Coronavirus i Norge:

Det er nå du må handle for å gjøre påsken fin

KOMMENTAR: Nettbutikkene melder om ekstra lang leveringstid. Her er det vi har bestilt til hjemmepåsken allerede nå.

Et puslespill med uendelig mange biter (underst), et morsomt spill fra en av verdens beste byer, kokebok fra favorittrestauranten i New Yorks Greenwich Village, en god bok og to litt crazy, vårlige neglelakker. Nå kan hjemmepåsken bare komme! Foto: Birgitte Hoff Lysholm
Et puslespill med uendelig mange biter (underst), et morsomt spill fra en av verdens beste byer, kokebok fra favorittrestauranten i New Yorks Greenwich Village, en god bok og to litt crazy, vårlige neglelakker. Nå kan hjemmepåsken bare komme! Foto: Birgitte Hoff Lysholm Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Okei, så er det etablert: Det blir hjemmepåske i år. De av oss som dro på hytta har for lengst innsett det ikke var noen god idé, utenlandsreiser er kansellert og selv innenlandsturer frarådet. Så hva gjør vi?

Vi gjør det beste ut av det, selvsagt.

Og hør bare her: Lyden av lette, nye joggesko mot asfalten, kaffe fra en knallgul kopp i sola, en ny neglelakk og tid til å lese de bøkene du har utsatt i en travel hverdag. Det høres ut som en skikkelig fin ferie, spør du meg!

Sure miner til - spill!

Vi kan for eksempel begynne med å følge statsministerens råd om å skaffe oss noen gode spill. Våre er nemlig på - nettopp: hytta. Og siden de fleste fysiske butikker har en nettbutikk, og norsk næringsliv trenger all støtte den kan få, så bestiller vi oss noen nye.

Så du ikke Ernas oppfordring, kan du se den her:

ERNA SOLBERG: Lat som dere er på hytta, men bli hjemme. Video: Regjeringen / Bilde: NTB Scanpix Vis mer

Det er ikke første gang statsministeren vår røper at hun er glad i spill. Tidligere har hun fortalt hvordan hun slapper av med både Candy Crush og Pokémon Go. Men hva spiller hun når hun skal være sosial? Jo, det røper ektemannen Sindre Finnes her:

KONKURRANSE: Statsminister Erna Solberv stengte påskefjellet og ba folk skaffe seg noen gode spill. Nå avslører Ernas ektemann, Sindre Finnes, statsministerens spillvaner. Video: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Vil du har flere tips? Har du noen å spille med, kan vi anbefale strategispillet Ticket to ride, som finnes i flere versjoner. Spiller du aleine, er ordspillet Wordfeud en vinner. Det er som Scrabble, men lastes ned som en app på mobil eller nettbrett og lar deg spille mot andre som er pålogget. Dessuten er den gode, gamle klassikeren puslespill som reineste mindfulnessterapien å regne: Finn deg et med skikkelig mange biter, og legg noen brikker når det passer sånn. De største puslespillene er nærmest evighetsarbeid.

For ikke å snakke om påskeklassikerne Yatzy, kortspill, Ludo og Backgammon. Eller hva med å bestille en ny pakke med spørsmål til Trivial Pursuit?

Spill kan bestilles hos bokhandlere på nett. Mange har gode tilbud på spill nå, men beregn litt lengre leveringstid enn vanlig. Våre bestillinger kom fram etter to til fem dager.

Drøm deg bort

Mens du er og blar deg gjennom sidene i en nettbokhandel får du kanskje lyst på en bok? Vi velger oss flere: En kokebok, fordi innetid er en god mulighet til å lage sånt som vi vanligvis ikke tar oss tid til. Hva med å endelig lære å lage din egen pasta fra bunnen? En påskekrim, for det må man liksom ha. En spørrebok, for en daglig dose påskenøtter. En god roman og en hobbybok. Og mens vi er inne på hobby: Har vi alt vi trenger til å male egg og lage noe koselig påskepynt?

Det er mye du kan lage av gjenbruksmaterialer. Du vet de enslige sokkene hver husstand samler opp i varierende mengder? Fyll dem med ris, knytt et bånd litt over midten og enda et noen centimeter fra toppen. Klipp toppen i to, og deretter i form av ører. Lim eller tegn på øyne, nese og tenner.

Vi sier ikke at du vinner noen designpris her, men det er et hyggelig hobbyprosjekt! Kjenner du at du trenger en grundigere oppskrift og et litt lekrere resultat for å finne motivasjonen, selger både Panduro, Sløyd-Detaljer og Creativ Company ferdige hobbypakker. Og alle har nettbutikk.

Det er en litt snål forsamling, jeg ser det. Men ser du at det er enslige sokker forvandlet til påskeharer?
Det er en litt snål forsamling, jeg ser det. Men ser du at det er enslige sokker forvandlet til påskeharer? Vis mer

Trenger du en hobby til? Hvis du ennå ikke har begynt, er det nå du får tid til å skrive corona-dagbok. Allerede på dag én med stengt skole utbrøt husets trettenåring: «Dette kommer til å være en sånn tid vi vil fortelle barnebarna om!» Men hva skal vi fortelle? Hva kommer vi til å huske? Hvordan var stemningen i heimen fra dag til dag? Skriv det ned!

Hverdagsluksus

Mitt favorittråd når det kommer til egenpleie, er søvn. Ekspertene sier da også at vi trenger mer søvn nå.

På en god nummer to av alle egenpleieråd, er små glimt av luksus i hverdagen. Da er det greit å vite at både apotek og parfymeri også leverer varer på døra. Om du vil prøve deg på hjemmefarging eller la etterveksten vokse ut er opp til deg, kanskje er en vårlig neglelakk nok til å lyse opp tilværelsen for en stund?

Sjøl var jeg så optimistisk i gjerningsøyeblikket at jeg bestilte solkrem også. Jeg velger å tro at påskesolen kommer til å treffe terrassen.

Gulere enn dette blir det ikke! Kopp fra Kremmerhuset.no.
Gulere enn dette blir det ikke! Kopp fra Kremmerhuset.no. Vis mer

Og apropos sol, har jeg falt for en knallgul påskekopp med harepus på. Den skal jeg drikke morgenkaffen min fra, helst i nevnte påskesol på terrassen.

Jeg trenger noe fint å se på, nå enda mer enn før. Derfor plukker jeg inn noen fine greiner til å henge påskens nymalte egg på, og jeg har tenkt å kjøpe blomster minst én gang i uken. Blomsterbransjen er en av de som merker coronakrisa best, ingen arrangerer noe som helst lenger. Privatkunder er de eneste bransjen har igjen.

Flere blomsterbutikker setter nå varer utenfor butikken og lar kunder betale med vipps for å slippe trengsel i små butikklokaler. Mange tilbyr også levering om du ikke kan eller bør gå ut av døra.

Gratis underholdning

Det er så lett å si at vi må støtte små lokale butikker og kafeer om vi skal ha et tilbud når verden går tilbake til en ny normal. Og det stemmer jo. Men for dem som allerede er økonomisk rammet, er det lettere sagt enn gjort.

Da er det jammen fint å ha gode, gamle NRK! Her finnes det en gullgruve av serier, filmer, tv- og radioprogrammer og podcaster. Og det beste er at du allerede har betalt for innholdet gjennom TV-lisensen. Her leser du hvordan du kommer i gang, og får noen gode mimretips på kjøpet.

I Facebook-gruppa Podcasttips Filt får du tips til gode podcaster, og her er NRK-ansattes egne favoritter fra inn- og utland.

I tillegg har folk endelig oppdaget at det går an å være sosial uten å møtes, og alle løsninger for digital sosialisering er et gode nå. Her viser vi deg hvilke muligheter som finnes.

Høyt oppe på lista over ting coronakrisa har gitt oss som vi håper å ta med oss videre, er konserter og foredrag som strømmes på nett. Der betaler du artistene etter lyst og evne.

Ja, og hele påsken får du servert leseverdige saker på Vi.no. Vi har blant annet en god bunke kriminalhistorier fra virkeligheten på lager.

Hjemmepåsken kan bli fin, den altså. Annerledes, men fin. Det eneste jeg mangler nå, er nye joggesko. Ikke fordi jeg har tenkt å jogge, men fordi jeg elsker følelsen av nye joggesko mot bar asfalt i vårsolen. Det er barndomsminne, det. Må bare bestemme meg for om årets variant skal være klassiske kritthvite eller om vi trenger litt mer farger denne våren. Jeg heller mot det siste.

Og om knallfargede joggesko ikke er nok og alt virker mørkt, så trøster jeg meg med lege Wasim Zahids fem grunner til optimisme. For realitetssjekket optimisme er kanskje det vi trenger mest, akkurat nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.