Kvinnelige stilikoner fra 1960-1990

Du husker sikkert hvem hun er - men når var hun idolet?

Vet du hvem som oppfant miniskjørtet, eller hvorfor 70-tallsklær fortsatt er så populære blant kvinner den dag i dag?

Husker du hvilket tiår Brigitte Bardot var et stort moteikon? Les videre for se om du hadde rett! Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix.
Husker du hvilket tiår Brigitte Bardot var et stort moteikon? Les videre for se om du hadde rett! Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Selv om ungdommen gjennom tidene alltid har hatt sine egne trender og stilarter, er det ingen tvil om at dagens moter henter masse inspirasjon fra 40- til 90-tallet. Hvem av oss har vel ikke lagt merke til vide slengbukser på arbeidsplassen, eller 80-tallets «mamma-jeans» på ungdommen.

Det er nettopp det som er så flott med motehistorie; Vi liker å minnes og ta vare på det vi har gjort og brukt før.

Trendene på 40-tallet

Mens andre verdenskrig herjet i Europa, satt amerikanerne full fokus på Hollywood-glamouren. Filmene fra både 30-og 40-tallet er spesielt kjente for sine fantastiske, og forholdsvis moderne, kostymer. Den lange, tettsittende kjolen med detaljer på skuldrer og fokus på bysten har nok satt standarden for klassiske rødløper-kjoler den dag i dag. Når de store filmstjernene som Veronica Lake, Rita Hayworth og Lauren Bacall skulle kles opp til eventer, var det ofte den beryktede designeren Adrian som fikk jobben. Designeren, hvis fulle navn var Adrian Adolph Greenburg, var en beryktet filmkostyme-designer på 30-tallet, og jobbet eksklusivt med store navn som Greta Garbo, Jean Harlow og Katharine Hepburn. Da andre verdenskrig satt en stopper for eksport av designkolleksjoner fra Paris til Amerika, så Adrian sitt snitt til å hoppe ut av filmsettet, og starte sitt eget merke.

GLAMOUR OG UNIFORM: Veronica Lake, Lauren Bacall og Rita Hayworth var tre av 40-tallets kvinnelige ikoner. Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix.
GLAMOUR OG UNIFORM: Veronica Lake, Lauren Bacall og Rita Hayworth var tre av 40-tallets kvinnelige ikoner. Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Senere ville også hans kjærlighet for skulderputer bli en mye elsket og hatet del av motehistorien, som vi alle vet. Men én ting er sikkert; de vakre kjolene og elegante blusene, med voluminøse ermer, stramme mansjetter og skulderputer, har vært en viktig trend for kvinner da de uttrykker selvsikkerhet og styrke.

GIRL NEXT DOOR: Disse flotte, og sjeldent fargeglade bildene av Veronica Lake, Lauren Bacall og Rita Hayworth viser stilikonene i 40-tallets mer praktiske og avslappede look. Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix.
GIRL NEXT DOOR: Disse flotte, og sjeldent fargeglade bildene av Veronica Lake, Lauren Bacall og Rita Hayworth viser stilikonene i 40-tallets mer praktiske og avslappede look. Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix. Vis mer
NY VI-JOURNALIST: Tove Eggen har over 15 år erfaring fra mote og skjønnhetsbransjen og jobber som livsstilsjournalist, klesstylist og makeup-artist. I flere år har hun også undervist i makeup og klær, samt sminke- og motehistorie. Fremover vil du finne livsstilsartikler fra Tove her på Vi.no.
NY VI-JOURNALIST: Tove Eggen har over 15 år erfaring fra mote og skjønnhetsbransjen og jobber som livsstilsjournalist, klesstylist og makeup-artist. I flere år har hun også undervist i makeup og klær, samt sminke- og motehistorie. Fremover vil du finne livsstilsartikler fra Tove her på Vi.no. Vis mer

40-tallet var også tiåret som bød på mer maskuline klær for kvinner. Nettopp fordi så mange menn reiste ut i krigen, og damene trengte mer praktiske plagg. Da materialer som ble brukt til militæruniformer var mest tilgjengelig, ble også klær for kvinner nå laget med klassiske uniformssnitt. Kaki ble et naturlig valg, og praktiske lommer var topp for travle kvinner. Buksedress og antrekk med matchende skjørt og dressjakke ble en stor slager blant hvermannsen så vel som Hollywood-stjernene. I tillegg kom endelig bukser for kvinner til sin rette, og de vide buksene vi ser i trendbildet i skrivende stund er direkte inspirerte av disse; høye i livet og vide helt ned til vristen

Trendene på 50-tallet

Andre verdenskrig var over, mannfolket hadde returnert fra krigen og samfunnet skulle bygges opp igjen. Kanskje var det derfor trendene fra tidlig 50-tallet fokuserte på en ekstremt kvinnelig look? Nå skulle den feminine timeglassformen forsterkes igjen, gjerne med smale midjer og struttende skjørt – à la Christian Diors beryktede kolleksjon «The New Look» fra 1947. Men designernavn som Balenciaga, Givenchy og Chanel satt også sitt avtrykk på 50-tallet, hvor mote og klær generelt ble langt mer tilgjengelig for middelklassen så vel som for arbeiderklassen.

PIN-UP OG PRINSESSER: Grace Kelly, Marilyn Monroe og Audrey Hepburn hadde svært ulik stil, men oppnådde alle en global stilikonstatus på 50-tallet. Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix.
PIN-UP OG PRINSESSER: Grace Kelly, Marilyn Monroe og Audrey Hepburn hadde svært ulik stil, men oppnådde alle en global stilikonstatus på 50-tallet. Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Fra sølvskjermen så vi også Hollywood-skuespillerinner med en langt mer sexy look enn tidligere. Marilyn Monroe ble raskt tiårets it-kvinne med sine sensuelle former og humoristiske filmer. I motsetning til sine kvinnelige kollegaer, oste Marilyn en mer tilnærmelig – likevel sensuell – glamour og hverdagseleganse som kvinner verden over fortsatt inspireres av.

Grace Kelly, derimot, hadde en form for «girl next door»-eleganse og ydmyk tilstedeværelse som paradoksalt nok gjorde henne nærmest utilnærmelig. I positivt forstand. Hun ble raskt et ikon med kritikerroste filmer som «Bak kulissene», «Tyv fanger tyv» og «Vinduet mot bakgården», men da hun giftet seg med Fyrst Rainer III av Monaco i 1956 ble ikonstatusen hennes forseglet. Hvem kan vel glemme Kellys nydelige brudekjole med lange blondeermer, høy krage, smal midje og strutteskjørt? At kjolen har inspirert mangfoldige bruder gjennom tidene, ikke minst Catherine, hertuginne av Cambridge da hun fikk sin Prins William, ville vært en underdrivelse.

VIDT FORSKJELLIGE: Marilyn hadde ofte en sensuell stil, Grace en moderlig stil og Audrey en ungdommelig stil. Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix.
VIDT FORSKJELLIGE: Marilyn hadde ofte en sensuell stil, Grace en moderlig stil og Audrey en ungdommelig stil. Foto: Moviestore/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Mot slutten av 50-tallet skjedde det noe viktig i motehistorien. Ungdommen blir nemlig ansett som en kjøpesterk og innflytelsesrik gruppe. Det innebar at klær ble spesialdesignet for ungdommen, med sine egne former og farger. Og ikke overraskende nok ble praktiske og sterke materialer som denim og skinn, mikset med myke bomullsoverdeler og skjørt man kunne svinge seg på dansegulvet i, svært populære. Selv om musikken var den store inspirasjonen blant ungdommen, var skuespillerinner som Audrey Hepburn også et stort forbilde. Med filmer som «Sabrina» og «prinsesse på vift» portretterte Hepburn, på mesterlig vis, at en ung voksen kunne ha sterke meninger og enda sterkere følelser, og fortsatt være lett til sinns og spontan.

Med ikoner som nettopp Marilyn Monroe, Grace Kelly og Audrey Hepburn var 50-tallet også starten på et mer variert motebilde, hvor det unike så smått ble satt i fokus. Noe som ble videreført til 60-tallet.

Trendene på 60-tallet

På 60-tallet flyttet vi blikket fra Amerika til England. Londons gater regelrett oste av mote og stil, vel akkompagnert av tiårets britiske lydbilde. Først og fremst forsvant den smale midjen til fordel for rette former og a-linjede overdeler og kjoler. Som igjen var inspirert av 20-tallet. Skjørtelengden krøp sakte, men sikkert oppover, og i 1964 gjorde den britiske designeren, Mary Quant, miniskjørtet en verdensberømt del av «Chelsea-looken».

SVINGENDE FREMTID: Twiggy, Brigitte Bardot og Jane Birkin var selve definisjonen på 60-tallstrendene. Foto: Zdenko Hirschler/Moviestore/Fremantle Media/REX/NTB Scanpix.
SVINGENDE FREMTID: Twiggy, Brigitte Bardot og Jane Birkin var selve definisjonen på 60-tallstrendene. Foto: Zdenko Hirschler/Moviestore/Fremantle Media/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Men vi kan ikke snakke om 60-tallstrender uten å nevne «Mod»-stilen. Den androgyne og modernistiske stilen, hvor kvinner ofte hadde en kort hårklipp og kledde seg i tiårets maskuline silhuetter. Geometri spilte også en viktig rolle, med både overdeler og underdeler i rette og smale former, ofte med geometriske prints med striper, sjakkruter og sirkler – gjerne i sort og hvitt. Tiårets største supermodell, Lesley Hornby – bedre kjent som Twiggy, er et klassisk eksempel på «Mod»-stilen med sin pixie-hårklipp, grafisk øyesminke og androgyne stil.

Med en økende fascinasjon for framtida og verdensrommet, mye takket være romferdsprogrammet og sciencefictionfilmer som «Star Trek» og «Lost In Space», ble også syntetiske materialer hyppigere tatt i bruk. Plastikk-finish og skimrende materialer på spesielt sko og tilbehør kunne sees overalt, takket være økt bruk av polyester og PVC.

FORTSATT STILIKONER: 60-tallets Jane, Twiggy og Brigitte var utvilsomt tre tøffe damer som kunne sklidd rett inn i dagens trendbilde. Foto: Stevens/ANL/Sal Traina/Penske Media/Araldo Di Crollalanza/REX/NTB Scanpix.
FORTSATT STILIKONER: 60-tallets Jane, Twiggy og Brigitte var utvilsomt tre tøffe damer som kunne sklidd rett inn i dagens trendbilde. Foto: Stevens/ANL/Sal Traina/Penske Media/Araldo Di Crollalanza/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Mot slutten av 60-tallet så vi begynnelsen av hippie-bevegelsen, som førte til et skarpt skifte i motebildet. Unge voksne protesterte mot kapitalismen og krigføring i store deler av verden, samtidig som det ble eksperimentert mer med narkotiske stoffer. Syntetiske material og grafiske former, ble byttet ut med myke materialer og jordfargede toner. Ponchoer, mokasiner, fredstegn og blomstermønstrede plagg ble populære og de stramme og rette buksene ble byttet ut med slengbukser. For motedesignere ga dette inspirasjon til klær med mer flytende bevegelse, gjerne i lag-på-lag og bohemske vibber. It-jentene Brigitte Bardot og Jane Birkin ble raskt store stilikoner takket være sine unike tolkninger av flere av 60-tallets trender. Men boho-looken er nok den de er aller mest husket for.

Tiåret akkumulerte i Woodstock-musikkfestivalen som gikk av stabelen i 1969, noe som var svært toneangivende for det kommende tiåret.

Trendene på 70-tallet

Ideen om å uttrykke hvem du er og hva du står for ble langt viktigere i en politisk turbulent tid, samtidig som globalisering og inspirasjonskilder via tv, film, magasiner og musikk førte til økt masseproduksjon av forbrukerartikler og klær. Nettopp derfor ser vi at 70-tallet byr på større variasjon av trender enn tidligere tiår.

PUNK, DISCO OG HIPPIER: Vivienne Westwood, Bianca Jagger og Debbie Harry var tre sterke kvinner, som ikke var redde for å uttrykke sine personligheter og lidenskaper. Foto: Elisa Leonelli/Ray Brigden/Brad Elterman/REX/NTP Scanpix.
PUNK, DISCO OG HIPPIER: Vivienne Westwood, Bianca Jagger og Debbie Harry var tre sterke kvinner, som ikke var redde for å uttrykke sine personligheter og lidenskaper. Foto: Elisa Leonelli/Ray Brigden/Brad Elterman/REX/NTP Scanpix. Vis mer

Boho-Chic- og hippie-looken regjerte store deler av 70-tallet, spesielt blant de yngre. Men disco-stilen tok også mye plass. Bianca Jagger, modellen og menneskerettighetsforkjemperen som giftet seg med Rollingstonessangeren Mick Jagger i 1971, var selve betegnelsen på en disco-look. Med sine skimrende kjoler, volanger, herredress, store hatter, glitrende øyeskygge og røde lepper, var Bianca fast inventar på Studio 54, den beryktede disco-nattklubben i New York. Og var du av den sporty typen, gikk du for en atletisk look om dagen med tennisskjørt, piqué-skjorte og kardigan knyttet rundt halsen.

Men de gryende musikkretningene pønk og glamrock var også i anmarsj. The Sex Pistols sjokkerte mange og imponerte andre med låter som «Anarchy in the UK» og «God Save The Queen». Og hvem sto bak bandet og kledde opp gutta? Jo, det var selveste Vivienne Westwood det. Sammen med Malcom McLaren drev hun butikken «SEX» i London, og designet pønkeklær med en hjemmesnekret vibe som tok i bruk syntetiske materialer igjen. Sikkerhetsnåler ble sporadisk plassert på både jakker og bukser, og undertøy ble brukt som yttertøy.

UNIKE: Selv om de vidt forskjellige stilene til Bianca, Debby og Vivienne har blitt kopiert av kvinner over hele verden, var de svært unike i sin egen look på 70-tallet. Foto: ANL/Tim Jenkins/Mick Rock/Penske Media/REX/NTB Scanpix.
UNIKE: Selv om de vidt forskjellige stilene til Bianca, Debby og Vivienne har blitt kopiert av kvinner over hele verden, var de svært unike i sin egen look på 70-tallet. Foto: ANL/Tim Jenkins/Mick Rock/Penske Media/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Glamrocken, med Debbie Harry fra bandet Blondie i fronten, bød på en mildere og anvendelig tilnærming til pønk-trenden. Sceneantrekkene hennes, som ofte besto av en miks tiårets fitnessklær og rocka elementer, var høyt elsket av ungdommen så vel som de unge voksne da de bød på en unik frihetsfølelse.

De vide buksene fra 40-tallet ble modernisert, og passet nå perfekt til både de som elsket slengbukser og de som var ute etter en mer skreddersydd look. Og jaggu blir ikke buksedressen og komboer med skjørt og blazer det perfekte antrekket på arbeidsplassen igjen. Men dette tiåret jobbet kvinner fordi de ville og kunne, og ikke fordi de måtte som på 40-tallet. Nettopp derfor var det langt ifra bare disko og hippieklær som preget tiåret. 70-tallet la også grunnlaget for forretningsklær for kvinner, som senere ville bli kraftig utviklet på 80-tallet.

Trendene på 80-tallet

Karrierekvinner, likestilling og et jetsetter-liv preget den moderne 80-tallskvinnen. Øyeskyggen skulle være blå, håret skulle være krøllete og trendene skule være massive. Store hårbøyler, store skulderputer, store bluser og store leggvarmere var faste innslag hos de fleste.

KARRIEREKVINNER I STERKE FARGER OG FORMER: I dag er det stort å tenke på hvor banebrytende Melanie Griffith, Prinsesse Diana og Grace Jones egentlig var på 80-tallet. Tre sterke ikoner for kvinner. Foto: Alan Davidson/James Gray/Daily Mail/Walter/Mediapunch/REX/NTB Scanpix.
KARRIEREKVINNER I STERKE FARGER OG FORMER: I dag er det stort å tenke på hvor banebrytende Melanie Griffith, Prinsesse Diana og Grace Jones egentlig var på 80-tallet. Tre sterke ikoner for kvinner. Foto: Alan Davidson/James Gray/Daily Mail/Walter/Mediapunch/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Karrierekvinner à la Melanie Griffith i filmen «Working Girl» eller de sterke karakterene i såpeoperaen «Dynastiet» var definitivt de største idealene på 80-tallet. Selv om snittene på klærne minnet veldig om de androgyne antrekkene fra 40-tallet og 70-tallet, ble alt forsterket nå. Klærne var gjerne fargesprakende, så blått og rosa var ekstra populært. Øredobbene var store og detaljrike, midjebeltet var bredt og blusene hadde detaljer som sløyfe i hals, masse knapper og intrikate detaljer på mansjettene.

Prinsesse Diana var utvilsomt et stort forbilde for mange på 80-tallet, mest på grunn av sin personlighet og arbeid, men også for sin ydmyke stil. Hun klarte å framheve en sterk, men samtidig myk kvinne. Hun hadde en forkjærlighet for print som polkadots og ruter, som hun gjerne mikset med strikkegensere og hverdagslige klær. Samtidig var hun en svært aktiv kvinne, som ofte satte klestrender i alpinbakken også.

SUNT? Selv om trening, utendørsaktiviteter og fitness sto i fokus på 80-tallet, var det fortsatt lov og vanlig å røyke. Selv inne på kontorene! Foto: 20th Century Fox/Danjaq/Eon/Ua/Kobal/REX/NTB Scanpix.
SUNT? Selv om trening, utendørsaktiviteter og fitness sto i fokus på 80-tallet, var det fortsatt lov og vanlig å røyke. Selv inne på kontorene! Foto: 20th Century Fox/Danjaq/Eon/Ua/Kobal/REX/NTB Scanpix. Vis mer

På den helt andre siden av spekteret har vi Grace Jones, den Jamaicanske modellen og artisten som tok verden med storm med sin unike stemme og innovative tolkning av datidas popmusikk. Stilen hennes var androgyn med hyppige innslag av lakk og lær. Samtidig var hun veldig sensuell, og brukte nesten konsekvent høye hæler, brede skuldrer og smale bukser.

Artisten Cindy Lauper var en mester på å mikse stilarter og materialer, og få de villeste antrekk til å framstå som anvendelige og kvinnelige. Med sine blondekorsetter, struttende skjørt og kjærlighet for perlesmykker, er det liten tvil om at Lauper inspirerte kommende artister som Madonna og Kim Wilde. At håret hennes alltid var farget i en vill tone som oransje, rosa og lilla passet godt inn i dette fargeglade tiåret.

Trendene på 90-tallet

Fra 90-tallet og fram til i dag begynner det å bli vanskelig å definere et par tydelige trender for hele tiåret. Hvorfor? Kort fortalt; globalisering og masseproduksjon. Trendene vistes og ble plukket opp fortere enn aldri før, og populærkulturen via Hollywood, MTV og magasiner ble raskere spredt til Europa.

SUPERMODELLER OG MINIMALISME: Cindy Crawford, Janet Jackson og Winona Ryder prydet ungdommens vegger, og inspirerte kvinner i tredveårene til å legge om til en noe mer minimalistisk stil. Foto: Adam Scull/Photolink/Mediapunch/Snap/Bei/REX/NTB Scanpix.
SUPERMODELLER OG MINIMALISME: Cindy Crawford, Janet Jackson og Winona Ryder prydet ungdommens vegger, og inspirerte kvinner i tredveårene til å legge om til en noe mer minimalistisk stil. Foto: Adam Scull/Photolink/Mediapunch/Snap/Bei/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Kjolene skulle være i sateng og helst ha spagettistropper, overdel og underdel kunne gjerne være matchende. Spesielt i form av dobbel-denim trenden. I tillegg er noen av nåtidas største trender inspirert av 90-tallet. Nemlig smale solbriller, halssmykker, plattformjoggesko og sminke i jordtoner.

90-tallet kalles ofte for supermodellenes tiår, og det var det virkelig. På denne tiden var det fortsatt supermodellene som frekventerte forsidene av de store motemagasinene, og ikke skuespillere eller artister som det ofte er i dag. 90-tallets supermodeller, som Cindy Crawford, hadde lange ben, runde hofter, atletisk midje og fyldig byste. Håret var glansfullt og naturlig, med en langt mer naturlig styling enn på 80-tallet. Klærne var ofte minimalistiske og nedtonede, med en enkel jeans og hvit Calvin Klein T-skjorte, gjerne sammen med en sort skinnjakke.

KLASSISK SKJØNNHET: Cindy, Winona og Janet var superstjerner i sine felt, men de hadde også en klassisk skjønnhet mange fortsatt inspireres av den dag i dag. Foto: Neville Marriner/ANL/REX/NTB Scanpix.
KLASSISK SKJØNNHET: Cindy, Winona og Janet var superstjerner i sine felt, men de hadde også en klassisk skjønnhet mange fortsatt inspireres av den dag i dag. Foto: Neville Marriner/ANL/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Skuespillerinnen Winona Ryder, da kjent for filmer som «Unge Kvinner», «Hvordan selge sko til en havfrue» og «Edward Saksehånd», holdt seg som oftest til en sort fargepalett, noe som ga henne en ekstra motestatus. Med lange skinnjakker, band-inspirerte T-skjorter og satengkjoler, oste den mørkhårede skjønnheten et mystisk og moderne uttrykk.

Janet Jackson var glad i å prøve forskjellige stilarter, og passet like godt inn i den komfortable grunge-looken med baggy jeans, flanellsskjorter, magetopper og beanie-luer. Som i den futuristiske 90-tallslooken med matchende plagg i lyst lær, lakk og grafiske former.

Hvilken stil har du brukt mest gjennom tidene? Og hvilken skulle du ønske du kunne bruke igjen?

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.