Lag noe godt av plommene

Chutney eller clafoutis - her er våre beste plommeoppskrifter!

Trærne bærer tungt i år igjen. Her er alt du trenger å vite om norske plommer, inkludert hva du bør lage av dem.

Er du heldig å eie et plommetre, har du gjerne oppdaget at årets avling er stor. Del frukten med andre, bak en kake eller kok syltetøy. Foto: Synøve Dreyer
Er du heldig å eie et plommetre, har du gjerne oppdaget at årets avling er stor. Del frukten med andre, bak en kake eller kok syltetøy. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(Vi.no): Er du så heldig å ha et plommetre? Da kan du lage mye godt!

2018 var et rekordår for norske plommer, men også årets avling har gode utsikter ifølge fruktprognosen fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd. Spesielt kan den velkjente plommesorten Opal gi gode avlinger i år, og nå er vi midt i sesongen som varer fra august og ut september. Norske plommer er kjent for å være søte, saftige og milde på smak. Modne plommer er smakfulle, og de ser også gode ut med sitt blå, gule eller røde skall.

Tynn ut plommeklasene, så får du store, modne plommer. Foto: Frank May / NTB scanpix
Tynn ut plommeklasene, så får du store, modne plommer. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer

Mange sorter

Det finnes mange ulike slag av plommer i Norge. Plommeslagene har stor fargevariasjon fra gule og gulgrønne til røde og mørke blåtoner.

Plomme er rund eller oval i formen og størrelsen kan variere fra sort til sort, de største kan bli på størrelse med et lite eple.

Plomme har en stor stein i midten. Hos noen plommevarianter henger fruktkjøttet fast i steinen, mens andre sorter slipper steinen lett.

Det er også stor variasjon i modningstidspunkt og størrelse. Så mye lys og luft som mulig gir søte frukter og sunne trær. Derfor er det viktig å beskjære trærne og tynne plommene i år med rikelige forekomst av plommer.

«Å ta del i visse tanker er som å spise plommer - når du kommer til kjernen, må du spytte ut» Stig Johnsson, svensk aforistiker

Det finnes rundt 200 sorter plommer og de dyrkes over hele verden.

I Norge er denne steinfrukten kjent fra 1000-tallet og med sikkerhet dyrket fra år 1550.

De fleste plommesorter som dyrkes i Norge stammer fra vest-asiatiske eller europeiske sorter.

Norske plommer egner seg ikke til lagring.
Norske plommer egner seg ikke til lagring. Vis mer

Plommer har kort holdbarhet

Hvor holdbar en plomme er, avhenger av hvor langt frukten er kommet i modningsprosessen.

En moden plomme har en meget kort holdbarhet og lar seg ikke vente på, så vær rask og nyt den mens du kan.

Bruk av plommer

Skyll frukten og spis alt unntatt steinen i midten. Ønsker du å fjerne skallet, gjør du det enkelt ved å dyppe plommene i kokende vann til skallet slipper. Det aller, aller beste er å spise dem som de er, men det er også masse godt du kan lage av plommer. Her finner du noen favorittoppskrifter.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.