Klesvaskens revolusjon

En hyllest til vaskemaskinen

Den vasker klærne dine kjapt og effektivt mens du kan gjøre andre ting. Fullt så enkelt var det ikke før i tiden.

EVALET ANNO 1951: Slutt på skurebrett og vaskekjeller for familien i Drammen. Foto: NTB scanpix
EVALET ANNO 1951: Slutt på skurebrett og vaskekjeller for familien i Drammen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): I etterkrigstidens boligblokker foregikk klesvasken i felleskjelleren. Etter vask ble det rene og våte tøyet båret opp på tørkeloftet eller hengt ut på klessnorene. Hver leilighet var tildelt sin vaskedag etter et nøye planlagt system. Og nåde den som ikke fulgte vaskelisten!

I filmen «Støv på hjernen» får vi et innblikk i blokkhusmødrenes interne justis: Tenk å henge undertøy sammen med den fine bordduken! Uhørt!

I tidligere tider var en stor klesvask sett på som status og forbeholdt de bedrestilte. De vasket selvsagt ikke klærne selv, men leide inn hjelp til det tunge arbeidet.

Vasker vi for ofte?

I riktig gamle dager var klesvasken et fellesprosjekt som foregikk om våren, utendørs, ved bekken eller vannposten der det var tilgang på rikelig rent vann.

På slutten av 1800-tallet ble bøking (lutkoking) erstattet av såpevask. Men helt frem til midten av 1900-tallet var det tilstrekkelig at klærne var hele og flekkfrie for at de ble ansett som rene.

Femtitallets husmor brukte forkle for å beskytte klærne og derved minske behovet for å tidkrevende klesvask. Læreren hadde frakk, det samme hadde lagerarbeideren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.