Den ukjente historien bak verdens mest solgte julesang

Du hører den hver eneste jul, men teksten er sannsynligvis langt dypere - og tristere - enn du har trodd.

AMERIKANSK JUL: Irving Berlins «White Christmas» var tittellåta i musikalfilmen med samme navn. Bing Crosby, Rosemary Clooney, Vera Ellen og Danny Kaye spilte hovedrollene i filmen. Foto: Moviestore/REX/NTB
AMERIKANSK JUL: Irving Berlins «White Christmas» var tittellåta i musikalfilmen med samme navn. Bing Crosby, Rosemary Clooney, Vera Ellen og Danny Kaye spilte hovedrollene i filmen. Foto: Moviestore/REX/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den er sjelelig, lengtende og nostalgisk. Sangen «White Christmas» ble første gang fremført av Bing Crosby første juledag i 1941, bare 18 dager etter angrepet på Pearl Harbor.

Sangen vekker barndomsminner om snø og julefeiring, og er ikke bare den mestselgende julesangen gjennom tidende, men var også tidenes bestselgende singel fram til Elton John ga ut «Candle in the Wind» i 1997, ifølge Guinnes rekordbok.

Sangen spilles over hele verden. Men få vet hvem opphavsmannen til monsterhiten «White Christmas» er, og hvilken trist historie som ligger bak tidenes julesang.

Irving Berlin, som komponerte sangen, kalte den en «en fredssang i krigsstid».

Feiret ikke jul

Irving Berlin ble født i russisk Sibir og døpt Israel Baline. Som liten kom han som flyktning til USA, og oppveksten på Manhattans lower east side skal ha vært tøff.

Klassereisen ble enorm: Den fattige immigranten gjorde etter hvert stor suksess innen showbiz og ble en verdensberømt låtskriver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.