
Sjekk hvor mye de gamle gjenstandene er verdt
(Vi.no): Mange tradisjoner knytter seg til dåpen, enten den er av religiøs karakter eller bare regnes som en navnedag.
Les også: Slik ble heksene avslørt i påsken
Men barnet, den nye verdensborgeren, skal uansett feires av hele familien – og gaver hører med.

Dåp eller navnedag er den første store anledningen i et barns liv.
Gaver til den nyfødte
Særlig har sølvskjeer og barnebestikk med eventyrmønster vært populært som dåpsgave, men også rangler og biteringer.
I arabiske land gis det tradisjonelt gull, mens man i Europa i generasjoner har gitt gjenstander i sølv.
Les også: Disse 65 redskapene måtte mor ha på kjøkkenet
«Født med en sølvskje i munnen»
I England var tradisjonen at faddere ga sølvskje til dåpsbarnet, hvis de hadde råd til det. Derav uttrykket «å være født med en sølvskje i munnen».

Dåp eller navnedag
Tradisjonen med dåp er en kristen seremoni for å markere den kristnes inntreden i kirken. Det var lovpålagt å døpe barnet få dager etter fødsel. Det er i dag vanlig å døpe barnet ved 3-5 måneders alderen.
Humanistisk navnefest er en feiring av at et barn er født og har fått sitt eget navn. Seremonien er en feiring på et humanistisk grunnlag. Foreldrene ønsker at familie og venner skal få hilse på barnet og for at barnets navn skal bli «offentlig» kjent.



Tradisjoner
Den århundrelange tradisjonen i Norge med å gi edelt metall i dåpsgave har sammenheng med forestillingen om at gull og sølv kunne avverge onde makter. Skikken med å legge sølv i vuggen eller feste en sølje i dåpsbarnets klær, har vært levende opp til våre dager.

Har du slike liggende? De er ettertraktet på bruktmarkedet
Siden Viktoriatiden (1837 til 1901) har en av de mest populære dåpsgavene for en guttebaby vært en sølvpokal eller sølvkopp. I Norge var det ikke uvanlig at dåpsgaven for jentebabyer var en sølje til bruk senere i livet, eller andre gjenstander i sølv hun kunne videreføre til sine barn som arv, spiseredskaper eller smykker. Har du et dåpsbarn i vente og du ønsker å gi en minneverdig gave, er sølv en verdig gave, spesielt om det er gravert barnets navn og dåp- eller navnedag.
Les mer: Dette spiste nordmenn under krigen
Kjøp brukt
Det er mye å spare på å kjøpe bruk sølvtøy og smykker. I dag koster en ny vanlig barneskje i sølv ca. 1000 kroner, men en brukt skje får du til halve prisen. Mange sølvgjenstander til barn har gravering, og er du heldig kan du finne barnets navn ferdig inngravert på en gammel skje.

Eggeglass og serviettring i sølv med inngravering var også vanlig å gi til den nyfødte og slike gjenstander er det også mulig å kjøpe brukt.
Også emaljesmykker til barn er det god pris på hvis du kjøper brukt. Små hjerter og kors i gull er det mange kjøper og det er lett å finne slike smykker brukt. Søk på nettet og i bruktbutikker. Prisene vil variere.
Arvegjenstander til barnebarna
Har du fått barnebarn kan det være hyggelig å gi gjenstander fra eget smykkeskrin eller sølvtøyskuffen. Finn gjerne fram gamle sølvsaker som har gått i arv og som neste generasjon kan få glede av.
Les mer: Disse navnene var populære for 100 år siden

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.