Vegetarmat til katt og hund

Dette må du passe på hvis katten eller hunden skal spise vegetarmat

Det er gode grunner for å la være, og Veterinærforeningen er bekymret for dyrene.

TRENGER KJØTT: Kattene er kjøttetere fra naturens side. Foto: Patrik Kraus / Shutterstock / NTB scanpix.
TRENGER KJØTT: Kattene er kjøttetere fra naturens side. Foto: Patrik Kraus / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge(Vi.no): Økt fokus på plantebaserte kosthold kan være dårlig nytt for våre nærmeste firbeinte venner. Det viser en ny internasjonal forskning.

Les mer: Slik får du innekatten til å leve lenger

En forskergruppe tilknyttet forskjellige veterinærhøgskoler og universitet ville finne ut hvordan folk mater dyrene sine, og om dyreeiere som ikke spiser kjøtt gir kjæledyrene annerledes mat.

Av 3673 katte- og hundeeiere rundt omkring i verden, svarte hele 35 prosent at de vurderte å gi dyrene sine et plantebasert kosthold. Les rapporten selv her.

Og tallene var betydelig høyere blant eiere som selv er veganere. 27 prosent av denne gruppen fortalte at de allerede mater dyrene sine med veganermat, mens hele 78 prosent av dem var interessert i å begynne med det.

BEKYMRET: Torill Moseng er bekymret over utviklingen- Foto: Den norske veterinærforening.
BEKYMRET: Torill Moseng er bekymret over utviklingen- Foto: Den norske veterinærforening. Vis mer

Bekymret for dyrene

I Norge har vi allerede hunden «Ubbe», som har sluttet med kjøtt og andre animalske produkter. Hvor mange andre tilfeller det er, finnes det foreløpig ikke tall på.

– Veterinærforeningen er bekymret over utviklingen vi ser om at flere, også i Norge, vil fôre dyrene sine på vegansk diett, uten nok kunnskap om ernæring for den arten det gjelder. Det kan få konsekvenser for dyrets helse. Men vi trenger mer forskning i Norge om tallene og konklusjonene er det samme her i landet som den forskningen du viser til, sier president Torill Moseng i Den norske veterinærforeningen

– Da vi ser økende interesse for dette, i Norge også, er det i hvert fall viktig at dyreeiere enten har spesialkunnskap eller kjøper et fôr som er kvalitetssikret vitenskapelig i forhold til opptak av næringsstoffer, sier Moseng.

Kan være farlig for kjæledyrene

Kommunikasjonsrådgiver Annette Bjørndalen Søreide i Dyrebeskyttelsen Norge forteller at et plantebasert kosthold kan være svært skadelig for dyrene.

– Når det kommer til å fôre katten og hunden sin med vegetarisk eller vegansk fôr, er ikke dette noe vi anbefaler. I så fall må dette gjøres i samråd med en veterinær, for å være sikker på at dyret får i seg riktige næringsstoffer, og ikke får mangelsykdommer eller verre.

– Det er svært viktig at man som ansvarlig dyreeier setter seg nøye inn i næringsbehovet til sitt dyr, før man velger å bytte til disse alternativene, for å unngå at dyret ditt blir sykt, sier Søreide.

Les også: Dette har demente katter og mennesker til felles

Katten din vil ikke overleve uten Taurin

Mens hundene, hvis alt gjøres riktig, kan overleve en veganerdiett, er det særlig ille hvis katten din ikke får kjøtt på menyen.

ANBEFALER KJØTT TIL PUS: Annette Bjørndalen Søreide forklarer hvorfor spesielt katten er livsavhengig av kjøtt. Foto: Anne K. Harkestad.
ANBEFALER KJØTT TIL PUS: Annette Bjørndalen Søreide forklarer hvorfor spesielt katten er livsavhengig av kjøtt. Foto: Anne K. Harkestad. Vis mer

– Katter er livsavhengig av aminosyren Taurin, og er en kjøtteter. Katten kan ikke, sammenliknet med mange andre dyr, produsere dette selv. Derfor er katten avhengig av kjøtt med denne aminosyren, eller å få dette som tilskudd. Uten taurin, vil katten kunne utvikle blindhet, hjertesykdom og redusert vekst, sier Søreide.

– Vi har sett et par tilfeller av saker fra utlandet, hvor dyr har blitt underernært og syke som følge av feilernæring/mangel på næringsstoffer som følge av vegetarisk/vegansk fôr.

Selv om som så mange som 35 prosent av alle i undersøkelsen uttrykte interesse for et vegansk kosthold for dyrene, ville de fleste ikke gjøre det med mindre det var vegansk kjæledyrmat tilgjengelig som kunne tilfredsstille kjæledyrets ernæringsmessige behov.

Søreide forklarer hvorfor dette er så viktig.

– Både hunder og katter er i utgangspunktet rovdyr, hvor de fra naturens side ville foretrukket kjøtt på menyen. I naturen vil kattedyr og ulv imidlertid spise store deler av byttet sitt (pels, innvoller, kjøtt og bein), for å få ulike næringsstoffer fra disse.

KAN LEVE AV GRØNT: Hundene kan i teorien leve av en vegansk diett, men det anbefales ikke av Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Malamooshi / Shutterstock / NTB scanpix.
KAN LEVE AV GRØNT: Hundene kan i teorien leve av en vegansk diett, men det anbefales ikke av Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Malamooshi / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer

– Derfor er det svært viktig at dyreeiere som vil gi dyret sitt eget fôr, eksempelvis slakterester og liknende, passer på at dyret får ulike næringsstoffer fra flere kilder enn bare kjøtt.

Les også: Griser ble dynket i tjære, satt fyr på og jaget til motstanderen

Tror nordmenn er flinke

Dyrebeskyttelsen Norge forteller at det allerede eksisterer dyremat uten kjøtt til dyrene i norske butikker, og peker på at disse må brukes med omhu.

– Det er mulig å få kjøpt vegetarisk hunde- og kattefôr i Norge, så det er nok flere dyreeiere som har prøvd ut dette på sine dyr, men det er viktig at disse brukes etter beskrivelsen som er gitt med, sier hun.

Torill Moseng i Veterinærforeningen tror norske dyreeiere er flinke til dette.

– Jeg oppfatter det slik at de fleste dyreeiere skaffer seg kunnskap og har samtidig god dialog med veterinæren som sammen kan se dyrets individuelle behov, sier hun.

Gå til Vi.no-forsiden

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.