Julefeiring og forventningspress:

Derfor reiser jeg aldri hjem til jul

Mammas venninner synes synd i henne. Men jeg reiser aldri mer hjem til jul.

FLYJUL: Jeg kan nesten ikke tenke meg verre sted å starte juleferien enn på en flyplass. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
FLYJUL: Jeg kan nesten ikke tenke meg verre sted å starte juleferien enn på en flyplass. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): - Hva? Reiser dere aldri hjem til jul? Er det ikke trist å feire uten familien? Blir ikke foreldrene dine lei seg?

Reaksjonene lar aldri vente på seg når jeg avslører at jeg ikke lenger reiser hjem til jul. Sjokk og vantro er gjengangere. Blikkene virker ikke mer opplyst når jeg svarer at jeg aldri reiser «hjem», jeg ER jo «hjemme». Jeg har min egen familie, og har hatt det lenge. Og jeg kan ikke forestille meg noe mer stressende enn å skulle prøve å leve opp til andres forventninger ved å feire ett år her og ett år der, eller dele juledagene mellom ulike byer og familier.

Ingen rom i herberget

La meg ta deg med tilbake til det herrens år 2000, der min lille families julehistorie starter:

Vi forlovet oss julen før, og forbannet oss på at det skulle bli den siste vi feiret hver for oss. Det var vi som var familien nå, kjæresten min og jeg. Så vi la opp et løp vi så andre rundt oss leve etter; annenhver jul hos hans og min familie. Hans flokk bor i nord, min i vest, sjøl bodde vi i Oslo og jobbet skift, og slik hadde det seg at jeg hadde vakt lille julaften om kvelden. Man får ikke byttet bort sånt som redaksjonens unge og barnløse - selv om man skal reise langt, så avreisen ble satt til tidlig julaften morgen. Allerede der burde vi ha skjønt at julefølelsen kom til å få seg en knekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.