«De tar bilder som havner på nett hele tida»

«Grandsharenting» er barnebarnas mareritt. Men sikkerhetseksperten sier ikke kategorisk nei til å dele barnebilder på Facebook. Her er rådene.

Barnebarna skjønner at besteforeldre bare er stolte. Men noen ganger blir det for mye bilder, ifølge Slettmeg.no. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Barnebarna skjønner at besteforeldre bare er stolte. Men noen ganger blir det for mye bilder, ifølge Slettmeg.no. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I vår ble en bestemor i Nederland dømt til å fjerne bilder av barnebarna som hun hadde delt på Facebook og Pinterest. Domstolen slo fast at delingen stred mot GDPR, datalagringsdirektivet. Bestemoren nektet å fjerne bildene hun hadde publisert etter gjentatte oppfordringer fra sin datter, barnas mor.

Eksempelet over er nok ikke så vanlig. Men også her hjemme vokser det fram et nytt begrep: Grandsharenting spiller på de engelske ordene for besteforeldre og deling. For mens foreldregenerasjonen blir stadig mer bevisst på hva de deler åpent på sosiale medier, er besteforeldre mindre kritiske. Det mener Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som er en del av regjeringens satsing på informasjonssikkerhet i Norge.

- Innimellom får vi telefoner fra unge personer som lurer på hvordan de skal gå fram. De er glade i besteforeldrene og skjønner at de bare vil dem godt, men hver gang de har besøkt dem, er bilder fra besøket plastret over internett, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i NorSIS til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.