Særboskap:

De har vært kjærester i 17 år, men kommer aldri til å bo sammen

Stadig flere velger å ikke bo sammen, selv om de er i et fast forhold. De mener de får det beste fra to verdener.

Rita og Stein opplever at andre er misunnelig på deres ordning. De er kjærester med hver sin leilighet, og bor bare sammen når de vil. Foto: Silje Katrine Robinson
Rita og Stein opplever at andre er misunnelig på deres ordning. De er kjærester med hver sin leilighet, og bor bare sammen når de vil. Foto: Silje Katrine Robinson Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Det er veldig deilig å bo alene, men samtidig ha en kjæreste som man kan være sammen med når man vil, sier Rita Midtbø (64).

Da hun og Stein Flagtvedt (71) ble et par for 17 år siden var tanken at de etter hvert skulle flytte sammen. Slik ble det ikke, og det er de glade for i dag.

Les også: Margareta rydder for livet – før døden

– Vi kom begge fra forhold, og ingen av oss hadde egentlig bodd alene. Da vi som unge flyttet hjemmefra, flyttet vi direkte inn med våre respektive ektefeller, forteller hun.

– Selv om vi snakket om å flytte sammen, og til og med var og så på hus, ble det med tiden mindre og mindre aktuelt. Når folk bor alene får de sine særegenheter, og det å tilpasse seg en annen er ikke alltid så enkelt.

Stein er enig. Han mener han selv personifiserer «sær» i ordet særbo.

– Det blir heller ikke enklere når man treffer hverandre i godt voksen alder. Menn og damer er forskjellige, og jeg tror de forskjellene blir forsterket med åra, mener han.

– Vi var mer sammen i begynnelsen, men det har justert seg med tiden. Vi har begge våre særegenheter, og ikke minst forskjellig livsstil. Rita er mer aktiv enn meg, og med i flere klubber. Vi synger begge i kor, men ikke i det samme koret.

Les også: Advarer foreldre mot kausjon

Behov for alenetid

Det praktiske er heller ingen utfordring for paret, de bor så nærme hverandre at de kan spasere den korte veien mellom leilighetene.

Rita mener forholdet vinner på at de bor hver for seg.

Stein har aldri hatt lappen, og liker godt å gå. Fra hans leilighet til Ritas er det en spasertur på femten minutter, noe som passer paret helt perfekt. Foto: Silje Katrine Robinson
Stein har aldri hatt lappen, og liker godt å gå. Fra hans leilighet til Ritas er det en spasertur på femten minutter, noe som passer paret helt perfekt. Foto: Silje Katrine Robinson Vis mer

– Det er veldig deilig å bo alene, men samtidig ha en kjæreste som man kan være sammen med når man vil. Jeg tror det ville slitt mer på forholdet om vi hadde bodd sammen, mener hun.

– Mange sier faktisk at de er misunnelig på vår ordning. Jeg tror at alle har behov for alenetid, men ensomheten må være selvvalgt om man skal trives med den.

Stein kunne ikke vært mer fornøyd med hvordan de har valgt å leve livet, sammen og hver for seg.

– Vi liker å reise og å gå ut sammen, og vi er sammen så godt som hver helg og i alle ferier – om ikke Rita er på jentetur. Selv om vi ikke bor sammen eller er gift, er vi på mange måter som et ektepar, og vi er på telefonen med hverandre hver dag.

Les også: Graviditetstest kan avsløre sykdom – hos menn

Hverdagsliv dreper forholdet

Den eneste ulempen de kan se, er økonomien. De betaler for to leiligheter i stedet for én, men det tar de seg råd til. De mener også de gjør det lettere for sine etterkommere ved å ikke ha felles økonomi.

Stein på besøk i Ritas sofa. Hun trives best hjemme hos seg selv, så ofte er det Stein som besøker henne. Foto: Silje Katrine Robinson
Stein på besøk i Ritas sofa. Hun trives best hjemme hos seg selv, så ofte er det Stein som besøker henne. Foto: Silje Katrine Robinson Vis mer

På 1960-tallet sjokkerte feministen Simone de Beauvoir og filosofen Jean-Paul Sartre omverdenen med sin uvanlige livsstil. De var gift, men mente at for mye hverdagsliv ville drepe forholdet, og valgte derfor å bo hver for seg. Mye har skjedd siden den gang.

Antall aleneboere øker i takt med velstanden. I dag bor 18 prosent av befolkningen alene, ifølge Statistisk sentralbyrå. De siste tiåra er det stadig blitt flere husholdninger som består av én person, og den gjennomsnittlige husholdningsstørrelsen har sunket gradvis.

– Den mest typiske representanten for gruppen særboere er de som er i et stabilt parforhold og fungerer som et etablert par overfor slekt og venner, men som likevel velger å bo hver for seg mesteparten av tiden, ifølge Kenneth Aarskaug Wiik, forsker ved SSB.

Populært blant seniorer

Psykolog og professor Frode Thuen forteller at samlivsformen særbo er særlig populær blant godt voksne.

– Det er mange godt voksne kvinner og menn som er skilt eller som er blitt enke eller enkemann, og som føler seg klar for å etablere nye parforhold. Men de ønsker ikke nødvendigvis å flytte sammen med eventuelle kjærester, og siden det heller ikke lenger er noe sterkt press fra omgivelsene om at man bør gifte seg for å være kjærester, velger man gjerne det enkleste – nemlig å være særboere, forteller han.

Fordelene ved særboskap er, ifølge psykologen, først og fremst fleksibiliteten – at man både kan ha den friheten som følger med det å leve for seg selv, og fellesskapet ved å ha en kjæreste.

– Man kan dessuten unngå mange av de hverdagsutfordringene som kan gjøre seg gjeldende når man lever tett sammen med noen. Det gir liksom det beste av to verdener. På den annen side er særboskap gjerne litt mindre forpliktende enn et samliv. I undersøkelser blant særboere er det bare en liten andel som oppgir at de føler seg trygg på at den andre ville være der for dem dersom man virkelig trengte det.

– Kan man ha et like nært forhold til en partner som man ikke lever sammen med?

– Man kan nok ha et nært forhold selv om man ikke lever sammen. Akkurat som man kan leve sammen uten å stå hverandre veldig nær.

Kilder: forskning.no, kjønnsforskning.no. SSB, Wikipedia

Artikkelen er først publisert i Vi over 60

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.