Festmote for voksne kvinner

Derfor skal du ikke kle deg etter alderen

Andre hensyn er mye viktigere. Her er moteforbildene for voksne damer!

STILIKON: Den amerikanske skuespilleren Robin Wright er et praktforbilde for modne kvinner i sin beste alder, mener norsk trendforsker. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB Scanpix
STILIKON: Den amerikanske skuespilleren Robin Wright er et praktforbilde for modne kvinner i sin beste alder, mener norsk trendforsker. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB Scanpix Vis mer

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Vi er inne i årets fremste festsesong, og jule- og nyttårsfeiringen åpner opp for å kunne kle seg i de mest glamorøse plaggene vi har hengende i skapet.

Men det kan brått bli litt mindre stas å pynte seg til selskap hvis du føler at det som en gang var favorittkjolen din ikke sitter som et skudd lenger. Klærne i butikken og motemagasinene vises gjerne på smekre 20-åringer, så der er det heller ikke alltid så mye inspirasjon å hente. På tide å se til virkeligheten, og finne ekte forbilder!

Hild Andresen Bergère blogger om mote for 40 pluss på Fine for forty. Hun har bakgrunn som klesdesigner, kaller seg moteinspirator, og ønsker å gi voksne kvinner større selvtillit på klesfronten.

– Klær handler om å ta deg selv på alvor. I Norge er det tradisjon for å tenke at folk skal høre hva jeg sier, ikke se hva jeg har på meg. Sånn funker ikke verden, klær er kommunikasjon, mener hun.

– Ser du altfor stylet eller altfor underkledd ut, vil det komme i veien for det du har å si. For en politiker, for eksempel, er det helt sentralt.

Erna i særklasse

Og apropos politikere, de har moteinspiratoren revet seg mye i håret over:

GODE RÅDGIVERE: Statsminister Erna Solberg er i en egen klasse blant norske politikere på motefronten, ifølge eksperten. Foto: NTB Scanpix
GODE RÅDGIVERE: Statsminister Erna Solberg er i en egen klasse blant norske politikere på motefronten, ifølge eksperten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Norske politikere har lenge vært et sorgens kapittel, mener hun.

– Jeg sukket da jeg så «House of Cards», det er så langt fra virkeligheten her hjemme. Men Erna Solberg (58) har gjennomgått en forvandling de siste årene, jeg har flere ganger tenkt at hun må ha fått seg gode rådgivere. Nå fremstår hun som en statsleder i måten hun kler seg på, her er hun i en egen liga i norsk politikk. Frisyren har mye å si for helhetsinntrykket.

Av andre norske, flotte kvinner trekker moteinspiratoren fram Åse Kleveland (70).

– Hun har kjørt sin egen stil i 50 år, og framstår stram og feminin på samme tid. Legg merke til at hun alltid markerer livet, men holder resten av antrekket stramt, sier Bergère.

– Skuespiller Lise Fjeldstad (80) er vår nye Wenche Foss, mener nå jeg. Hun er så høyreist og flott. I likhet med Kleveland holder hun håret langt, ingen av dem bruker blonder og dill. Flotte forbilder, begge to!

Åse Kleveland og ektemannen Oddvar Bull-Tuhus på premieren av musikalen «Phantom of the Opera». Foto: NTB Scanpix
Åse Kleveland og ektemannen Oddvar Bull-Tuhus på premieren av musikalen «Phantom of the Opera». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Moteinspiratoren trekker også fram Guri Schanke (58) som flink til å bruke farger, og Wenche Myhres (72) kule, tomboyske stil.

– Vi ser henne gjerne smoking i stedet for store kjoler. Rufsete hår og det svære, vakre smilet er hennes beste accessoire, mener hun.

Lise Fjeldstad (80) er vår nye Wenche Foss, mener mote-eksperten. Her sammen med Toralv Maurstad. 3Foto: NTB Scanpix
Lise Fjeldstad (80) er vår nye Wenche Foss, mener mote-eksperten. Her sammen med Toralv Maurstad. 3Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Leker ikke «ung»

Trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye trekker fram den amerikanske skuespillerinnen Robin Wright (53). Hun prøver ikke å kle seg yngre enn hun er.

– Hun er så vakker og kul, mener Øye.

I SIN BESTE ALDER: Robin Wright er 53 år gammel, og Øye mener at hun tar godt vare på seg selv. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP/ Scanpix
I SIN BESTE ALDER: Robin Wright er 53 år gammel, og Øye mener at hun tar godt vare på seg selv. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP/ Scanpix Vis mer

Robin Wright har en lang skuespillerkarriere bak seg, de siste årene er hun mest kjent for sin rolle i Netflix-serien «House of Cards». I TV-serien fremstår rollen hennes som en litt kald og kynisk politiker som alltid er rakrygget og kledd i klassiske, stilrene og eksklusive antrekk.

Utenom TV-skjermen har Wright en langt varmere og vennligere utstråling, men hun er like stilsikker i klesveien som hun er i president-rollen sin.

Øye mener at Wright ikke leker «ung», men at hun likevel klarer å kle seg kulere og mer stilfullt enn flere unge fashionistaer.

PRESIDENTFRUE: Robin Wright spiller USAs førstedame, og senere USAs president i den prisbelønnede Netflix-serien «House of Cards». Foto: NTB Scanpix
PRESIDENTFRUE: Robin Wright spiller USAs førstedame, og senere USAs president i den prisbelønnede Netflix-serien «House of Cards». Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Du ser at hun tar vare på seg selv i den alderen hun er i, men hun har en avslappet holdning som jeg bare elsker, poengterer Øye videre.

Personlighet og kroppsfasong

Hvis du tenker at du bør kle deg etter alderen når du velger festantrekk, bør du tenke om igjen, ifølge den erfarne stylisten Hilde Ottem. Alder betyr ingenting, i stedet bør vi ta hensyn til ting som kroppsfasong og personlighet.

– Har du flotte bein – vis dem gjerne fram i et skjørt som ikke er altfor kort, og kombiner dette med flotte strømper og sko. Har du fin midje, byste, armer og rygg må du gjerne vise fram alt du vil av dette, men gjør det med stil, tipser Ottem.

– Og det er vakkert å være voluminøs om du bare bruker rett snitt og godt undertøy som sitter riktig, legger hun til.

Er du på shopping og synes det er vanskelig å finne noe du liker, mener stylisten at du kan starte med å lete etter enkle, stilrene plagg som du kan style opp eller ned med tilbehør.

– En enkel kjole eller et skjørt kan du løfte med kule smykker, sko, veske, skjerf eller briller – dette er tilbehør som lett kan sprite opp et enkelt antrekk. Bare husk å ikke bruke alt på én gang, har du et par store statement-øredobber, er dette ofte nok, sier Ottem.

– Velg kvalitet

Både av hensyn til miljø og økonomi, vil det som regel lønne seg å kjøpe tidløse plagg av god kvalitet. Dette koster mer, men plaggene varer også lenger.

Ottem nevner kvaliteter som silke, kasjmir, ull og skinn.

– Et lekkert skjørt sammen med en nydelig kasjmirgenser, superlekre sko, kul veske og et sjal kan være like lekkert til fest som en kjole, mener stylisten.

Har du en fin genser med V-hals, kan denne også passe fint til fest - bare snu den bak fram, tipser Ottem.

STYLIST: Hilde Ottem. Foto: Yvonne Wilhelmsen
STYLIST: Hilde Ottem. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Da blir utringningen bak, og det ser veldig feminint og sensuelt ut, sier hun.

Ottem kommer også med eksempel på et annet antrekk som kan funke på fest:

– Et langt plisséskjørt kombinert med en silkebluse eller en tynn, fin pologenser, støvletter med elegant hæl og noen store, typete briller – om du bruker briller.

Unngå klesblemmene

Det skal ikke så mye til før et antrekk går fra å være klassisk til å bli overdrevet, mener Ottem.

Og akkurat dette er en typisk klestabbe som er grei å være obs på.

– Har du en altfor kort kjole på deg som i tillegg har mye dyreprint på seg, er dette veldig ekstremt. At plagget har dyreprint er som regel nok, det behøver ikke å være kort i tillegg, sier Ottem.

Den gylne regelen er som oftest «less is more».

Stylisten råder deg derfor å styre unna følgende:

  • Et antrekk fulldekket av glitter
  • Altfor gjennomsiktige klær
  • Plagg med billig og slitt kvalitet
  • Liker du dyreprint, hold deg til ett plagg – la resten av antrekket være enkelt
  • For mye sminke – spesielt når du ikke er så erfaren på sminkefronten.