Brevvenner i 75 år - takket være en pakke havregryn

Andre verdenskrig raste, og Norge og Danmark var okkupert av tyskerne da Astrid og Ethel skrev sine første brev.

40 år siden sist: Astrid Tendeland Løe (til venstre) gledet seg til å få Ethel Freundlich på besøk, slik at hun kunne få vist henne Aksdal, stedet der hun bor. Det er 40 år siden sist de møttes, så brevvennene har mye å snakke om.

Foto: Søren Lamberth / Aller Media
40 år siden sist: Astrid Tendeland Løe (til venstre) gledet seg til å få Ethel Freundlich på besøk, slik at hun kunne få vist henne Aksdal, stedet der hun bor. Det er 40 år siden sist de møttes, så brevvennene har mye å snakke om. Foto: Søren Lamberth / Aller Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Det virker vanvittig, men slik var virkeligheten den gang i 1943: Hvert eneste brev som 11 år gamle Ethel skrev med sin nydelige skråskrift og sendte fra Aalborg opp til sin 11 år gamle brevvenninne Astrid i Stavanger, ble sprettet opp, gjennomlest og sjekket ut. For tyskerne ville være helt sikre på at det ikke gjemte seg hemmelige beskjeder skjult mellom linjene i de to jentenes betroelser, og det etterlot brevene med forskjellige fargede markeringer.

Kontakt via havregrynpakker

– Det var ekkelt, og vi turte i hvert fall aldri skrive noe om krigen, husker Astrid Tendeland Løe, nå 86 år gammel og fremdeles pennevenn med Ethel Freundlich, også 86.

Ironisk nok var det krigen som gjorde at de fant hverandre i det hele tatt: Jentene gikk i femte klasse i 1943, og om danskenes leveforhold var preget av krigen, så var nordmennenes det i enda større grad. De var lykkelige for danskenes nødhjelp, som blant annet omfattet havregryn. På havregrynspakkene var det trykket kontaktannonser der danske barn søkte norske brevvenner. Slik ble det skapt kontakt mellom gutter og jenter i de to landene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.