Historien om Sonja Henie:

En isprinsesses suksess og fall

Tre OL-gull, verdensmester i kunstløp utrolige ti år på rad, et dusin Hollywood-filmer – og kofferter fulle av penger. Historien om den etter hvert styrtrike skøytestjernen Sonja Henie savner sidestykke.

SISTE OL i 1936. Under trening i GarmischPartenkirchen. Foto: Scanpix
SISTE OL i 1936. Under trening i GarmischPartenkirchen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Da vesle Sonja ble født i 1912, var hun yngst i en svært velstående familie. Hennes idrettsinteresserte pappa Wilhelm Henie gjorde alt for at datteren skulle få de beste læremestrene. Talent og hard innsats gjorde at hun vant sitt første NM-gull allerede som tiåring, noe som ble starten på et eventyr hun neppe hadde sett for seg. Medaljene kom som perler på en snor, og lenge var hun verdens største idrettskjendis.

Filmen om Sonja Henie som ble vist på kino rundt juletider i fjor, konsentrerte seg om perioden etter at skøytekarrieren var over. Her får vi først og fremst møte filmstjernen og divaen, ikke kunstløpersken som debuterte i OL i Chamonix i 1924, bare 11 år gammel, som vant tre gull i OL, ble verdensmester ti ganger og tok seks europamesterskap.

Nazi-skandale

Etter OL-gullet i 1936 ble Sonja invitert på lunsj av Adolf Hitler, som var en stor beundrer. Hun fikk et signert bilde av Der Führer, som hushjelpen skal ha fått beskjed om å sette fram i huset utenfor Oslo under krigen, i tilfelle tyskerne troppet opp. Den tyske kontakten falt selvsagt ikke i god jord hjemme i Norge. Dokumentarfilmskaperen Edvard Hambro mener Sonja etter hvert begynte å ta en rekke dårlige beslutninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.