Kjærlighet på tvers av alder og bakgrunn:

Da han møtte henne

Innvandringsmotstanderen Arne Myrdal var på sitt mest aktive. Men ingen kunne stoppe den store kjærligheten da frigjøringsforkjemper Kapombo fra Namibia møtte Bente fra Arendal.

VIKTIG ARBEID: Kapombo har blant annet arbeidet som rådgiver på Flyktningkontoret i Arendal. Da lå det ham på hjertet å formidle «ubuntu» – tradisjonell afrikansk livsfilosofi; «jeg er et menneske på grunn av deg.» – Den avhengigheten mellom mennesker er vanlig i det sørlige Afrika, forklarer Bente, som selv er rektor ved Arendal International School. Foto: Eva Kylland
VIKTIG ARBEID: Kapombo har blant annet arbeidet som rådgiver på Flyktningkontoret i Arendal. Da lå det ham på hjertet å formidle «ubuntu» – tradisjonell afrikansk livsfilosofi; «jeg er et menneske på grunn av deg.» – Den avhengigheten mellom mennesker er vanlig i det sørlige Afrika, forklarer Bente, som selv er rektor ved Arendal International School. Foto: Eva Kylland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Uazuvara Ewald Kapombo Katjivena (78) vokste opp i et lite, rundt hus i Namibia sammen med mormor, hennes yngste sønn og to brødre. Bente Pedersen (60) vokste opp i en stor enebolig i Arendal sammen med mor, far og fire brødre. Tysk kolonistyre og folkemordet på hererofolket utryddet nesten slekta til Kapombo. Etter første verdenskrig ble Namibia styrt av Sør-Afrika, som innførte apartheid.

Bestemor lærte guttene å gjennomskue maktmisbruket, å beholde eget hjerte fritt for bitterhet og hat, å huske sitt folks verdier og historier.

Bentes slekt var internasjonalt orientert, og vant til å snakke engelsk i flere generasjoner, og også tysk. Mor og far lærte barna at «folk er folk» uavhengig av språk og bakgrunn.

– Å møte Bente var fascinerende. Jeg hadde aldri opplevd et hvitt menneske som ikke hadde noe imot svarte. Hun var helt «normal». Ingen diskriminering. Og hun snakket mye om at det er vanlig å være forskjellige, sier Kapombo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.