Ulovlig dyrehold

Du kan se hvem som ikke har lov til å eie dyr i Norge

Minst 31 personer i Norge nektes å eie kjæledyr. Mattilsynet har ikke lagt ut registeret på nettet, men du kan be om å få se det.

NEKTES Å EIE KJÆLEDYR: Det er minst 31 personer som nektes å eie kjæledyr i Norge. Foto: Andriano.cz/Shutterstock/NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde).
NEKTES Å EIE KJÆLEDYR: Det er minst 31 personer som nektes å eie kjæledyr i Norge. Foto: Andriano.cz/Shutterstock/NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde). Vis mer
Publisert

(Vi.no): Det er en litt for varm sommerdag, og du ser en dame gå tur med hunden sin på det glovarme fortauet. Hunden har ingen beskyttelse på labbene, og blør kraftig. Kvinnen virker ikke å bry seg,

Går du bort for å si fra?

Det gjorde flere da nettopp dette skjedde i England. Men den 53-årige kvinnelige eieren ble alt annet en glad for tilbakemeldingene.

«Gå vekk. Dette har ikke dere noe med», svarte hun.

Når kan man egentlig si fra? Når eieren drar for hardt i båndet til hunden sin, når katten begynner å bli overvektig, når du ser noen slå dyret sitt?

Les også: Slik får du innekatten til å leve lenger

– Ikke privat anliggende

Åshild Roaldset, som er veterinær, og daglig leder av Dyrebeskyttelsen Norge, forteller at du både har hjelpe- og varslingsplikt når du ser dyr som lider. Som i tilfelle med denne hunden i England.

– Det er klart at det der har man noe med. Kvinnen gir inntrykk for at andre ikke skal blande seg, men hvordan man behandler dyret sitt er ikke privat anliggende, sier hun.

De som så hendelsen i England ga seg heldigvis ikke, og ringte myndighetene. Hunden hadde fått kutt i halsen, revner i labbene og var kraftig dehydrert. Den endte opp med å bli avlivet hos veterinæren, ifølge Metro.

Kvinnen mistet retten til å eie kjæledyr i fem år fram i tid.

Les også: Dette har demente katter og mennesker til felles

Minst 31 personer i Norge

Det er ikke bare i utlandet folk er slemme mot dyrene sine. Flere nordmenn mister også årlig retten til å eie kjæledyr, og Mattilsynet forteller at tallene øker.

MINST 31: Torunn Knævelsrud forteller at det er minst 31 personer som ikke kan eie kjæledyr i Norge. Foto: Mattilsynet.
MINST 31: Torunn Knævelsrud forteller at det er minst 31 personer som ikke kan eie kjæledyr i Norge. Foto: Mattilsynet. Vis mer

– De siste tallene viser 31 «dyrehold» i Norge, og det kan være mer enn en person som har fått aktivitetsforbud i ett dyrehold. Det er en tydelig økning i de siste tallene vi har tilgang på. Vi vet ikke om det viser en varig trend, eller om det er en enkeltstående økning, sier Torunn Knævelsrud, som er seksjonsleder for dyrevelferd.

Forbud mot å holde dyr kan bli ilagt dersom dyreholderen unnlater å etterkomme vesentlige pålegg fra Mattilsynet, eller bryter dyrevelferdsloven på en grov måte eller gjentatte ganger.

– Det kan være enkeltstående alvorlige forhold, som alvorlig mishandling eller vanskjøtsel av dyr, eller for dårlig dyrehold over tid, som ikke blir rettet opp trass i gjentatte pålegg fra Mattilsynet. Dersom mishandlingen eller vanskjøtselen av dyret blir meldt til politiet og kommer for retten, kan retten idømme aktivitetsforbud.

Les også: Hva skjedde med bordskikk og respekt for eldre?

Mattilsynet vil gi gebyr selv

Mattilsynet har ikke ressurser til å kontrollere disse personene i ettertid, og er avhengige av tips for å vite om de har skaffet seg et nytt dyr uten tillatelse.

– Det er straffbart å bryte et forbud mot aktiviteter. Hittil har Mattilsynet måtte politianmelde slike brudd, og det er eksempler på at personer har fått inntil 15.000 kroner i bot dersom de ikke etterkommer aktivitetsforbudet, sier hun.

Mattilsynet ønsker framover å kunne gi ut disse gebyrene selv.

– Vi foreslår nå at vi skal kunne ilegge overtredelsesgebyr selv dersom noen bryter et forbud mot å ha, stelle eller utføre andre aktiviteter med dyr.

– Overtredelsesgebyr etter dyrevelferdsloven er regulert i en egen forskrift. Grensene for hvor stort gebyr en personer kan ilegges er fra 4.600–23.000 kr, sier Knævelsrud.

Les også: - Sosialt fungerer jeg greit de første 10 minuttene. Etter det går det lett i stå.

Få med deg så mye bevis du kan

Når man tipser til Mattilsynet er det viktig at man gjør en grundig jobb, så organet får en enklere jobb med å hjelpe dyrene.

– Vi trenger en så god beskrivelse av adressen, dyreholderens navn, dyret og hva man har observert som mulig for å kunne prioritere de alvorligste meldingene, sier hun.

– Vi er ikke avhengige av bilder. Det har forekommet at vi har ilagt overtredelsesgebyr etter melding fra veterinær inkl. journal, eller når et lovbruddet har vært filmet. Men i utgangspunktet bruker vi meldingene som grunnlag for å vite hvor vi skal gå på tilsyn, og ikke som grunnlag for å fatte vedtak.

SNAKK MED EIEREN FØRST: Åshild Roaldset anbefaler folk å ta kontakt med eieren før de gir beskjed til myndighetene. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge.
SNAKK MED EIEREN FØRST: Åshild Roaldset anbefaler folk å ta kontakt med eieren før de gir beskjed til myndighetene. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge. Vis mer

Dyrebeskyttelsen samarbeider ofte tett med Mattilsynet. De mener man skal prøve å prate med eier før man sender inn tips.

– Det første man bør gjøre er å snakke direkte med eieren i tilfeller der dette er mulig. Alle har hjelpeplikt og om man får løst situasjonen med en gang der det det beste for dyret. Vi har opplevd at enkelte personer har varlet om dyrevelferdsproblemer fordi de er sure på naboen. Slikt går direkte ut over dyrevelferden fordi Mattilsynet må bruke sine sparsomme ressurser på falske varsler. De fleste nordmenn er flinke og behandler dyrene sine godt, sier Roaldset.

Mattilsynet har et register med navn

– Det finnes et register på Mattilsynets interne nettsider, men det er ikke offentlig tilgjengelig. Registeret inneholder også forbud som er ilagt av domstolen, forutsatt at vi får orientering om dommen.

Er du skeptisk til en person som ønsker å kjøpe dyret ditt, er det mulig å be om denne listen hos Mattilsynet, sier Knævelsrud.

– Av personvernhensyn kan Mattilsynet ikke gjør denne listen tilgjengelig på Internett, men alle kan få oversikt over hvem som har fått et aktivitetsforbud dersom de ber om det, sier hun.

Les også: Trude og datteren Victoria lider begge av sykdommen ingen ser

Fant 150 kaniner i ett hus

Av de 31 dyreholdene var det 452 dyr som Dyrebeskyttelsen overtok fra myndighetene, et tall som har vært liknende i flere år. Denne gangen var det spesielt et hus som utmerket seg.

PJUSK KANIN: Flere av kaninene som ble hentet fra huset var pjuske. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge.
PJUSK KANIN: Flere av kaninene som ble hentet fra huset var pjuske. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge. Vis mer

– Det var et hus som hadde 150 kaniner. Det var totalt nesten 300 dyr i det huset. Det er ingen som klarer å passe på så mange dyr på en god måte, sier Roaldset.

Hun synes dette tallet er veldig høyt. Og hun mistenker at det er mange mørketall der ute i vårt langstrakte land.

– Systemet fungerer ikke godt nok i dag. Det er ikke nok ressurser i mattilsynet og politiet til å følge opp alle sakene. Dessuten ser vi innimellom at ansatte i helsevesenet og pårørende unnlater å varsle Mattilsynet. I noen tilfeller vil det bety at pårørende og helsevesenet blir passive tilskuere til alvorlige brudd på dyrevelferdsloven. Vi jobber veldig med å få dyrepoliti over hele landet, slik at folk ser at det ikke er greit å behandle dyr dårlig.

- Er straffene høye nok?

– Det har vært lave straffer og betinget fengsel, men nå er det på vei til å bli bedre. Nå begynner det å bli 2–3 års fengsel, og da begynner det å hjelpe på. Men det er fortsatt for mange saker som blir henlagt.

Les også: I andres øyne var hun vimsete, urolig, ulydig og masete

Stort problem at folk gir bort dyr

Hun mener mye kunne vært løst om folk skaffet seg mer informasjon om framtidige eiere før de solgte dyret sitt.

FÅR MAT: Kaninene fikk mat og stell etter at de ble reddet fra huset. Foto Dyrebeskyttelsen.
FÅR MAT: Kaninene fikk mat og stell etter at de ble reddet fra huset. Foto Dyrebeskyttelsen. Vis mer

– Når det gjelder katt og kanin er folk bare glade for at noen vil ta over de, det er så mange av dem. Terskelen er derfor ofte ikke høy nok for å sjekke opp framtidig eier.

Hun sier det er et stort problem at folk kan gi bort dyrene gratis på Finn. Hun håper Finn.no vil ta større samfunnsansvar når det gjelder Dyrevelferd. Da hun mener Finn.no i dag i praksis er en pådriver for dårlig dyrevelferd på flere områder.

– Vi synes ikke dyr skal gis bort gratis, det fører til at det er lettere for folk som ikke er i stand til å ta vare på dyret får tak i dem. Vi vet også at gratisdyr på Finn i noen tilfeller blir brukt som reptilmat.

– På den svenske siden Blocket.se kan man ikke gi bort dyr gratis, hvorfor kan det ikke være slik på Finn.no? Spør Roaldset.

Les også: Rammes menn og kvinner ulikt av depresjon?

Finn skal informere annonsører bedre

Adele Cappelen Blystad i Finn.no forteller at de ikke har noen umiddelbare planer om å endre regelverket.

– I Sverige på er det et annet regelverk i forhold til å eie dyr, derav forskjellen på Blocket og FINN, sier hun.

– Vi har per dags dato ingen mulighet til å foreta en kontroll av dem som skal kjøpe dyr, og vi har heller ikke lov, ut fra norsk lovverk, til å ha et register over personer som er fratatt rett til å eie dyr.

De skal likevel endre på noe framover.

– Vi jobber nå med løsninger hvor vi har som mål å informere annonsører om hva de bør tenke på når de skal selge/kjøpe dyr via FINN. Vi håper at dette kommer på plass om ikke så lenge, sier hun.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.