Da Åsbjørg ble pensjonist, hentet hun mor (105) hjem fra sykehjemmet

Åsbjørg Moland fikk bedre tid da hun gikk ut av arbeidslivet, og kunne ikke se for seg noe mer givende enn å ta vare på moren. Her er rådene om du vurderer å ta omsorgsansvar for en forelder.

NÆRT FORHOLD: Åsbjørg Moland (65) og moren Anne Marie Moland (105) har alltid hatt et nært forhold. Nå bor de sammen igjen etter mange år. Anne Marie lurte på om hun hadde drømt da datteren spurte om hun ville flytte hjem igjen. Foto: Privat
NÆRT FORHOLD: Åsbjørg Moland (65) og moren Anne Marie Moland (105) har alltid hatt et nært forhold. Nå bor de sammen igjen etter mange år. Anne Marie lurte på om hun hadde drømt da datteren spurte om hun ville flytte hjem igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Vi har snart bodd et år sammen. Det har gått over all forventning. Vi har funnet våre rutiner, forteller Åsbjørg Moland (65) til Vi.no.

Det var NRK Vestfold og Telemark som først intervjuet mor og datter.

I familiehuset hjemme i Flatdal i Seljord sitter moren Anne Marie Moland (105) vendt mot de store vinduene i stua. Hun har vårsol i ansiktet og utsikt ut over vakre Moland. Hun leser og strikker litt. Innimellom tar hun noen trimrunder rundt kjøkkenøya med rullatoren. Det er viktig for henne å bevege seg slik at hun ikke blir for stiv.

19. mai i fjor satt Åsbjørg og Anne Marie sammen utendørs på bokollektivet i Seljord der Anne Marie bodde. Coronaviruset hadde vært i Norge i noen måneder. Som andre i samme situasjon hadde de blitt nødt til å erstatte den personlige, jevnlige kontakten med telefonsamtaler og litt tid utendørs innimellom. Åsbjørg hadde en god nyhet hun trodde moren ville bli glad for å høre.

– Du, mamma. Jeg har bestemt meg for noe. Jeg har bestemt meg for at du skal flytte hjem til sommeren. Hva synes du om det?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.