Populære navn da og nå

Disse navnene var mest populære for 100 år siden

Ingen av dem er spesielt populære i dag.

POPULÆRT FOR 100 ÅR SIDEN: Astrid og Sverre, her illustrert med artisten Astrid S og Norges prins Sverre Magnus, var populære navn i 1918. Foto: NTB Scanpix
POPULÆRT FOR 100 ÅR SIDEN: Astrid og Sverre, her illustrert med artisten Astrid S og Norges prins Sverre Magnus, var populære navn i 1918. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Navnene på topp i 1918 var stort sett blanding av navn med tradisjon fra 1800-tallet og før, og navn fra sagatiden som ble tatt i bruk fra slutten av 1800-tallet, forteller navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne.

Navnestatistikken for 2018 viser at navn som Emma, Nora og Olivia, og Lukas, Filip og Oliver troner listen over de mest populære navnene.

Slik så det ikke ut for 100 år siden:

Av jentene som ble født i Norge da, var navnet Solveig og Anna mest populært, etterfulgt av Ruth, Gerd, Ingrid, Astrid, Else, Gudrun, Margit og Marie.

Populære guttenavn var Arne, Olav, Hans, Johan, Ole, Kåre, Sverre, Einar, Odd og Rolf.

Ingen av disse navnene er særlig populære i dag, bortsett fra Astrid og Sverre, som begge sank brått fra 1930-tallet, men som har vært på vei oppover siden begynnelsen av 2000-tallet.

Ingrid og Marie ble igjen populært på 1990-tallet, men har gradvis sunket utover 2000-tallet.

Her kan du sjekke den historiske utviklingen av ditt navn.

Les også: Her er navnene som er på vei ut - og som kommer tilbake

Kom fra engelsk

En del av disse navnene hadde allerede vært mye brukt i hundre år eller mer, og ble fortrengt mer og mer utover de første tiårene på 1900-tallet, forteller Utne.

- På denne tida var det også påvirkning fra andre land, og særlig fra USA, der mange hadde kjente etter utvandringen. Engelske navn kom de første tiårene på 1900-tallet sjelden inn blant de ti vanligste for hvert kjønn, forteller han.

Forretningsmann Olav Thon, programleder Solveig Barstad og fotballtrener Kåre Ingebrigtsen har alle fornavn som var populære i Norge for 100 år siden. Foto: NTB Scanpix
Forretningsmann Olav Thon, programleder Solveig Barstad og fotballtrener Kåre Ingebrigtsen har alle fornavn som var populære i Norge for 100 år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men et navn i topplistene fra 1918 kom fra det engelske språket, og særlig USA.

- Det var Ruth, som også finnes i Bibelen. Det var toppnavn i USA på denne tiden. Andre eksempler på navn fra engelsk på denne tiden var Henry og Edvard, sier Utne.

Navn som Anna, Else, Margit og Marie var typiske populære navn i 1918 som hadde gammel tradisjon i Norge.

- Det var opprinnelig utenlandske navn, gjerne fra Bibelen eller fra helgener. De bibelske navnene Anna, Elisabeth og Maria hadde ofte blitt til Else og Marie. Anna hadde holdt seg, men noen år senere ble Anne vanlig, sier navneforskeren.

Forsker på navn: Førsteamanuensis Ivar Utne. Foto: UiB
Forsker på navn: Førsteamanuensis Ivar Utne. Foto: UiB Vis mer

Les også: Derfor sier vi «bestemor» og «bestefar»

Johannes ble til Johan og Hans

Margit var gammel norsk form av Margareta, som var navn på en helgen.

Guttenavnene Hans og Johan var også populære lenge før 1918.

De kom begge fra Johannes i Bibelen, og ble brukt i Tyskland, forklarer Utne.

Skuespiller Rolv Wesenlund giftet seg med Ruth Wærdahl. Begge hadde fornavn som var veldig populære i 1918. Foto: NTB Scanpix
Skuespiller Rolv Wesenlund giftet seg med Ruth Wærdahl. Begge hadde fornavn som var veldig populære i 1918. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dessuten hadde vi Ole, som var en variant av norske Olav, og som i dialektene gjerne var Ola, men hadde blitt skrevet Ole på grunn av danske skrivemåter i Norge.

Jentenavnene Solveig, Gerd, Ingrid, Astrid, Gudrun stammer alle fra sagatiden - altså tiden fra cirka år 800 - 1300.

Det samme gjelder Arne, Olav, Kåre, Sverre, Einar, Odd og Rolf.

Les også: Lømmel, spradebasse og hyrdestund. Her er noen ord vi savner

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.