Hage på takterassen i Oslo

Det var da Kjell gikk ut av den lille døra fra heishuset, at han fikk idéen

Det begynte med et flatt tak og et heisrom for 25 år siden. I dag bor Kjell og Christian i en urban oase med 200 planter.

FORVANDLING: For 25 år siden var det bare et tak der Kjell Johansson står. I dag er det en frodig hageterrasse på toppen av bygningen på Rodeløkka i Oslo. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
FORVANDLING: For 25 år siden var det bare et tak der Kjell Johansson står. I dag er det en frodig hageterrasse på toppen av bygningen på Rodeløkka i Oslo. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Da jeg så ut av den lille døra fra heishuset og fikk øye på det flate taket på 250 kvadratmeter, tenkte jeg: «Her skal det bli som å tråkke inn i en salat!», forteller Kjell Johansson (69).

Det ser ut til at målet er nådd. Overalt på terrassen står det planter, den ene mer eksotisk enn den andre. Og det er grønt, selv etter en rekordtørr sommer.

Det er nesten 25 år siden Kjell og Christian kjøpte hele industribygningen, sammen med Kjells bror og svigerinne, på Rodeløkka i Oslo. Etter 21 år med hage i Stavanger og et par år uten både hage og balkong på St. Hanshaugen i Oslo, ville kunstner og planteentusiast Kjell ha en leilighet med havutsikt og hage midt i hovedstaden.

– Det var jo egentlig en fleip, sier Kjell og ler.

Terrassen hans er derimot beviset på at fleipen faktisk var realiserbar. For noen år siden hadde terrassen utsikt mot Bunnefjorden, en utsikt som i dag er skjult av alle de høye, moderne byggene som har poppet opp her og der. Men hage har han. Og et tidligere heisrom som i dag fungerer som «overlevelsesrom» for plantene om vinteren. Her regulerer Kjell lampene slik at plantene får tilstrekkelig med lys i mørketiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.