Hvor ble det av servisene?

Det en gang så populære servise stuper i verdi

Gammeldags og unødvendig, sa man på 80-tallet og byttet vekk gullkantet porselen med hvit keramikk. I dag vil vi ha begge deler, men bare så langt plassen tillater det.

KOMBINER: Hva med gamle kopper til nye asjetter? Trenden er å blande gammelt og nytt - brukt og ubrukt. FOTO: Ina Kjøstvedt.
KOMBINER: Hva med gamle kopper til nye asjetter? Trenden er å blande gammelt og nytt - brukt og ubrukt. FOTO: Ina Kjøstvedt. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Før var det status. Folk som hadde lyktes i livet, struttet av stolthet når de åpnet dørene til skjenken og viste fram et 24-delers servise til bruk i påkommende tilfeller.

– Kanskje det ikke var så ofte man hadde 24 gjester, men det var i alle fall flott å ha serviser med navn som Porsgrund, Rosenthal og Bayern, sier Tor Buaas, servise-ekspert og hyppig bidragsyter til bladet Samler & Antikkbørsen.

Visst finnes de fremdeles, både nye og gamle, noen av dem falmet etter tøffe turer i oppvaskmaskinen, andre med kakk i kanten som minne fra en litt rask hverdagsfrokost.

Men trendene, samværsformene, maten og spisevanene endrer seg. Servisene produseres dessuten billigere, og de aller fleste har råd til å fylle skapene med tallerkener, kopper og krus.

Les også: Den gamle tollekniven kan være verdifull

Fra saus til müsli

– Vi har gjort om det som før var et sausenebb til en müslibolle, forteller Sofia Sandblom, markedssjef hos Porsgrunds Porselen. Hun snakker om det prisbelønte serviset Spire fra 1952, som ble modernisert i vinter. Produsenten tilpasser seg en ny tid. Tallerkenene er blitt større, og koppene er mer anvendelige. Sandblom sier det generelt er to forhold som har endret seg:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.