Utroskap blant godt voksne

Derfor er vi utro etter 50

– Én gruppe er oftere utro enn resten, opplyser psykolog.

UTRO: Det er svært vanskelig å reparere forholdet etter utroskap, men det finnes håp dersom begge er innstilt på det, mener psykolog. Foto: Scanpix.
UTRO: Det er svært vanskelig å reparere forholdet etter utroskap, men det finnes håp dersom begge er innstilt på det, mener psykolog. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det vil overraske meg om folk ikke har den tanken av og til, det er veldig vanlig å tenke på dette.

Psykolog Andreas Løes Narum ved Parweb.no snakker om tanken på utroskap etter mange år sammen med partneren sin.

– Så lenge du har kjønnsdrift er det naturlig å tenke på andre mennesker som kjønnsobjekter, legger Narum til.

Opptil 50 prosent er utro

Mads Hagebø, familieterapeut ved Systemterapi, er enig med Narum.

– Fantasien handler nok om å ha sex med andre enn sin partner uten at man tenker på konsekvensen av tillitsbruddet. Ikke selve tanken på å ville svikte partneren, mener Hagebø.

Men hvis tillitsbruddet kommer for en dag, skaper det som regel svært mye drama og kan få alvorlige konsekvenser. For enkelte kan dette være bidragsyteren til livets verste krise.

Psykolog Narum har gjennomført flere studier på utroskap, og har samlet inn mye data om temaet.

I en av Narums undersøkelser deltok 3800 personer i alderen 18-100 år. Ett av spørsmålene respondentene svarte på var «Har du noen gang vært utro?».

– Når folk rapporterer selv, er det alltid noen som lyver, så man kan ikke stole helt på resultatene. Men våre tall viser at mellom 20-50 prosent sier at de har vært utro på et eller annet tidspunkt, forteller psykologen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.