Strikkepinner med på flyet

Det er lov med strikkepinner på flyet, men du kan få trøbbel

Det går greit på Gardermoen, men du kan få trøbbel i utlandet.

LOV ELLER IKKE LOV: Journalist Tone Solberg ble utsatt for en brysk kontrollør i Lisboa som raknet strikketøyet hennes. Foto: Privat
LOV ELLER IKKE LOV: Journalist Tone Solberg ble utsatt for en brysk kontrollør i Lisboa som raknet strikketøyet hennes. Foto: Privat Vis mer

Influens.no:

I følge den megakjente strikkeduoen Arne & Carlos er strikking «håndarbeidets heroin», hvilket i mer edruelig ordelag kan tolkes til «kraftig avhengighetsdannende». Det fikk journalist og forfatter Tone Solberg til fulle kjenne på da hun sjekket inn på flyplassen i Lisboa.

Strikkepinner i luften

Tone forteller: Etter at den romslige håndvesken hadde rullet seg gjennom screeningen, ble den bryskt stanset av en kvinnelig securityansatt. Hun rev strikketøyet opp av vesken og rakte det mot meg: «Vet du ikke at det er forbudt med strikkepinner på flyet?».

Jeg ristet på hodet, og fortalte at jeg i årevis hadde strikket meg gjennom luften. At jeg som journalist reiser oftere enn mange, og at det medbrakte strikketøyet aldri tidligere hadde voldet meg bry.

Raknende masker

Men damen var urokkelig. Resolutt trakk hun rundpinnen ut av den halvferdige genserbolen som var ment å bli en del av sensommergarderoben. At garnet var av lin, og ikke så veldig mye tykkere enn sytråd, gjorde ikke svien mindre da rundt 300 ørsmå masker raknet i fritt fall.

Resultat: På flyturen hjem fikk uroen som strikkingen normalt døyver, fri flyt.

STRIKKENDE GLOBETROTTER: Tone Solberg har strikket seg rundt i verden, men i Lisboa støtte hun på problemer. Foto: Privat
STRIKKENDE GLOBETROTTER: Tone Solberg har strikket seg rundt i verden, men i Lisboa støtte hun på problemer. Foto: Privat Vis mer

Les også Tones tips om Spanias beste rødvin. Nei, det er ikke Rioja!

Er strikkepinner terrorvåpen?

Etter denne reisen har jeg måttet spørre meg selv om hvordan det er mulig at en strikkepinne i tykkelse 2 ½ kan bli låst ned i bøtta for potensielle terrorvåpen. Strikkepinner kan vel umulig volde større skade enn en BIC-penn?

Jeg har kommet frem til at svaret i hvert fall er todelt. Først og fremst har det sammenheng med panikken etter angrepet på tvillingtårene i New York i 2001. Fra da av er alle flypassasjerer over hele verden blitt behandlet som potensielle forbrytere. Fredsommelige strikkere inkludert.

Det beste rådet er at du prøver deg frem og opptrer høflig, både på egne og pinnenes vegne. Tone Solberg

En kort periode var strikkepinner som håndbagasje forbudt i USA, men dette ble i følge Transportation Security Administration opphevet etter kort tid.

Som generell regel gjelder dette også for resten av verden, men praksis kan variere fra flyplass til flyplass – og fra flyselskap til flyselskap. Jeg har senere sjekket inn på samme flyplass i Lisboa, med strikketøy og uten problemer.

Kanskje vil du ta med deg strikketøyet ditt på cruise? Her er alt det andre du bør pakke på cruiseferie.

Full forvirring

Andre del av det todelte svaret er derfor vilkårlighet. Jeg innbiller meg at akkurat «min dame» i Lisboa rett og slett hadde en dårlig start på dagen, og fikk utløp for egen frustrasjon ved blant annet å nappe til seg strikketøy i sikkerhetskontrollen.

På Avinors hjemmesider er strikkepinner ikke inkludert på listen over gjenstander som «anses å kunne benyttes som våpen», noe kommunikasjonsjef Kristian Løksa kan bekrefte:

– På alle våre lufthavner går det fint å ta med seg strikkepinner gjennom sikkerhetskontrollen. Vi vet at passasjerer har ulike opplevelser på lufthavner rundt om i verden. Det kan dessverre ikke vi gjøre så mye med, men dersom man ikke får dem gjennom sikkerhetskontrollen i utlandet, kan det sendes som innsjekket bagasje.

RUNDPINNER: Tone er ikke den eneste som tar med seg strikketøyet sitt på reise. Hennes tips er å bruke rundpinner som ser mer harmløse ut. Foto: Privat
RUNDPINNER: Tone er ikke den eneste som tar med seg strikketøyet sitt på reise. Hennes tips er å bruke rundpinner som ser mer harmløse ut. Foto: Privat Vis mer

Ifølge strikkemagasinet.side2.no er strikkepinner ikke omfattet av EUs felles regelverk for hvilke gjenstander man ikke kan ta med gjennom sikkerhetssjekken. Det er derfor opp til den enkelte flyplass hvordan de forholder seg til dette.

Drømmer du om å ta med deg strikketøyet til utlandet for godt? Her er tipsene til hvor i utlandet du lever ekstra godt som pensjonist.

Strikk i Norden

Noen flyplasser tillater alle typer strikkepinner, mens andre bare slipper gjennom pinner av tre og plast. Informasjon om dette finnes ofte på flyplassens hjemmeside. Strikkebloggere på nettet kan derimot fortelle at de offisielle reglene ikke alltid gjelder i praksis. Det beste rådet er at du prøver deg frem og opptrer høflig, både på egne og pinnenes vegne.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.