Fire kjappe med Åse Michaelsen

Eldreministeren: - Jeg er veldig opptatt av ensomhet

Åse Michaelsen fra Fremskrittspartiet er Norges første eldre- og folkehelseminister.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen. Foto: NTB Scanpix
Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Den 17. januar i år fikk Norge sin første eldre- og folkehelseminister. Åse Michaelsen i Fremskrittspartiet ble utnevnt til statsrådposten.

Vi.no tok en prat med henne for å høre hva hun har jobbet med til nå.

- Hva gjør eldre- og folkehelseministeren?

- Da jeg ble satt inn var dette en nyoppretta statsrådspost, så jeg kom inn til rent skrivebord. Derfor har jeg brukt en del tid på å reise rundt i Norge for å se hvor skoen trykker i eldreomsorgen. Det har gitt meg et godt grunnlag og viktige erfaringer. Det finnes også lignende poster i England og Danmark, så jeg dro også dit, for å se hvordan de arbeider.

Les også: Økokrim advarer: - En del er litt for naive

- Hva er de største utfordringene for eldre og folkehelsa i dag?

- Vi vet at mange føler på ensomhet, både unge og eldre. Arbeidet mot ensomhet mener jeg derfor er veldig viktig. Mange som vokser opp har ikke god nok kontakt med besteforeldregenerasjonen. Det er viktig å få til et bedre fellesskap. Dette har både med folkehelse og eldre å gjøre - at man skal bli sett og bli verdsatt. Mange sier til meg at du blir satt litt til side, ikke inkludert og litt oversett. Slik skal det ikke være. Regjeringen vil legge frem en ensomhetsstrategi til våren. Den skal inneholde konkrete tiltak for å redusere ensomhet hos både unge og eldre.

- Det er kommunene som er ansvarlig for eldreomsorgen og som bestemmer i sine budsjetter hva de vil bruke på dette, og prioritere. Jeg forventer at de satser på folkehelse og eldreomsorg, men det er dessverre ikke alltid disse områdene får høy nok prioritet. Det er en utfordring, sier Michaelsen.

Hun forteller om et prosjekt hvor seks kommuner tester statlig finansiert eldreomsorg. Målet er at alle skal få like tjenester, og at kvaliteten sikres.

- Jeg tror dette kan være veien å gå for å sikre en verdig eldreomsorg.

Les også: Slik får du Wi-Fi hvor som helst

- Hva mener du om eldreomsorgen slik den er i dag?

- Det gjøres mye bra. Men det svikter også på mange områder, som helsehjelp og mat. I noen enkelttilfeller kan det være uverdige forhold, og det vil jeg ikke akseptere. Det gjør meg trist. Vi må huske på at mange eldre har masse å bidra med og vi må legge til rette for at de kan delta i samfunnet. En viktig sak for meg er derfor å skape et aldersvennlig samfunn hvor eldre kan leve aktive liv. Her må alle sektorer i samfunnet bidra.

REFORM: Åse Michaelsen holder opp stortingsmeldingen med eldreomsorgsreformen. Foto: NTB Scanpix
REFORM: Åse Michaelsen holder opp stortingsmeldingen med eldreomsorgsreformen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Les også: Slik kan du bli kvitt hodepine uten medisiner

- Kan du fortelle litt om eldrereformen?

- Leve hele livet er en reform som tar opp mye av det jeg har sett når jeg har reist rundt. Den handler om å lage et aldersvennlig samfunn, og bedre kvaliteten på tjenestene til eldre. Vi må sikre at eldre får en trygg og verdig alderdom, og at de kan leve aktive liv.

I meldingen kan man lese at de fire satsingsområdene for reformen er aktivitet og fellesskap, mat og måltider, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

- Vi må ikke ha endring for endringens skyld men for å ha en bærekraftig eldreomsorg.

Reformen skal starte første januar 2019, og ifølge eldreministeren er mange kommuner i gang med forberedelsene til den.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.