Anita var første kvinne i Holmenkollbakken:

Datteren visste ikke at hun var verdensmester

- Mamma, har du hoppet på ski? spurte Marie. En idrettsinteressert lærer hadde fortalt henne om morens bragder. Anita Wold Jensen har aldri tenkt på seg selv som en foregangskvinne i norsk idrett.

På museum: Her er de siste skiene hun brukte. – Faren min hadde med en tusjpenn, og vi sikret oss autografene til alle de kjente hopperne, sier Anita. Hun forteller at hoppdressen hennes, som henger i bakgrunnen, ble sydd av en sydame: – For det fantes ikke hoppdresser på den tiden. Utstyret befinner seg hos Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Foto: Siv-Elin Nærø
På museum: Her er de siste skiene hun brukte. – Faren min hadde med en tusjpenn, og vi sikret oss autografene til alle de kjente hopperne, sier Anita. Hun forteller at hoppdressen hennes, som henger i bakgrunnen, ble sydd av en sydame: – For det fantes ikke hoppdresser på den tiden. Utstyret befinner seg hos Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Året er 1974. 18 år gamle Anita Wold er blant Norges beste juniorhoppere. Nå sitter hun på huk. Hører brølet fra folkemengden. Kjører ned ovarennet, går til stående og tar sats. Kjenner hun har god flyt. Over brølet. Hun holder seg så langt nedover unnarennet som mulig før nedslaget er et faktum. Hun avslutter med å renne ned overgangen, ut på sletta. Og inn i historiebøkene.

– Det var en utrolig følelse. Helt herlig. Det var jo DET brølet, sier Anita Wold Jensen (64) i dag.

Den gang hadde hun egentlig kvalifisert seg til å hoppe i Holmenkollbakken som 17-åring, men hun fikk beskjed om at det var 18-årsgrense. Det året hun fylte 18, deltok hun i juniorrennet på lørdag, og ble spurt om hun ville åpne Holmenkollrennet på søndag. Da hun omsider tok det historiske spranget, var det som prøvehopper.

Anita Wold er første kvinne som hoppet i Holmenkollbakken. Hun er Norges første internasjonale kvinnelige skihopper. Men hvordan begynte det egentlig?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.