Naturlig grått og hvitt hår er nå moderne

Det er på høy tid at vi elsker våre grå hår!

– Mange av oss har vokst opp med en idé om at grå hår må dekkes til eller farges, men nå er det heldigvis ikke slik lenger.

Makeup-artist og stylist Hilde Ottem slår et slag for flere norske kvinner med naturlig grått eller hvitt hår. Foto: Privat.
Makeup-artist og stylist Hilde Ottem slår et slag for flere norske kvinner med naturlig grått eller hvitt hår. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Det sølvlyse håret til makeup-artist og stylist Hilde Ottem (60) er så slående vakkert at man skulle tro det ble farget slik. Men det sluttet hun med i en alder av 53.

– Mine første sølvhvite hår kom allerede i 30-årsalderen. Fargen arvet jeg fra min far, og det var kun jeg i søskenflokken som var så heldig å få akkurat denne fargen.

Ottem, som var vant til å være kastanjebrun i håret siden hun var jentunge, reagerte umiddelbart med å farge håret lysere for å matche og dempe det grå. Noe hun aldri ble helt fornøyd med.

«Jeg syntes ofte at det fargede håret mitt så altfor gult ut i forhold til huden.»

– Som stylist, og i livet generelt, er jeg veldig opptatt av farger og jeg syntes ofte at det fargede håret mitt så altfor gult ut i forhold til huden min. Da frisøren min påpekte at jeg hadde en veldig fin gråfarge i etterveksten, bestemte jeg meg derfor på flekken for å la det vokse ut, forteller Ottem oss.

Reaksjonen hennes på å skulle gro ut det hvite håret var todelt.

Til høyre kan vi se hvordan håret til Hilde så ut før hun lot sine hvite hår gro ut. Helt klart langt gulere enn til venstre, hvor vi ser den kjølige og naturlige hvite hårfargen hun har i dag. Foto: Privat.
Til høyre kan vi se hvordan håret til Hilde så ut før hun lot sine hvite hår gro ut. Helt klart langt gulere enn til venstre, hvor vi ser den kjølige og naturlige hvite hårfargen hun har i dag. Foto: Privat. Vis mer

– Jeg tenkte «Er dette egentlig kult, og vil jeg trives med det?». Først syntes jeg det så litt ut som en hvit ulldott.

Ottem hadde da 75 % hvite hår, så for en mildere overgang la frisøren inn et par lyse striper.

– Komplimentene fra venner og familie rant inn, og de fleste påpekte spesielt hvor fin gråfargen var til hudtonen min, minnes Ottem.

I dag ser hun hvor riktig det var å gå helhvitt, spesielt fordi huden også forandrer seg når pigmentene i håret forsvinner.

Les også: - Eldre koser seg i hjel. I stedet for å følge med på utviklingen, flytter de til Spania og spiller golf

Pass på at håret ikke blir gult

I dag helfarger Ottem aldri håret, men legger kanskje inn et par lyse striper én gang i året. Det hun derimot mener er svært viktig for grått og hvitt hår, er å bruke riktig hårpleie.

– Jeg passer på å vaske håret med lillasjampo, slik at fargen ikke blir for varm – altså, gul. I tillegg passer jeg på å beskytte håret i solen ved å bruke hatter og sjal, og selvsagt solbeskyttende hårpleieprodukter. Gjerne en beskyttende hårolje med solfaktor hvis jeg skal dukke under vann.

Solen bleker nemlig enhver hårfarge, og demper de blå tonene i håret slik at man sitter igjen med en gulere farge.

Les også: Derfor føler du deg yngre

Oppfordrer norske kvinner til å hylle sine grå hår

Nå håper Ottem at flere norske kvinner vil bære sine grå eller hvite hår med stolthet.

– Mange av oss har vokst opp med en idé om at grå hår må dekkes til eller farges, men nå er det heldigvis ikke slik lenger. Faktisk har naturlige grå og hvite hårfarger blitt svært moderne, spesielt i utlandet, men også her i Norge, sier Ottem energisk.

Ottem forteller oss at hun er en stor supporter for å eldes med stil. Hun sverger til gode hudpleie- og hårpleie-rutiner, med sunne masker for håret. Men lar drastiske grep eller alderdomsfrykt ligge.

– Det er viktig å være selvstendige kvinner og finne vår egen stil på veien, og legg for all del bort frykten for å eldes. Alder er også styrke, og dét blir man vakker av.

Men for å oppnå en grå frisyre som man virkelig kan trives i, er det et par ting som kan være lurt å huske på.

Den sølvlyse manken, som er noe mørkere i nakken, blir ekstra vakker siden Hilde pleier håret med stolthet, og lar fargespillet komme frem med myke oppsetninger. Foto: Privat.
Den sølvlyse manken, som er noe mørkere i nakken, blir ekstra vakker siden Hilde pleier håret med stolthet, og lar fargespillet komme frem med myke oppsetninger. Foto: Privat. Vis mer

– Jeg syns det blir ekstra viktig at håret ser sunt ut. Så invester for all del i gode hårpleieprodukter tilpasset ditt hår, og sett av litt tid til å stelle og style det. Klipp håret ofte, og pass på at det ser friskt og blankt ut, råder Ottem.

Ottem anbefaler ofte sine egne kunder, som hun hjelper å finne en ny stil, til å gå for en grå eller hvit hårfarge hvis hun ser at de øvrige fargene deres vil kle dette. Men hun innrømmer også at grått hår ikke nødvendigvis er for alle.

– Hvis den naturlige grå fargen er av den spake sorten, håret er veldig slitt eller personen ikke ønsker å investere i å pleie håret, vil jeg nok heller anbefale å farge det, sier Ottem.

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

Små endringer i sminken med grått eller hvitt hår

Selv om håret gir et mykere uttrykk når det blir grått eller hvitt, trenger du ikke nødvendigvis å bruke mer eller mindre sminke. Men du kan gjerne teste ut et par andre farger enn før.

– Det kan være lurt å skifte over til renere og klarer farger. For eksempel kan du bytte ut en koralloransje tone med en bringebærfarge som er litt kjøligere og renere i tonen, råder Ottem.

Hun tipser også om at klærne gjerne kan ha litt mer farger enn før.

– Hvis håret er grått og klærne er grå, kan hele looken bli ganske, vel – grå. Så prøv gjerne litt rene og klare farger på klærne også. Eller spe på med spennende og fargerike tilbehør som smykker, briller, veske, belte eller sko.

Og ifølge Ottem er det lite som slår et par statement-solbriller.

– På en litt blek dag, eller hvis jeg føler for det, holder det masse for meg å ta på et par kule, statement-solbriller og en lekker lipgloss, så er jeg klar for verden!

Les også: - Veldig mange menn er interessert i eldre kvinner fordi de har lang erfaring og er trygge på seg selv

Tips fra frisøren:

– Vent til du har fått 50 % grå hår

Elisabeth Selven, frisør og innehaver av Studio M i Lillehammer, møter mange kunder som har fått sine første grå hår.

Elisabeth Selven, frisør og innehaver av Studio M i Lillehammer, syns det er flott at grått og hvitt hår har blitt moderne. Foto: Privat.
Elisabeth Selven, frisør og innehaver av Studio M i Lillehammer, syns det er flott at grått og hvitt hår har blitt moderne. Foto: Privat. Vis mer

– Mange får litt panikk, og de fleste vil farge de grå hårene bort så fort som mulig. Det er dessverre sjelden at de grå hårene er velkomne, forteller Selven.

Frisøren syns det er helt fantastisk at flere etter fylte 50 går for en naturlig grå eller hvit farge på håret.

– Så lenge man selv er komfortabel, er det jo ikke noe vakrere enn det. Men det kan være lurt å vente med å gå helgrå eller helhvit til håret er minst 50 % dekket av grå eller hvite hår.

Når det grå håret skal gro ut, kan fargene legge seg litt rart. Det kan derfor være lurt med litt fargehjelp i starten, frem til alle de naturlige grå hårene har vokst ut.

Ifølge Selven er det to vanlige fremgangsmåter når man vil gå over til helgrå eller helhvit.

  1. Var du tidligere blond, er det fint med tynne blonde striper og deretter legge en kjølig, grå korrigeringsfarge over dette. Hold gulskjær borte ved bruke sjampo, balsam og hårkur, med lilla fargepigmenter, hjemme.
  2. Var du tidligere mørk i håret, kan det være lurt med en demi-hårfarge/Minicoloration. Denne er ikke permanent, men dekker 50-70% av de grå hårene, og legger seg utenpå skjellaget for en jevn overgang fra det man har vært vant med som mørkhåret.

– Men husk at å farge håret, for at det skal bli naturlig og grått, er en prosess. Og det er gjerne ikke gjort på én frisørtime, avslutter Selven.

For mer inspirerende bilder av Hilde Ottem, besøk hennes Instagramside HER.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.