Kom ut av skapet i voksen alder:

«Det er ikke hver dag en dame på 55 år smugler en 64 år gammel dame inn på hotellrommet sitt!»

Jorun Børstad (72) og Lise Skilnand (63) hadde vært gift med en mann på hver sin kant i 27 år da de fant hverandre på datingsiden Gaysir. - Lenge visste jeg nesten ikke at det gikk an å være lesbisk, så jeg tilpasset meg i stedet de sosiale normene, forteller Jorun.

SAMMEN FOR LIVET: Jorun Børstad (72) og Lise Skilnand (63) er det første lesbiske paret som har blitt viet i Bærum Rådhus. Foto: Privat
SAMMEN FOR LIVET: Jorun Børstad (72) og Lise Skilnand (63) er det første lesbiske paret som har blitt viet i Bærum Rådhus. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Går det bra?

- Joda, her går det bra. Går det bra med deg?

Omtrent sånn startet chatten på Gaysir da Lise Skilnand (63) tok kontakt med Jorun Børstad (72) den aller første gangen for åtte år siden.

- Det er begrensa hvor mange som er på Gaysir i vår aldersgruppe, så da det kom inn ei ny ei, heiv jeg meg over henne, sier Lise.

Jorun hadde såvidt vært innom Match.com før hun ble klar over at det fantes en datingside dedikert til homofile og lesbiske. Hun valgte chattenavnet Silda fordi Cecilie og Cecilia som hun hadde tenkt å kalle seg var opptatt.

- Jeg hadde en rar følelse i kroppen da jeg opprettet den profilen, forteller Jorun.

Overveldende ny verden

Det skulle vise seg at de to damene hadde spesielt mye til felles. I barndommen hadde de begge dratt på campingferier i Norge og som voksne tilbrakte de feriene i båt. De stemte omtrent det samme og hadde samme livssyn. De hadde begge to barn og hadde vært gift med en mann på hver sin kant i 27 år.

Og de var begge lesbiske.

Først nå, i voksen alder, hadde de klikket seg inn på chattesiden Gaysir. Lise innrømmer at det var overveldende å oppdage Gaysir:

- Jeg mista bakkekontakten noen uker, jeg altså. Jeg holdt på å gå amok. Det var jo en ny verden som åpnet seg.

Da Lise og Jorun møttes utenfor internettet, var det ikke en umiddelbar suksess. Det var en januardag i Oslo og de skulle begge på et treff arrangert av «Late Bloomers», en undergruppe av FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, for de eldre lesbiske kvinnene i Norge. Det var rekordmange påmeldte. Først skulle det spilles bowling.

- Jeg hadde nakkeprolaps og kunne ikke spille, så jeg snakket med noen andre mens Jorun bowlet. Jeg var så stressa hele den dagen og kvelden der, sier Lise.

For etter bowlingen fant hun raskt ut at akustikken på stedet de skulle spise middag var helt uutholdelig. Hun ga opp.

Seksuell kvinnehelse

På det neste treffet for aldrende lesbiske kvinner, som var et kurs i seksuell kvinnehelse, gikk alt så meget bedre.

- Jorun var redd for at noen av de andre damene skulle stikke av med meg. Hun spurte om jeg kunne tenke meg å være med henne hjem etter at kurset var ferdig, husker Lise.

Det ble til at Jorun ble med Lise, som bodde på Oslo Plaza i forbindelse med kurset som gikk over to dager.

- Før det hadde vi prata masse sammen altså. Jeg synes vi prata så godt sammen. Lise var så god til å lytte. Det er ikke lett å finne noen som er det, synes jeg da, sier Jorun.

- Det er ikke hver dag en dame på 55 år smugler inn en 64 år gammel dame på hotellrommet sitt! Det sa jeg i bryllupstalen min også. Da lo folk godt, forteller Lise.

De giftet seg i juni for tre år siden. Frieriet var det Jorun som ble nødt til å stå for. Lise hadde vært gifteklar en god stund før spørsmålet kom og gitt klar beskjed om at det var uaktuelt for henne å fri, i og med at Jorun var den som trengte tenketid.

LANGTIDSPROSJEKT: Det tok lang tid for både Jorun og Lise å erkjenne at de var lesbiske. De så ikke på det som en reell mulighet før de var godt voksne. Foto: Privat
LANGTIDSPROSJEKT: Det tok lang tid for både Jorun og Lise å erkjenne at de var lesbiske. De så ikke på det som en reell mulighet før de var godt voksne. Foto: Privat Vis mer

Frieri på årets verste dag

- Jeg hater Valentinsdagen, så det ble den dagen Jorun valgte å fri, sier Lise.

Jorun hadde bestemt seg for at det skulle skje under en lunsj på Egon i Sandvika, men da de satt der begynte hun plutselig å tenke på at hun kunne få «nei». Det ville bli for flaut. Hun ventet helt til middag hjemme i leiligheten ved Bærums Verk. De spiste laks, husker hun, men det virket for skummelt å gå ned på kne.

- Jeg var så redd for at jeg ikke skulle komme meg opp igjen, men jeg skulle nok klart det, sier Jorun.

Det ble til at hun spurte over bordet. Hun husker ikke hva hun sa, men det gjør Lise:

- Du spurte bare om jeg ville gifte meg med deg og jeg sa «ja» etter to sekunder, for å sjekke om du tulla.

Lise og Jorun er det første lesbiske paret som har blitt viet i Bærum Rådhus. Etter vielsen hadde de en fest med sine 36 nærmeste på Holmen Fjordhotell. Det var viktig for dem begge. Den første gangen de giftet seg, var det ikke fest, mer en praktisk inngåelse av en kontrakt.

Jorun kom ut av skapet i oktober 1996, forteller hun. For Lise tok det lenger tid.

- Jeg tror ikke jeg skjønte det helt før vi ble kjærester egentlig, sier hun.

Familiens reaksjoner

Ingen av dem har følt at de har undertrykt følelser, vært ulykkelige eller blitt dårlig behandlet for legningen sin, forteller de. Da de kom ut til familiene sine, tok alle det veldig pent. Det eneste familien var bekymret for, var nettopp om det hadde vært tøft å undertrykke følelsene sine.

Samtidig forteller de begge at det ikke var et reelt valg for dem å leve i et lesbisk forhold på den tiden de var gift med menn. Homofili for menn var ulovlig frem til 1972 og sosialt uakseptert mye lenger. Selv om det ikke var en lov mot lesbiske forhold, føltes det like forbudt, forteller Jorun. Hun visste innerst inne at hun var lesbisk lenge før hun valgte å skille seg.

- Jeg husker at jeg først ble veldig opptatt av kvinnefrigjøring, så ble jeg opptatt av Kim Friele og det hun sto for. Men lenge visste jeg nesten ikke at det gikk an å være lesbisk, så jeg tilpasset meg i stedet de sosiale normene. Jeg tenkte bort den lesbiske siden min, men tankene kom selvfølgelig alltid tilbake.

Jorun tenkte på det i ti år før hun klarte å bryte opp.

- Jeg ville at sønnene mine skulle ha en far og jeg var også redd for det økonomiske fordi det var mannen min som jobbet. Jeg hadde ikke utdanning og så for meg at det kom til å bli veldig tøft, forteller hun.

For Lise tok det lang tid å erkjenne at hun var lesbisk. Hun skjønte det egentlig ikke helt før hun hadde blitt sammen med Jorun, forteller hun. Men før det traff hun en annen dame fra Late Bloomers. De møttes på Oslo S og hadde en god prat om hvordan det er å innse at man er lesbisk i voksen alder. Etter den timeslange samtalen skjønte Lise gradvis at det var det hun var.

På toget hjem til Horten var hun så sliten at hun nesten sovnet. Da hun først fant ut av det og sa det, sa hun det til alle, ikke bare familien. Folk hun møtte i butikken for eksempel.

En dag var det en bekjent hun møtte tilfeldig som kommenterte: «Jøss, som du stråler, a!»

Lise svarte momentant:

- Ja, jeg har skilt meg og funnet kvinnen i mitt liv, skjønner du!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.