Vi.no er både en nettavis og en Facebook-side for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

Snakket ikke med kona på flere dager etter at hun ble budt opp til dans i et bryllup
(Vi.no): I tredje sesong av Netflix-serien The Crown går en spartansk kledd nonne med rynkete fjes gjennom de forgylte rommene på Buckingham Palace. I hånda holder hun en rykende sigarett.
Dronning Elizabeths svigermor prinsesse Alice av Battenberg er mindre kjent enn sine kongelige slektninger, men historien om hennes liv er både vond og utrolig:

Prinsesse Alice overlevde to verdenskriger, ble tvangsinnlagt på psykiatrisk asyl hvor hun gjennomgikk tvilsomme behandlinger i regi av Sigmund Freud, hun var dypt religiøs og reddet jøder under andre verdenskrig.
Født på Slottet Windsor
Hun ble født på Windsor Castle i 1885 som oldebarn av dronning Victoria. Hun var døv fra fødselen, men skal ha lært å lese flere språk på leppene. Som barn tilbrakte hun store deler av barndommen i Hellas og Tyskland hvor hun lærte å snakke tysk flytende, skriver CNN.

Alice giftet seg med Prins Andrew av Hellas og Danmark i 1903 i Darmstadt i den tyske delstaten Hessen. 10. juni 1921 fødte hun prins Philip på den greske øya Korfu. Philip var en av fem søsken. Kort tid etter at han ble født ble familien tvunget til å flykte fra Hellas under den gresk-tyrkiske krigen i 1922.
Da kongefamilien måtte gå i eksil konverterte Alice til den gresk-ortodokse kirken og ble dypt religiøs.
Tvangsinnlagt
Ifølge Harpers Bazaar hadde Alice begynt å oppføre seg rart etter at hennes ektemann nesten ble henrettet under den Gresk-Tyrkiske krigen.

«Jeg søker en dame til min pappa, som liker å spille gitar»
Ifølge The Psychologist, publikasjonen til British Psychological Society, fikk prinsesse Alice diagnosen schizofreni i 1930. Med tvang ble hun sendt til et sanatorium i Berlin, hvor hun ble behandlet av Sigmund Freuds nære kollega Ernst Simmel. Etter kort tid ble hun sendt videre til et sanatorium i Kreuzlingen, som ble styrt av en annen Freud-kollega, Ludwig Binswanger.
Begge konsulterte Freud om Alice.

Freud mente at prinsessens religiøse overbevisning handlet om seksuell frustrasjon og anbefalte røntgenstråling av eggstokkene hennes for å dempe hennes libido og framskynde overgangsalderen. Prinsessen skal ha tryglet om å få slippe ut av sanatoriet. Hun nektet for at hun var syk, men fikk ikke reise og ble værende der til midten av 1930-åra.
Turbulent for Prins Philip
Prinsessens helseproblemer, og spørsmålet om hun virkelig trengte disse behandlingene eller ei, skal ha hatt en enorm påvirkning på Prins Philip av Hellas og Danmark.

Det ble starten på en turbulent oppvekst, skriver Dagbladet.
Han hadde lite kontakt med sine foreldre disse åra og ble sendt for å bo med slektninger i Europa. Philips far var heller ikke mye til stede for å ta seg av barna, og døde tidlig.
– Familien ble splittet. Min mor var syk, mine søstre hadde giftet seg, og min far var i Sør-Frankrike. Jeg måtte bare gå videre med livet, slik en jo må, fortalte Philip til Telegraph i 2011.
Hjalp andre
For prinsesse Alice var det viktig å hjelpe andre. Under andre verdenskrig gjemte hun en jødisk familie i Aten da nazistene okkuperte Hellas.

I 1949 grunnla hun søsterskapet «The Christian Sisterhood of Martha and Mary». Alice og de andre greskortodokse nonnene dedikerte sitt liv til å ta vare på syke. Alice var nonne de siste 20 åra av sitt liv.
I forbindelse med et militærkupp i Hellas i 1967 ble Alice tvunget til å flykte. Det ga henne muligheten til å gjenforenes med sin eneste sønn.
Gjenforent med Philip
Alice levde sine siste år på Buckingham Palace sammen med svigerdatteren Dronning Elizabeth og sønnen Prins Philip.
Forholdet mellom mor og sønn var komplisert og skal i perioder ha vært anstrengt. Da Alice flyttet inn på Buckingham Palace skal de to ha fått mulighet til å knytte bånd igjen.

Prinsesse Alice av Battenberg døde i Buckingham Palace 5. desember 1969. Hun ble først gravlagt i den kongelige krypten til Slottet Windsor. Nesten 20 år etter sin død, i 1988, ble hun gravlagt ved den Russisk-ortodokse kirken St. Mary Magdalena i Jerusalem, skriver New York Times.
Det var hennes eget ønske å bli gravlagt ved siden av sin tante, hertuginne Elizabeth Feodorovna, som ble drept under den russiske revolusjon.
– En stolthet for familien
I 1993 ble prinsesse Alice hedret med en pris av Yad Vashem The World Holocaust Remembrance Center i Israel for å ha gjemt en jødisk kvinne og hennes barn i sitt eget hjem under andre verdenskrig slik at de ikke ble tatt til fange av nazistene, skriver The Oprah Magazine.

Prins Philip mottok prisen på vegne av sin mor i 1994.
– Jeg tror ikke hun noen gang tenkte på at hennes handlinger var spesielle. Hun var en dypt religiøs person og så på det som en selvfølgelig å hjelpe medmennesker i nød, uttalte han.
I juni 2018 besøkte Prins William hennes grav. Ifølge Sky News beskrev han sin oldemors historie som «en stolthet for hele familien».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.