Restaurering av småbruk

– Det er som et skattkammer

Fraflyttet og falleferdig var det, men likevel stedet Sigrid og Jonny alltid drømte om. Etter fire år er småbruket fullt av nytt liv.

DRØMMEN GIKK I OPPFYLLELSE: Drømmen til Jonny om å eie småbruket gikk i oppfyllelse. Foto: Privat.
DRØMMEN GIKK I OPPFYLLELSE: Drømmen til Jonny om å eie småbruket gikk i oppfyllelse. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Høyt over Åkrafjorden ligger gården Sørheim. Da Sigrid og Jonny Hetleflåt overtok i 2014, var stedet gjengrodd, og bygningene sto til nedfalls. Det gikk ikke an å se fjorden for bare trær. Brennesla vokste tett inntil husveggene, tuntreet var i ferd med å velte innover løa. Vannlekkasjen rundt pipa hadde tatt knekken på innvendige vegger, mus og mott regjerte.

– Ett år til – og det ville trolig ikke vært noe mer å redde, sier Jonny Hetleflåt.

De kom inn i siste liten og fikk reddet gården som hans oldeforeldre drev fram til 1950.

I fire år har familien brukt hver eneste helg, ferie og fritid på å sette i stand bygninger og rydde kulturlandskapet. Planen er å gjøre det som i dag er en fritidseiendom til hjemmet deres. De vil selge på Karmøy og flytte til Sørheim, til gården som er uten bilvei. Familien på seks drømmer om et annerledes liv på landet.

Les også: Når du får tilbake bolig med skader

Gammel drøm

Veien opp til Sørheim er bratt. Den slynger seg langs en bekk, ligger godt beskyttet under høye trær. Materialer og varer kjører de opp med en 6-hjuling, ingen bil får plass på den smale veien. Gården ligger like ved Markhus i Åkrafjorden, området heter Flåtene. Den gamle skoleveien mellom Teigland og Markhus går rett ved løeveggen til Jonny og Sigrid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.