Kvinnelige krigsseilere i Norge:

Datteren fant heltemedaljen på loftet etter hennes død

Fern Sunde fra Farsund var den første kvinnen som fikk krigsmedaljen i Norge. Selv ville hun ikke høre snakk om sin heltemodige innsats under andre verdenskrig.

OPPDATERT: Fern Sunde visste at hennes jobb var å følge ekstra nøye med. Hun hadde ansvaret for å fange opp radiomeldinger og rapportere faresignaler. Foto: Privat
OPPDATERT: Fern Sunde visste at hennes jobb var å følge ekstra nøye med. Hun hadde ansvaret for å fange opp radiomeldinger og rapportere faresignaler. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Medaljen fant vi i en eske på loftet etter at hun var død. Kanskje følte hun at den ikke var så stor stas? Hun visste hun gjorde en jobb, men det gjorde jo så mange andre også, forteller datteren Fern Sunde Sletten (65).

– Mamma var beskjeden. Hun ville nok også legge krigen bak seg.

Først nå, som voksen, har datteren forstått hvor mye moren ofret og hvor sterkt opplevelsene satte preg på henne etter at hun gikk i land.

Drevet av eventyrlyst og et intenst ønske om å bekjempe nazismen mønstret Fern Blodgett Sunde på det norske skipet M/S Mosdale fra Farsund i 1941. Da var hun verdens første kvinnelige skipsradiotelegrafist.

Fullførte som eneste kvinne

Fredag 13. juni 1941: Kanadiske Fern Blodgett, som hun het den gang, var på jobb i et forsikringsselskap i Toronto da hun fikk en telefon som skulle forandre livet hennes for alltid. Han som ringte, var bestyrer på telegrafskolen der hun nylig hadde tatt eksamen. Spørsmålet var om hun virkelig ville bli telegrafist på et skip. I så fall måtte hun reise til Montreal samme kveld og være reiseklar på kort varsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.