ALLMØTE: Elever ved Forsøksgymnaset strikker under allmøte ved skolen i 1977. Foto: Erik J. Joner
ALLMØTE: Elever ved Forsøksgymnaset strikker under allmøte ved skolen i 1977. Foto: Erik J. Joner Vis mer

Forsøksgymnaset i Oslo ble sterkt kritisert:

– Det gikk rykter om hasjrøyking og gruppesex på skolen

Det var ulovlig samkvem mellom elever og lærere. Elevene kunne lage napalm og brenne skoene i skolegården.

Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Det var et skoleeksperiment som er blitt lagt merke til og kopiert rundt omkring i verden. Det var litt freakstil, keramikk og hippiestil. Man fikk lov til å røyke, kose seg og lese bøker i stedet for å være med i timene. Det minte mer om et kollektiv. Det er en skole jeg tror mange har kjære minner fra, sier Sissel Hoffengh, trend- og portrettjournalist i Dagsavisen.

Hoffengh var en av elevene ved Forsøksgymnaset som hun beskriver som gymnasets utgave av Steinerskolen.

forsøksgymnas

  • Forsøksgymnaset i Oslo ble grunnlagt i 1967 av blant andre Mosse Jørgensen.
  • Skolen bygget på gjennomført skoledemokrati: Elever og lærere hadde ansvaret for skolens organisering, læringsforhold og drift.
  • Elevene gikk opp til eksamen som privatister i alle fag.
  • Forsøksgymnaset i Oslo var en del av det offentlige skoletilbudet og tilsvarte «frie skoler» i Europa og «alternative schools» i USA.
  • Forsøksgymnaset ble nedlagt i 2004.
  • Kilde: Store norske leksikon

I 2017 kom boka «Da tenåringene tok makta», skrevet av tidligere elev Cecilie Winger og fotograf og tidligere elev May-Irene Aasen.

Tente på skoene i skolegården

I forbindelse med bokutgivelsen skrev Hoffengh i Dagsavisen:

«Det mangler ikke på gode historier om Forsøksgym. Det var her Peter Normann Waage lærte å røyke hasj, Michael Krohn fikk servert whisky på sølvfat av engelsklæreren, serieskapere som Christopher Nielsen og Waldemar Hepstein lagde egne seriestriper, Camilla Stoltenberg tegnet de ulike kvinnelige orgasmefasene på en gråpapirrull, og band som Jokke og Valentinerne, Kjøtt, De Press og Bigbang hadde sitt arnested».

Les også: Tapte 7000 i måneden på å jobbe lenger

Hoffengh mener imidlertid tidligere klassekamerat og filosof Trond Furu best oppsummerte dagliglivet ved skolen:

«Det rare er at på den tida virket alt normalt. Det var normalt at kjemisalen var åpen, og at man kunne gå inn der og lage napalm og brenne opp skoene sine i skolegården. Sloss litt med politiet. Lese litt. Det var en annen eksistens, føler jeg, enn ungdom i dag er i stand til å forestille seg. Det var mye frihet, og det var helt fantastisk».

FRI UNDERVISNING: Historieforelesning med Erik Melvold på 70-tallet. Bildet ble tatt da Forsøksgym lå i Akersgata 73. Foto: Petter Thorsrud
FRI UNDERVISNING: Historieforelesning med Erik Melvold på 70-tallet. Bildet ble tatt da Forsøksgym lå i Akersgata 73. Foto: Petter Thorsrud Vis mer

Gruppesex-rykter

Skolen fikk ikke statsstøtte. Hvert år var det et spørsmål om den ville overleve.

– Det var en skole som hele tida ble kritisert. Myndighetene var veldig skeptiske. Det gikk rykter om hasjrøyking i timen og gruppesex, sier Hoffengh.

ALLMØTE: Bilde fra allmøte i 1977. Foto: Erik J. Joner
ALLMØTE: Bilde fra allmøte i 1977. Foto: Erik J. Joner Vis mer

Cecilie Winger, tidligere elev ved Forsøksgym i 1979, forteller at hun var litt skremt ved tanken på å begynne på skolen. Som 15-åring hadde hun bestemt seg for at hun var ferdig med utdanning, men da hun fikk en kjedelig sommerjobb, og skjønte at jobbtilbudet fremover neppe ble bedre, måtte hun krype til korset.

Etter bare en dag som elev ved Forsøksgym var hun overlykkelig.

Les også: Skal kunne ha god sex til vi er 90 år

– Jeg vokste opp i Drøbak hvor det var lite og trangt. På Forsøksgym var alt lov og det var masse interessante mennesker. Jeg følte at jeg hadde funnet flokken min.

STRIKKING: Hjemmesnekrede benker inviterte til strikking og sosialt samvær ved Forsøksgymnaset i Oslo. Foto: Lise Aaserud NTB Scanpix
STRIKKING: Hjemmesnekrede benker inviterte til strikking og sosialt samvær ved Forsøksgymnaset i Oslo. Foto: Lise Aaserud NTB Scanpix Vis mer

Ulovlig samkvem

Winger og flere medelever overnattet av og til i et rom på loftet på skolen.

– Det var en skole som tok mye av energien din. Vi var der hele tida. Vi var seks-sju stykker som sov der fra tid til annen. Vi kunne forsove oss og våkne av at undervisningen hadde startet i klasserommet under oss. Vi måtte snike oss ned uten å bli oppdaget. Vi følte oss som verdensmestere. Jeg var på toppen av min modenhet etter mitt eget skjønn.

I tillegg til mye frihet var også temaarbeid en viktig del av Forsøksgym. Da vikingtida sto på planen, var det vikingoppgaver i matte, de farget garn på vikingvis og dro på tokt i Vestfold. Skolen kunne bli forvandlet til en vikingsone i to uker. Inne på skolen bygget elevene Focaults pendel sammen med en av lærerne.

FYSIKKTIME: Bilde fra fysikktime med lærer Harald Jørgensen på Forsøksgym i 1977. Foto: Erik J. Joner
FYSIKKTIME: Bilde fra fysikktime med lærer Harald Jørgensen på Forsøksgym i 1977. Foto: Erik J. Joner Vis mer

– Det var veldig mange bråmodne elever og nyutdannede lærere ved skolen. Det var mye ulovlig samkvem mellom lærere og elever. Det er ikke noen hemmelighet. På den tida tenkte vi ikke på det, men når vi ser tilbake skjønner vi jo hvor hårreisende det var. Det var kanskje en annen aksept for at elever og lærere hadde seg på den tida. Samfunnet har forandret seg, sier Winger.

Hun understreker at dette ikke bare gjaldt Forsøksgym.

– Hvis du nyleser Mykle og Bjørneboe er det hårreisende at vi ikke la merke til overgrepene som skildres, sier hun.

Mange døde

Winger tror ikke mobbing fantes ved skolen.

– Vi var sære alle sammen og det var høyde under taket. Store band vokste fram her, det var tegneserier og litteratur. Det er en påfallende stor prosent som har gått ved skolen som er viktige i samfunns- og kulturlivet i Norge i dag, sier Winger.

Lenge var det også lørdagsundervisning for de lærehungrige elevene.

– Vi ville ikke hjem, vi ville lære. Men man ble sliten av å gå der. Det var mange som døde etter hvert og havnet utpå med dop. Den store friheten hadde også en hake. Jeg har ikke artium den dag i dag, forteller Winger.

STARTET PÅ FORSØKSGYM: Oslo-bandet Jokke & Valentinerne var et av bandene som hadde sitt arnested på Forsøksgym. Frontfigur Joachim Nielsen (i midten) med May-Irene Aasen og Håkon Torgersen (t.v.). Foto: Knut Eivind Straume / NTB Scanpix
STARTET PÅ FORSØKSGYM: Oslo-bandet Jokke & Valentinerne var et av bandene som hadde sitt arnested på Forsøksgym. Frontfigur Joachim Nielsen (i midten) med May-Irene Aasen og Håkon Torgersen (t.v.). Foto: Knut Eivind Straume / NTB Scanpix Vis mer

Winger har likevel gjennomført en universitetsutdannelse.

– Jeg skrev en veldig god søknad til Universitetet i Bergen og spurte om å bli tatt inn på særskilt vilkår.

Forsøksgym ble til slutt lagt ned, men Winger er takknemlig for at hun fikk muligheten til å gå der.

– Synes du det er trist at skolen ble lagt ned?

– Jeg er delt på det. Jeg synes de beste ideene overlevde og forble i norsk skolevesen. Det har skjedd mye i skolen siden da. Ellers har skolen fått arvtakere i København og Paris. Jeg har vært der. De samme menneskene kunne gått på Forsøksgym i 1979. Vi trodde vi var originale i klesdrakta, men sett i ettertid er det nesten komisk hvor uniformerte vi var.

Borgerlig faenskap

Sissel Hoffengh flyttet til England og oppholdt seg der den største delen av tida hun gikk på Forsøksgym.

– Jeg likte å jobbe på egen hånd og det fungerte bra for meg. Jeg var en av dem som gikk ut med fullverdig artium. Det jeg slet med var at jeg var veldig interessert i mote. Det ble jo sett på som et borgerlig avvik, ler hun.

Hoffengh forteller at Forsøksgymnaset var skolen for venstresiden og raddisene.

– Jeg følte meg litt utafor. Det var før norsk design ble hipt og kult. Mote var noe borgerlig, kommersielt faenskap som undertrykte fattige og kvinner. Jeg tok ikke med meg Vogue i skolesekken. Det var min guilty pleasure. Jeg kunne ikke lese det sammen med dem som leste Klassekampen.

DEMONSTRASJONER: Det ble arrangert demonstrasjoner til støtte for opprettelsen av Forsøksgymnaset. Forsøksgymnaset startet opp høsten 1967. Foto: NTB / Scanpix
DEMONSTRASJONER: Det ble arrangert demonstrasjoner til støtte for opprettelsen av Forsøksgymnaset. Forsøksgymnaset startet opp høsten 1967. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Kapret av venstresida

Ifølge Hoffengh var én utfordring ved Forsøksgym at man enten var på den ene eller den andre siden.

– Det var litt slitsomt at skolen var kapret av venstresida. Jeg husker jeg hadde fått en kjempefin klokke i julegave. Det første jeg fikk høre da jeg kom på skolen var at det var den styggeste klokka de hadde sett. Når man er 16 så er det ganske tøft.

Etter Forsøksgym begynte Hoffengh på den private høyskolen Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology.

– Jeg byttet ut militærveska med stresskoffert. Det føltes overløpsk. Jeg har slitt med det til den dag i dag. Man blir sett på som tvilsom hvis man liker mote, glam og samtidig er sosialt engasjert. Folk lurer på hvilke motiver du har.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.