Historien om Sonja Henie:

En isprinsesses suksess og fall

Tre OL-gull, verdensmester i kunstløp utrolige ti år på rad, et dusin Hollywood-filmer – og kofferter fulle av penger. Historien om den etter hvert styrtrike skøytestjernen Sonja Henie savner sidestykke.

SISTE OL i 1936. Under trening i GarmischPartenkirchen. Foto: Scanpix
SISTE OL i 1936. Under trening i GarmischPartenkirchen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Da vesle Sonja ble født i 1912, var hun yngst i en svært velstående familie. Hennes idrettsinteresserte pappa Wilhelm Henie gjorde alt for at datteren skulle få de beste læremestrene. Talent og hard innsats gjorde at hun vant sitt første NM-gull allerede som tiåring, noe som ble starten på et eventyr hun neppe hadde sett for seg. Medaljene kom som perler på en snor, og lenge var hun verdens største idrettskjendis.

Filmen om Sonja Henie som ble vist på kino rundt juletider i fjor, konsentrerte seg om perioden etter at skøytekarrieren var over. Her får vi først og fremst møte filmstjernen og divaen, ikke kunstløpersken som debuterte i OL i Chamonix i 1924, bare 11 år gammel, som vant tre gull i OL, ble verdensmester ti ganger og tok seks europamesterskap.

LUKSUSLIV. Foran villaen i California.Foto: Scanpix
LUKSUSLIV. Foran villaen i California.Foto: Scanpix Vis mer

Nazi-skandale

Etter OL-gullet i 1936 ble Sonja invitert på lunsj av Adolf Hitler, som var en stor beundrer. Hun fikk et signert bilde av Der Führer, som hushjelpen skal ha fått beskjed om å sette fram i huset utenfor Oslo under krigen, i tilfelle tyskerne troppet opp. Den tyske kontakten falt selvsagt ikke i god jord hjemme i Norge. Dokumentarfilmskaperen Edvard Hambro mener Sonja etter hvert begynte å ta en rekke dårlige beslutninger.

– Jeg tror hun aldri var nazist, men rett og slett ikke var klar over konsekvensene av det hun gjorde, har han fortalt til Dagbladet.

Beilere i kø

Allerede i tenårene hadde Sonja drømt om å søke lykken i Hollywood når idrettskarrieren gikk mot slutten. Etter at hun tok sitt tiende VM-gull i 1936, var tiden kommet for å gjøre alvor av drømmene, og Sonja ble mottatt med åpne armer i filmbyen. Beundrerne sto i kø, og livet besto etter hvert av en endeløs rekke fester i blitsregnet.

GLAMOUR. Sonja Henie var en av Hollywoods best betalte kvinner. Foto: Scanpix
GLAMOUR. Sonja Henie var en av Hollywoods best betalte kvinner. Foto: Scanpix Vis mer

Sonja var omgitt av kjendiser, filmstjerner og kongelige, og en stund var hun mer populær enn Clark Gable og Shirley Temple. Hollywood- mogulene visste å smi mens jernet var varmt, og ungjenta fra Oslo var i en periode filmbyens best betalte kvinne.

Til tross for den enorme suksessen på jobb, var Sonjas privatliv mer som å se Bambi ute på glattisen. I biografien «Queen of Ice, Queen of Shadows» beskrev broren Leif den berømte søsteren som egoistisk og alkoholisert – i tillegg til at hun var svært raus mot de mange menn som krysset hennes vei.

Men Sonja klarte ikke å gi seg på topp. Yngre talenter overtok etter hvert rampelyset, og Sonjas stjerne falmet. Bak den glitrende fasaden vokste alkoholmisbruket. Etter en særdeles mislykket turné i Sør-Amerika i 1956, der ingen var i tvil om at superstjernen hadde slått seg på flaska, skjønte hun selv at hun måtte legge opp.

Gift tre ganger

Sonja prøvde ekteskapet tre ganger. I 1940 giftet hun seg med amerikaneren Dan Topping, men paret ble skilt etter seks år. I 1949 giftet hun seg så med forretningsmannen Winthrop Gardiner, og nok en gang ble det skilsmisse etter seks år. Da hadde hun allerede møtt den styrtrike norske forretningsmannen Kjell T. Holm fra Sunnmøre.

I 1953 ble de forlovet – og for første gang etter krigen opptrådte hun i Norge det samme året. Ifølge boka «Brødrene Kjell og Aksel Holm» brøt Kjell forlovelsen året etterpå.

KUNST. Sammen med ektemannen Niels Onstad. Foto: Scanpix
KUNST. Sammen med ektemannen Niels Onstad. Foto: Scanpix Vis mer

Den norske skipsrederen og kunstsamleren Niels Onstad var mannen som vant superstjernens hjerte til slutt. Paret giftet seg i 1956, samme år som hun la opp. De slo seg ned i Oslo, og brukte sekstitallet på å planlegge og etablere det berømte Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Bare et år etter åpningen sammen med den norske kongefamilien, døde den legendariske norske stjernen som følge av leukemi. Hun trakk sitt siste sukk om bord på et fly fra Paris til Oslo i 1969, 57 år gammel.

Norges ukronede isprinsesse ligger gravlagt på en liten høyde over Henie Onstad Kunstsenter.

Artikkelen ble først publisert i Se og Hør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.