som gjorde en kanonsesong i Premier League med små ressurser. Foto: Sondre Tallaksrud. Vis mer

Glomstein føler han opplever den samme endringen i laget, som han så på 60-70-tallet.

- Det er ikke bare at vi leder ligaen, men vi spiller også strålende underholdende fotball. Det er som å gå fra Dirty-Leeds til Super-Leeds på nytt.

Palm mener klubben har begynt å fungere i alle ledd denne sesongen.

De siste årene har det vært mye turbulens på eiersiden, men i de siste to årene har de hatt en stabil eier i Andrea Radrizzani.

- Han gjør de riktige tingene, og driver klubben framover med å bygge sten for sten. Ansettelsen av treneren Marcelo Bielsa er prikken over i'en. Han er eksentrisk, men likevel en veldig flink trener, sier han.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

En sovende kjempe som er på vei til å våkne

Det er fortsatt mange kamper igjen av sesongen, men supporterne tror sjansene er gode for at det blir Premier League-spill neste sesong mot klubber som Manchester City, Chelsea og Liverpool.

- Hva har det å si for interessen i Norge hvis dere rykker opp?

- Vi kommer til å ta igjen Tottenham i antall supportere i Norge. Det er mye større interesse i år. Det kommer allerede mange flere på kampene som vi ser her på puben.

ANDRE TIDER: I 2000 spilte Leeds Champions League, her mot Barcelona. Foto: AP Photo/Lluis Gene/EFE.
ANDRE TIDER: I 2000 spilte Leeds Champions League, her mot Barcelona. Foto: AP Photo/Lluis Gene/EFE. Vis mer

Glomstein tror fotballen som spilles kommer til å appelere til yngre som ser på Premier League.

- Hvis Leeds fortsetter å spille slik i PL, kommer vi til å få en ny generasjon supportere fra Norge. Unge folk liker å se underholdende fotball.

- Videre er alt er mulig, bare se på Leicester som vant ligaen uten de største økonomiske musklene, men hvis vi rykker opp håper jeg vi i hvert fall klarer å etablere oss på øvre halvdel av tabellen i Premier League.

Lørdag klokka 18.30 spiller Leeds United en av sesongens viktigste kamper mot Norwich City, som ligger på andreplass i ligaen.

Gå til Vi.no-forsiden

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.