Presidentvalget i USA:

Ektefellene som skaper historie

Allerede før Joe Biden og Kamala Harris innvies som USAs nye president og visepresident, har ektefellene endret synet på hva en «first lady» og en «second gentleman» er.

VIKTIGE STØTTESPILLERE: Kamala Harris med ektemannen Douglas Emhoff og Joe Biden med sin kone Dr. Jill Biden. Foto: AP / NTB
VIKTIGE STØTTESPILLERE: Kamala Harris med ektemannen Douglas Emhoff og Joe Biden med sin kone Dr. Jill Biden. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når Joe Biden innvies som USAs president nummer 46 i rekken 20. januar neste år, blir det med en annerledes førstedame ved sin side.

Spådommene er at kvinnen ved hans side, Dr. Jill Biden (69), vil redefinere rollen som førstedame. Men det er ikke bare Jill Biden som bryter med amerikansk historie og forventninger knyttet til tradisjonelle kjønnsroller i amerikansk politikk. Med det historiske valget av Kamala Harris som visepresident, vil amerikanerne ikke bare for første gang få en kvinnelig visepresident. Hennes ektemann blir den første som vil få tittelen «andremann» eller «second gentleman» som er tittelen amerikanske medier hittil har brukt om hans rolle.

Banebrytende ektemann

Douglas Emhoff (56) traff Kamala Harris på blind date i 2014. De to forlovet seg et år seinere, ifølge Dagbladet. Emhoffs to barn fra et tidligere ekteskap, kaller Kamala for «Momala».

Emhoff har gjort karriere som kjent advokat i underholdningsindustrien - en jobb som hadde vært uforenlig med å ha en kone som er visepresident.

Ifølge The Washington Post var Emhoffs brudd med tradisjonelle kjønnsroller banebrytende da han satte sin suksessfulle yrkeskarriere på vent for å støtte sin kones skyhøye ambisjoner.

Allerede under valgkampen jobbet han fulltid med konas kampanje. Han får skryt for å ha gjort det tidligere andrekvinner har vært forventet å gjøre.

– Dette er et første steg mot likestilling for politikeres ektefeller. Vi er ikke vant til at menn må sette karrieren sin på vent for konene sine, har direktør Barbara Perry ved instituttet for presidentstudier ved University of Virginia uttalt, ifølge VG.

En lærer i Det hvite hus

Joe Bidens førstedame går også sine egne veier. For første gang i USAs historie vil nemlig presidentens ektefelle beholde sin betalte jobb ved siden av å oppfylle sine plikter som førstedame. Magasinet Vogue mener hun dermed kan bli den mest innflytelsesrike førstedamen som noen gang har satt sine føtter i Det hvite hus.

– Dette sender ikke bare en inspirerende beskjed om solidaritet til andre kvinner i verden. Det setter en stopper for forventningene om at en førstedames viktigste rolle er å være vert og en vandrende moteplakat, skriver Vogue.

«For Amerikas lærere er dette en stor dag. En av dere vil være i Det hvite hus», uttalte Joe Biden i sin tale etter at det ble klart at han hadde vunnet presidentvalget.

Jill Biden har aldri lagt skjul på hvor viktig jobben som lærer er for henne. At Bidens mål som president blant annet er å heve lærernes lønn og gjøre skolegang gratis, er kanskje ikke tilfeldig.

«Å være lærer er ikke noe jeg gjør. Det er den jeg er» skrev Dr. Jill Biden på Twitter i august.

Ifølge BBC har Dr. Jill Biden jobbet som lærer i flere tiår, også mens ektemannen var visepresident for Barack Obama. Hun vil fortsette som lærer ved Northern Virginia Community College (NOVA) ved siden av sine offisielle plikter som førstedame.

I tillegg til å ha en bachelorgrad har hun også to mastergrader og en doktorgrad i utdanning ved University of Delaware fra 2007.

Høyt respektert

Charles Rivkin, tidligere ambassadør i Frankrike under Obama, beskriver Dr. Jill Biden som «nysgjerrig og engasjerende, og som sin mann, høyt respektert».

Jill Biden ble født Jill Jacobs i Hammonton, New Jersey. Hun vokste opp som den eldste av fem søstre i arbeiderklasseområdene rundt Philadelphia.

ELSKET OG KRITISERT: I snart ett år har Melania Trump vært førstedame. På denne tiden har hun rukket å bli mer populær enn ektemannen ifølge en Gallup-undersøkelse. Likevel har Melania, i likhet med Donald Trump, fått kritikk. Video: CNN Vis mer

Ifølge New York Times er ektefellen til en politisk kandidat ofte avgjørende for å vekke tillit til velgerne på et personlig nivå. Ifølge storavisa har Dr. Jill Biden styrket ektemannens folkelighet. Ikke bare gjennom sin væremåte, men også gjennom sine motevalg.

Ifølge avisas motekritiker vil ikke Biden kle seg i dyr og eksklusiv mote som distanserer henne fra resten av verden.

Kjærlighetshistorie

Da Jill Biden traff Joe Biden var han senator, mens hun fortsatt studerte. Jill, som tidligere bare hadde datet gutter på sin egen alder, var i begynnelsen skeptisk til om Joe Biden kunne bli en framtidig kjæreste.

– Han var ni år eldre enn meg! Vi gikk på kino og så A Man and a Woman. Vi fant virkelige tonen, har hun fortalt i et intervju med Vogue om deres første date.

Etter kinobesøket tok Joe henne pent i hånda og sa god natt. Jill ringte moren sin klokka ett på natta og sa: «Mamma, jeg har endelig møtt en gentleman».

I 1972 hadde Joe Biden mistet sin første kone og ett år gamle datter i en i bilulykke. Sønnene Beau og Hunter overlevde ulykken. Tre år etter ulykken introduserte Joes bror Jill og Joe for hverandre.

Joe fridde fem ganger før Jill endelig svarte ja. Hun hadde blitt glad i guttene og ville ikke at barna på et tidspunkt skulle oppleve å miste enda en mor, ifølge Vogue.

– Han vil bringe oss sammen

Når Jill Biden har støttet sin mann gjennom valgkampen har hun også snakket om de tunge stundene familien har vært gjennom. Joe Bidens sønn Beau Biden døde av kreft i 2015 i en alder av 46. Hun har uttalt at et valg av ektemannen som president i USA vil bety at han vil gjøre det samme for landet som han har gjort for sin egen familie.

– Han vil bringe oss sammen og hjelpe oss framover når vi trenger det, har hun uttalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.