Menn i forhold med yngre kvinner

Derfor dater yngre kvinner eldre menn

Hvorfor blir unge kvinner tiltrukket av vesentlig eldre menn? Her får du forklaringen.

STOR ALDERSFORSKJELL: I 2006 skal Jack Nicholson ha innledet et romantisk forhold til sin 48 år yngre medskuespiller Paz de la Huerta. Forholdet varte dog ikke ut året. Drøy aldersforskjell, vil mange kanskje si. Men det er flere grunner til at unge, vakre kvinner tiltrekkes av vesentlig eldre menn, ifølge ekspertene. Foto: Scanpix.
STOR ALDERSFORSKJELL: I 2006 skal Jack Nicholson ha innledet et romantisk forhold til sin 48 år yngre medskuespiller Paz de la Huerta. Forholdet varte dog ikke ut året. Drøy aldersforskjell, vil mange kanskje si. Men det er flere grunner til at unge, vakre kvinner tiltrekkes av vesentlig eldre menn, ifølge ekspertene. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Vi ser det hele tiden; mannlige Hollywood-kjendiser viser seg hånd i hånd med unge, smellvakre kvinner.

Mange av oss «vanlige, dødelige» spør oss gjerne: hva er det hun ser i ham?

Vi har spurt to eksperter: Hva er grunnen til at unge, attraktive kvinner dras mot vesentlig eldre menn?

- Gammel tradisjon

- Vi ser jo at menn med makt - gjerne finansmoguler eller politikere, er sammen med slike kvinner. Et eksempel er president Donald Trump. Han er sammen med en veldig vakker dame, og mange tenker kanskje at «hun er jo helt blåst!», ler Haakon Aars, lege, spesialist i psykiatri, samfunnsmedisin og klinisk sexologi .

Han sier en del vakre kvinner velger seg eldre menn for å selv komme i posisjon.

- Spørsmålene er: hvor lenge holder det, hvor lenge gidder disse kvinnene det?

HAAKON AARS: Lege, spesialist i psykiatri, samfunnsmedisin og klinisk sexologiFoto: Lommelegen.
HAAKON AARS: Lege, spesialist i psykiatri, samfunnsmedisin og klinisk sexologiFoto: Lommelegen. Vis mer

Aars tror at fenomenet først og fremst handler om gamle tradisjoner.

- Tradisjonelt sett skal jo mannen helst være fem år eldre enn kvinnen, kanskje ti år eldre. Dette går langt tilbake i tid, men det er jo ikke så lenge siden at Ibsen skrev sine stykker hvor kvinnen var underlagt mannen, sier han.

Går vi tilbake til bondesamfunnet, var det slik at kvinnen skulle forsørges, mener Aars.

- Kvinnen skulle finne seg en mann som jobbet og som kunne ta hånd om henne. Denne tradisjonen har kanskje fulgt oss videre, sier legen.

- Biologiske faktorer

Så handler det også om biologi, mener Aars:

- I gamle dager giftet mannen seg gjerne med en femten år yngre kvinne fordi hun skulle føde barna hans. Det er en kjensgjerning at menn kan produsere barn opp til høy alder, sier han.

ATLE AUSTAD: Psykolog og spesialist i klinisk sexologi. Foto: Privat.
ATLE AUSTAD: Psykolog og spesialist i klinisk sexologi. Foto: Privat. Vis mer

Atle Austad er psykolog og spesialist i klinisk sexologi, og han tror at fenomenet handler mye om at kvinner ser på eldre menn som mer maskuline enn yngre menn.

- Jeg tror det primært er de kvinnene som liker mandighet som faller for eldre menn. Noen eldre menn er mer trygge på seg selv, mindre selvkritiske og mindre opptatt av å skulle levere bra nok, sier Austad.

Spesialisten forteller at enkelte «pent brukte», sosioøkonomisk godt stilte menn, gjerne med barn, kan tiltrekke seg yngre kvinner.

- Kvinnene ser at disse mennene kan få barn, og at de er opptatt av å være gode fedre. En slik mann er gjerne villig til å gi kvinnen barn. Da er vi inne på helt grunnleggende, biologiske faktorer som et godt grunnlag for å få et bra avkom og oppfostre avkommet godt, reflekterer Austad.

- Seksuell trygghet

I tillegg handler det om det ytre:

- At menn velger unge, vakre kvinner, går på utseendet. En faktor her er at det er lettere for mange menn, rent kosmetisk og eldes med en yngre kvinne enn det er for en kvinne og eldes med en yngre mann, mener Aars.

Atle Austad tror at enkelte eldre menn blir mer «grådige» senere i livet:

- De tar for seg, nyter livets gleder, inkludert sex med større innlevelse, tilstedeværelse, begjær uten å tenke på å prestere og de har mer fokus på intimitet. Jeg kaller det «pornonært» - mer begjær, mer lek, mer intimitet og kontakt, sier spesialisten.

Han legger til:

- Det gir nok økt trygghet seksuelt, og gir mer seksuell tilfredshet og tilstedeværelse i kontakten. Slikt tenner jo alle på, absolutt også yngre kvinner.

«Sugar daddy»

Uttrykkene «Kjærlighet har ingen grenser» og «Alder er ingen hindring», ringer positivt i de flestes ører. Finnes det likevel noen grense for hvor mye yngre kvinnen kan være i forhold til mannen hun er sammen med?

Vi nevner noen eksempler:

34 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Her hjemme er skuespiller Toralv Maurstad (92) gift med Beate Eriksen (58). Foto: Scanpix.
34 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Her hjemme er skuespiller Toralv Maurstad (92) gift med Beate Eriksen (58). Foto: Scanpix. Vis mer
30 ÅRS ALDERSFORSKJELL: De fleste har fått med seg at politiker Per Sandberg (58) har blitt kjæreste med Bahareh Letnes (28). Foto: John T. Pedersen/Dagbladet.
30 ÅRS ALDERSFORSKJELL: De fleste har fått med seg at politiker Per Sandberg (58) har blitt kjæreste med Bahareh Letnes (28). Foto: John T. Pedersen/Dagbladet. Vis mer
24 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Verdens mest omtalte president Donald Trump (72) er gift med Melania Trump (48). Foto: Scanpix.
24 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Verdens mest omtalte president Donald Trump (72) er gift med Melania Trump (48). Foto: Scanpix. Vis mer
46 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Den verdenskjente, spanske kunstneren Pablo Picasso (død 91 år gammel) var gift med blant andre Jacqueline Roque (død 59 år gammel). Foto: Viola.bz.
46 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Den verdenskjente, spanske kunstneren Pablo Picasso (død 91 år gammel) var gift med blant andre Jacqueline Roque (død 59 år gammel). Foto: Viola.bz. Vis mer
48 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Den amerikanske skuespilleren Jack Nicholson (81) har gjennom livet blitt knyttet til en rekke unge kvinner. Ifølge amerikansk sladderpresse datet han for eksempel modell og skuespiller Paz de la Huerta (33) i 2006. Foto: Scanpix.
48 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Den amerikanske skuespilleren Jack Nicholson (81) har gjennom livet blitt knyttet til en rekke unge kvinner. Ifølge amerikansk sladderpresse datet han for eksempel modell og skuespiller Paz de la Huerta (33) i 2006. Foto: Scanpix. Vis mer

Haakon Aars mener at når aldersforskjellen i parforholdet blir såpass høy som over 40 år vil nok samfunnet syns at dette er rart.

- Det er noe med «sugar daddy» -begrepet (en eldre mann som tilbyr ekstra finansiell og materalistisk støtte til en yngre partner, journ.anm.). En del kvinner synes jo at såpass mye eldre menn er tiltrekkende fordi de kanskje savner en slags farsfigur, eller fordi de har stor politisk eller økonomisk makt, sier han.

Men hvem vet?

- Det kan jo selvsagt bare være kjærlighet. Kjærlighet kan jo være så mangt, avslutter Aars.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.