
Følg Vi.no på Facebook
(Vi.no):
Praktisk verktøy eller forseggjort gave. De gamle knivene har sin helt spesielle historie. I dag er de populære samleobjekter.
Les mer: Se verdien på gamle mynter
Kniv i gave
Tollekniven er populær som dåpsgave eller til konfirmasjon, og den følger gjerne eieren livet ut.

Det finnes et utall varianter kniver, men man kan likevel dele dem opp i to kategorier: Staskniven og tollekniven.
Les mer: Figgjo er blitt samlerobjekt

Staskniv
Staskniver er som regel rikt dekorerte, inngravert med monogram, har sølvdetaljer og og gjerne beinskaft. Selv om disse er et kunstverk i seg selv, er de ofte ikke så hendige i bruk.
Til mange bunader er en pyntekniv en del av antrekket på linje med smykker og belter. Bunadkniver er ofte små med graveringsmønster på kniv og slire og de bæres av både kvinner og menn.
Les mer: Emalje er hot på bruktmarkedet
Tollekniv








Tollekniver har et relativt kort, svakt buet og kraftig blad med en spiss som er godt egnet til finarbeid.
Før som nå, blir de like ofte brukt til å rense fisk eller spikke treemner, som til å skjære brød og spekeskinke.
Tollekniven er både verktøy og bordkniv i ett. Tidligere var en god kniv nødvendig i det daglige arbeid. Man brukte den i alle typer situasjoner, enten man jobbet på jordene eller i fjøset, som skogsarbeider eller håndverker.
Kniven hang derfor alltid i beltet. Det medførte også at den noen ganger ble brukt i sinne eller under innflytelse av alkohol.
Les mer: Disse tingene stiger i verdi
Knivens opphav
Både staskniver og tollekniver ble laget av lokale knivmakere.
Også rundt om på gårdene ble det laget kniver, enten av bonden selv eller av omreisende. Knivenes utforming hadde gjerne preg av de lokale skikker, men de ble også influert av de omreisende.
Knivers regionale tilknytning kan derfor noen ganger være diffuse. Noen kniver er spesielt utformet for den regionen den ble brukt i, som for eksempel samekniven.
Samekniv
Den er kraftigere enn tollekniven og velegnet til grovt arbeid, som å «hogge» brensel, til slakting og sløying.
Den er også liten nok til finere bruk, som spiseredskap, samt til å ha hengende i beltet.
Kniver laget av kjente knivsmeder og som er i god forfatning oppnår i dag høye priser på auksjoner og er ettertraktet for samlere landet over. Kanskje du har arvet en gammel kniv som kan være mye verdt!


Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.