De dukker opp igjen hvert eneste år, spilles om og om igjen, i dag er det til og med en egen radiokanal som er viet kun til dem. Helt siden 1940-tallet, og gjerne enda lenger tilbake i tid, har vi omfavnet dem.
Vi snakker selvfølgelig om de store juleslagerne som aldri dør ut.
I januar har du muligens fått "Last Christmas" opp i halsen, "All I Want for Christmas" svir i ørene, og "Driving Home For Christmas" kjennes i marg og bein. Men så går det elleve måneder, og i desember elsker du låtene igjen.
Hvorfor i all verden er det slik?
Det har ekspertene svaret på.
Belønning i hjernen
Danske Peter Vuust er førsteamanuensis i Kognitiv Neurovidenskab ved Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab, Aarhus Universitet og professor ved Det Jyske Musikkonservatorium.
Vuust har flere forklaringer på hvorfor enkelte julehits aldri dør ut – og hvorfor vi aldri blir lei.
Til Videnskap.dk har Vuust uttalt at det er en selvforsterkende effekt i å høre de samme julesangene hvert eneste år. Hjernen vår er nemlig tilpasset sånn at jo flere ganger vi hører noe, jo bedre liker vi det.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.