Voksen kjærlighet:

Elsa var 75 da hun fant kjærligheten på nytt

Da Elsa ble enke som 74-åring trodde hun ikke at hun skulle møte kjærligheten igjen. Så fikk hun en telefon.

NY KJÆRLIGHET: Elsa Volkmer og Alf Kirksæther fant hverandre ved en tilfeldighet. Deres erfaring er at det er mulig å forelske seg hele livet. Foto: Privat
NY KJÆRLIGHET: Elsa Volkmer og Alf Kirksæther fant hverandre ved en tilfeldighet. Deres erfaring er at det er mulig å forelske seg hele livet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): - Vi var på ferietur med søsteren og svogeren min. Vi skulle reise fra Bariloche til Rio de Janeiro, forteller Elsa Volkmer (81).

Det er mars 2013. Elsa, den gang 74, og ektemannen Norbert Volkmer (69) har noen år tidligere overtatt et hus i den argentinske byen San Carlos de Bariloche ved foten av Andesfjellene.

Huset er et tidligere pensjonat drevet av Norberts tante og onkel. Da ekteparet først fikk spørsmål om å overta det var de i tvil, men de forelsket seg raskt i huset og det vakre stedet omgitt av innsjøer og fjell.

Les også: Nå er pappa alene

Norbert og Elsa lever et godt liv. Deler av året bor de i det spartanske huset i Bariloche med den koselige hagen. Elsa fikk barn før hun møtte Norbert, og han er fantastisk med hennes syv barnebarn.

- Jeg var lykkelig som hadde funnet en sånn mann. Han var super, forteller Elsa.

Sjokket

Reisefølget i Brasil koser seg. I Rio besøker de blant annet Sukkertoppen. Norbert har litt problemer med hjerteklaffene, han svetter ekstra mye, men ekteparet er ikke bekymret. Det er varmt og de svetter alle sammen.

En morgen blir det imidlertid vanskelig for Norbert å knyte skoene. Elsa bestemmer at de må dra til sykehuset.

VAKKER NATUR: Elsa (81) har forelsket seg i den Argentinske byen Bariloche og naturen i området. Foto: Privat
VAKKER NATUR: Elsa (81) har forelsket seg i den Argentinske byen Bariloche og naturen i området. Foto: Privat Vis mer

I 21-tida på kvelden drar Elsa fra sykehuset. Hun føler seg trygg på at ektemannen er i gode hender. Men når hun kommer tilbake klokka ni dagen etter for å besøke ektemannen, ser hun en båre med en tildekket kropp bli trillet vekk.

Hun får sjokkbeskjeden: Norbert har gått bort i løpet av natta. Den fine turen med familien ender tragisk.

TAKKNEMLIG: Elsa Volkmer (81) opplevde å miste ektemannen da de var på ferietur i Brasil. Hun er takknemlig for at hun igjen har fått oppleve kjærligheten. Foto: Privat
TAKKNEMLIG: Elsa Volkmer (81) opplevde å miste ektemannen da de var på ferietur i Brasil. Hun er takknemlig for at hun igjen har fått oppleve kjærligheten. Foto: Privat Vis mer

- Jeg visste ikke at det var ham de trillet ut da jeg kom til sykehuset. Jeg måtte reise hjem med en kiste. Det var helt ufattelig, forteller Elsa.

- Jeg erfarte hvor sterkt et menneske kan være. Når man er oppe i det stålsetter man seg. Man blir iskald og mobiliserer seg. I ettertid har jeg tenkt at jeg klarte det. At jeg fiksa det.

Livet etterpå

Hjemme igjen i Norge opplever Elsa at savnet etter ektemannen er stort.

- Jeg visste ikke hvordan det skulle gå, men jeg tok meg sammen. Skulle jeg sitte i en tett, mørk krok, eller skulle jeg gå videre? Jeg valgte å fortsette.

Les også: Hjemmetrening som holder kroppen sterk

Hun setter i gang med prosjekter, hytta på Nesodden males og ordnes. Elsa har et godt nettverk og er knyttet til familien sin, som gir mye hjelp. Hun tenker først at huset i Argentina må selges, men ombestemmer seg. Norbert er borte, men hun klarer ikke å kvitte seg med stedet de begge var så glad i.

Hun fortsetter å tilbringe flere måneder av året i huset. Det hun ikke vet er at en ny kjærlighet venter noen måneder senere.

ET DEILIG LIV: Elsa Volkmer og kjæresten Alf Kirksæther snakket hele natta første gang de traff hverandre. Store deler av året nyter de livet i den argentinske byen Bariloche. Foto: Privat
ET DEILIG LIV: Elsa Volkmer og kjæresten Alf Kirksæther snakket hele natta første gang de traff hverandre. Store deler av året nyter de livet i den argentinske byen Bariloche. Foto: Privat Vis mer

Kjærlighet på telefonen

Utpå høsten 2014 stiller Elsa opp i et intervju i Vi over 60 om en medisin hun har startet med på grunn av hjerteflimmer.

- Jeg har ett råd til single som ønsker kontakt med andre mennesker: Aldri si nei til et intervju i Vi over 60, ler hun.

Les også: Henriette Lien om å bli 50 år

Det skal nemlig vise seg at det er mange menn som plutselig er interessert i blodfortynnende medisin. Blant dem som tar kontakt er den pensjonerte SAS-kapteinen Alf Kirksæther, som bor i Portugal.

Les også: Trafikkulykken ga livet ny mening

Når Alf spør om han kan ringe henne, sier Elsa ja. Telefonsamtalene blir stadig flere. Elsa merker at hun gleder seg til samtalene med mannen hun aldri har møtt.

- Vi er trøndere begge to, vi likte de samme tv-programmene - dokumentarer. Vi var samfunnsbevisste begge to, forteller hun.

NÆRE FAMILIEFORHOLD: Elsa og Alf får ofte besøk av familien når de bor i Argentina. Her er Elsa og Alf sammen med Elsas datter Bente, barnebarnet Maiken med kona Pernille og barnebarnet Adrian julen 2017. Foto: Privat
NÆRE FAMILIEFORHOLD: Elsa og Alf får ofte besøk av familien når de bor i Argentina. Her er Elsa og Alf sammen med Elsas datter Bente, barnebarnet Maiken med kona Pernille og barnebarnet Adrian julen 2017. Foto: Privat Vis mer

Snakket hele natta

Alf har sett bilde av Elsa i bladet og vet hvordan hun ser ut, men hun har ikke sett ham. Tonen på telefonen er så god at Elsa i 2015 bestemmer seg for å ta en sjanse: Hun kjøper en flybillett til Portugal med retur tre dager seinere.

- Det var veldig spennende, ler hun.

- Hva sa familien om at du dro?

- De var jo spente, men de vet at jeg har en egen vilje. Jeg har alltid vært veldig selvstendig og har aldri gjort noe som har endt galt. Dessuten: Når man er mellom 75 og 80 år er det gøy å leve litt farlig, sier Elsa.

SLÅENDE NATUR: Bariloche ved foten av Andesfjellene har mye vakker natur. Foto: Privat
SLÅENDE NATUR: Bariloche ved foten av Andesfjellene har mye vakker natur. Foto: Privat Vis mer

Elsa og Alf møtte hverandre på flyplassen i Portugal klokka seks om kvelden. De ble sittende og prate til klokka fem om natta. Alt annet ble glemt, pizzaen i ovnen ble brent.

Den siste brikken

Nå er det Alf og Elsa som tilbringer tiden i Bariloche flere måneder i året. De nyter hagen, griller, pusler med rosene, går turer og har siesta. Elsa går småturer for å handle hele dagen. Innimellom tar hun med seg et wienerbrød til kaffen. En gang i uka får de hjemmemassasje. På tv ser de på Dagsnytt 18, nyheter og serier på Netflix før de legger seg.

- Jeg er blitt så utrolig glad i stedet som tante og onkel har bygd opp stein for stein. Jeg håper de ser ned og ser hvor fint det er. Det er et så godt liv. Jeg er så takknemlig for at Norbert overlot dette til meg, sier Elsa.

Norbert og Elsa var gift i 32 år.

- Norbert og jeg hadde hatt et så bra liv. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle finne kjærligheten igjen.

Både Elsa og Alf hadde lykkelige ekteskap bak seg da de møttes. Alfs kone gjennom 60 år døde på omtrent samme tid som Elsa mistet Norbert. Elsa tror at deres erfaring med gode samliv har gjort det lettere for dem begge å finne kjærligheten igjen.

- Alf er mild, fin og høflig. Norbert var en brumlebasse som fikk ut mye bra i meg. Med Alf får jeg nye erfaringer. Alf er den siste brikken for at alt skal være fullkomment i livet mitt. Jeg er takknemlig for at jeg får oppleve dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.